Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι έπειτα από 27 μήνες ο Αλέξης Τσίπρας «διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα» και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές.

«Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα ο οποίος σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ», είπε ο Μητσοτάκης και σημείωσε ότι στο παρελθόν υπήρξαν «ουκ ολίγες» πολιτικές ευκαιρίες, που θα του επέτρεπαν να είχε προκηρύξει εκλογές «με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι θα οδηγούσαν τη ΝΔ σε αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από των εκλογών του Ιουλίου του 2019».

Ενδεικτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε την περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του 2020, «όταν τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης ήταν για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης επιεικώς στρατοσφαιρικά». «Είμαι σίγουρος ότι στη θέση μου θα το είχατε κάνει. Δεν το έκανα γιατί δεν είμαστε το ίδιο, μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας», συνέχισε απευθυνόμενος στον Τσίπρα.

Μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα

«Είναι μεγάλος ο πειρασμός να προκήρυσσα εκλογές σήμερα, μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σε περίπτωση που το έκανα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημείωσε ότι ο βασικός λόγος που «η χώρα έχει πετύχει αυτά που έχει πετύχει», είναι «επειδή έχουμε εγγυηθεί τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια». Αυτό, συνέχισε «επιτρέπει να προσελκύουμε επενδύσεις, να είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, να διεκδικούμε από θεσμούς όπως η ΕΚΤ μια ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή την πολιτική σταθερότητα έχω ευθύνη να μην τη διακινδυνεύσω και δεν θα τη διακινδυνεύσω».

Τι έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει στρατηγική

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε τι είναι αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να αλλάξει στρατηγική και «να κάνετε κάτι που δεν είναι τίποτα σπουδαίο, όλες οι αντιπολιτεύσεις ζητούν εκλογές και αυτές γίνονται όταν το θέλει η κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι έχει εξήγηση για αυτό. «Όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά επειδή γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα. Η αιτία είναι δίπλα σας και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλεί μεγάλη νευρικότητα και στους βουλευτές σας, γιατί μάλλον θα μείνετε πολύ λιγότεροι σε αυτή την αίθουσα όταν προκηρυχθούν εκλογές».

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Live από τη Βουλή: