Η περιουσία της είναι πάνω από 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια. Βρίσκεται στους 500 πιο πλούσιους Κινέζους. Η Huang Wei, γνωστότερη ως Viya, είναι η πιο επιτυχημένη live-streamer της Κίνας, έχοντας ένα από τα πιο δυνατά accounts στο Weibo και τα αντίστοιχα social media των Κινέζων. Όμως η Viya είχε αποφύγει να δηλώσει στη φορολογική της δήλωση όλα της τα έσοδα και μετά από έλεγχο των αρχών, θα κληθεί να πληρώσει ένα ποσό 210 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η «βασίλισσα του live streaming» θα πληρώσει 1.34 δισεκατομμύρια γουάν, δηλαδή 210 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους και καθυστερημένα πρόστιμα, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του αντίστοιχου ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τους Global Times της Κίνας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ σε πρόσωπο των social media και είναι μια απόδειξη για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει τον τελευταίο χρόνο ο Xi Jinping στους celebrities της χώρας. Άλλωστε, το Νοέμβριο δύο influencers είχαν φάει μπαν στα social profiles τους και παρόλο που εναρμονίστηκαν, δεν τα έχουν ανακτήσει.

Από το 2019 ως το 2020 η Viya δεν πλήρωσε πάνω από 100 εκατομμύρια σε φόρους και παραποίησε την προμήθεια που έπαιρνε από αυτά που διαφήμισε στα live-streaming της, εξηγεί στοο CNN ένας αρμόδιος από τη Χανγκζού. «Αν μπορεί να πληρώσει το φόρο και τα πρόστιμα εντός του χρονικού ορίου, δε θα ερευνηθεί για εγκληματική πράξη. Αν όχι, τότε η αρμόδια φορολογική υπηρεσία να αναθέσει την υπόθεση στο αστυνομικό τμήμα για να επιβάλλει το νόμο».

Η Huang Wei, κατά κόσμον Viya, είναι μια από τις δημοφιλέστες στο Weibo και τις πλατφόρμες online αγορών όπως το Taobao, αλλά και στο Douyin, το κινέζικο TikTok. Σε αυτό το προφίλ έχει δεχτεί μπαν ο λογαριασμός της για παραβίαση των όρων χρήσης, ενώ ακολούθησε και το Weibo.

Η Viya έκανε δήλωση όπου δεν αρνήθηκε την πράξη της και εξέφρασε πως νιώθει «βαθιά ένοχη. Το λάθος είναι λάθος. Είμαι διατεθειμένη να δεχτώ όλες τις συνέπειες για το λάθος μου». Μαζί με αυτή, απολογήθηκε και ο σύζυγος της, Dong Haifeng. «Δε βοήθησα τη Viya να κάνει σωστή δουλειά. Νιώθω ένοχος. Εκτός από το να απολογηθώ στον κόσμο, θα πρέπει να απολογηθώ και στη γυναίκα μου».

Η Wei έγινε διάσημη την τελευταία δεκαετία, αποτελώντας ένα περιζήτητο πρόσωπο στα brand που αφορούν το γυναικείο κοινό και έκανε πωλήσεις δισεκατομμυρίων γουάν. Έχει όμως και κοινωνική δράση, αφού έχει προωθήσει αγροτικά προϊόντα από φτωχές χώρες και έχει κερδίσει βραβεία για τη συνεισφορά της. Η δυναμική της είναι τέτοια που στην ανακοίνωση της φοροδιαφυγής της, η μετοχή της Alibaba και της Kuaishou Technology έπεσαν 1.5%, ενώ για το Bilibili, μια πλατφόρμα σαν το Youtube, αλλά μόνο για τη νεολαία, η πτώση ήταν στο 6%.

Στην Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η έννοια του entertainmence, δηλαδή της διασκέδασης και της πώλησης, με πάνω από 900 live-streaming πλατφόρμες, που το 2017 ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: CNN