Δύο ημέρες μετά την κατεπείγουσα έγκριση του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο της Novavax, εταιρείας με έδρα το Μέριλαντ που συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Εμβολίων της Ινδίας, οδεύει προς έγκριση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και 200 εκατομμύρια δόσεις θα μοιραστούν στα κράτη της Ε.Ε. Πρόκειται για ένα εμβόλιο με πρωτεϊνική βάση, το οποίο χορηγείται ανά τον κόσμο σε παιδιά για παιδικές ασθένειες και αποτελεί το 5ο εμβόλιο που μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το France24, θα διεξαχθεί ένα μίτινγκ σήμερα ανάμεσα στη Novavax και τον ΕΜΑ και θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα, που λογικά θα είναι θετικό, αφού έχει ήδη υπογραφεί η συμφωνία για τα 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου δύο δόσεων. Το εμβόλιο της Novavax έδειξε αποτελεσματικότητα 90.4% σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βόρεια Αμερική.
Ο CEO της εταιρείας, Stanley Erck, ανακοίνωσε ότι η Novavax ανυπομονεί να παραδώσει ένα επιπλέον εμβόλιο στην Ευρώπη, το οποίο φτιάχτηκε από μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική τεχνολογία. Η έγκριση της Novavax αναμένεται να διευθετήσει ορισμένα εμπόδια στην παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού που αφορούν στη διανομή και στην διάρκεια της δράσης του.
Ο τρόπος που διαφέρει η λειτουργία του εμβολίου της Novavax έγκειται στο ότι διαθέτει μια τεχνολογία πρωτεϊνικής υπομονάδας που έχει δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες σε εμβολιασμένους ανθρώπους απέναντι στην ηπατίτιδα Β και στον κοκκίτη. Με λίγα λόγια, είναι εμβόλια που δεν άρχισαν να κυκλοφορούν τώρα και ίσως πείσουν τους ανεμβολίαστους πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, εφόσον δεν είναι αντιεμβολιαστές, αλλά φοβισμένοι.
https://www.intronews.gr/10373-2-moderna-3i-dosi-antisomata-omikron
Τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα του εμβολίου της Novavax
Παράλληλα, το εμβόλιο της Novavax δεν απαιτεί τρομερά χαμηλές θερμοκρασίες για να αποθηκευτεί, άρα μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα πριν χρησιμοποιηθεί, χωρίς να πάνε στράφι δόσεις, όπως έχει γίνει κατά καιρούς με Moderna, Pfizer και AstraZeneca.
Για να φτάξει το εμβόλιο, η Novavax παράγει τμήματα της πρωτεϊνικής ακίδας του κορωνοϊού σε εργαστήριο και τα χορηγεί στον οργανισμό, ώστε να προκληθεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, όταν αργότερα εισέλθει ο κορωνοϊός, θα γνωρίζει πως να αποτρέψει την εξάπλωση του στα κύτταρα. Αυτή η λειτουργία έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι των έτερων εμβολίων και δη των mRNA.
Και τα εμβόλια της Johnson και της AstraZeneca, λειτουργούν παρόμοια με το Novavax, αλλά μεταφέρουν το γενετικό τους μήνυμα σε μια μορφή κοινού αδενοϊού, σαν ένα διάνυσμα. Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, η εταιρεία αναλύει την αποτελεσματιότητα του εμβολίου της και έχει επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη παραλλαγή της.
Τα τελευταία 24ωρα θα δώσουν στη Novavax την ώθηση να ξεπεράσει τις καθυστερήσεις στην παραγωγή της, μιας και εκτός από την Ε.Ε., έχει να διανείμει εμβόλια σε Ινδονησία, Φιλιππίνες και Ιαπωνία, ενώ έχει καταθέσει φάκελο προς έγκριση σε Βρετανία, Ινδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά.