Την Τετάρτη συνεδριάζει η ολομέλεια της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων έπειτα από 15 ημέρες, καθώς κάποιοι φαίνεται να ζητούν αυστηροποίηση των μέτρων. Πέρα από τα αυξημένα τεστ και την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης εξετάζονται νέα μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είναι η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, η επαναφορά της τηλεκπαίδευσης- μετά τις γιορτές- η επαναφορά της μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και περιορισμοί στη νυχτερινή διασκέδαση.
Το τελευταίο σενάριο αφορά νυχτερινά κέντρα, όπου ήδη εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι. Πιθανός είναι κάποιος περιορισμός και για τους εμβολιασμένους σε αυτή τη δραστηριότητα, όπως η διενέργεια rapid test, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ένα νέο κύμα της πανδημίας, με αύξηση των κρουσμάτων, ενώ δεν είναι βέβαιο πότε θα έρθει αυτό. Κάθε εβδομάδα που περνά θεωρείται ότι έχει κρίσιμη σημασία για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη.
«Εκτός» πλάνου το lockdown
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το lockdown δεν είναι στο τραπέζι και η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στο κλείσιμο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Προς το παρόν, σύμφωνα με το iefimerida, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των τεστ που κάνουν οι πολίτες ανεξαρτήτως του αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Αυτό δεν αφορά το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, με στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνουν ότι «αποκλείεται να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο τα Χριστούγεννα».
Είναι πολύ πιθανό όμως να καταστεί απαραίτητο για να μπουν οι πολίτες την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε κλειστούς χώρους συνάθροισης να πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι rapid ή PCR.
Τους λόγους για τους οποίους το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στη χώρα μας μοιάζει απίθανο εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Ομικρον, «αυτή τη στιγμή το παρακολουθούμε. Εμείς σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε αρκετά περισσότερα μέτρα που λειτουργούν και για την Όμικρον.
Όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες… Για παράδειγμα, η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στις δραστηριότητες δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, όπως την Ολλανδία, από όσο γνωρίζω», ενώ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χώρα που να έχει πιεστεί εξαιτίας της Όμικρον».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αν δεν δούμε το σύστημα Υγείας να πιέζεται, δεν θα δούμε νέα μέτρα, αφού «υπάρχει χρόνος αντανακλαστικών. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ούτε το 1/10 από τα μέτρα που έχουμε εμείς», υποστήριξε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείει νέα μέτρα, αλλά το ενδεχόμενο αυτό είναι ακόμη μακριά, όπως δήλωσε.
«Είμαστε μπροστά στην τρίτη δόση και θεωρούμε ότι έχουμε χρόνο ακόμα, να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί…», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι «το πραγματικό νούμερο για το πόσο καλύπτουν οι 2 δόσεις είναι τουλάχιστον 70%», αν και διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό, για την μετάλλαξη Όμικρον ίσως να πέφτει κατά 30%.
Βέβαια, ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι «περιμένουμε μια δραματική αύξηση των μολύνσεων», σημειώνοντας πως «είμαστε σε μια κατάσταση παρακολούθησης».
Όσον αφορά στα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, εξήγησε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε πόσα είναι αυτή τη στιγμή. Συνήθως υπολογίζουμε ότι αφού περάσουν τα 25, είναι 3-4 φορές παραπάνω», εκτιμώντας πως «δεν πρέπει να είναι πάνω από 100 σε όλη τη χώρα».