Δύο νέες έρευνες που έγιναν σε Σκωτία και Νότιο Αφρική για τη μετάλλαξη Όμικρον, έρχονται να φέρουν το έλκηθρο με τα δώρα των καλών μαντάτων. Η μετάλλαξη φαίνεται, αν και τίποτα δε μπορεί να κριθεί ως απόλυτο αυτή τη στιγμή, να είναι ηπιότερη στη νόσηση σε σχέση με τη Δέλτα και έχει λιγότερες πιθανότητες κάποιος να νοσήσει βαριά σε βαθμό να χρειαστεί νοσηλεία.

Παρόλο που σε κάποιες χώρες η Όμικρον έχει πια τη μερίδα του λέοντος – στις ΗΠΑ το 73% των κρουσμάτων αφορά σε Όμικρον – η μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία, δείχνουν πως οι νοσούντες από τη νέα παραλλαγή έχουν 67% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Στην έρευνα της Σκωτίας συμπεριλήφθηκαν στοιχεία για 23.840 περιπτώσεις Όμικρον και 126.511 περιπτώσεις Δέλτα, από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Στραθκλάιντ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας, εστίασαν στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και βρήκαν ότι 15 από αυτές αφορούν στη μετάλλαξη Όμικρον και 856 αφορούν στη Δέλτα.

«Αν και είναι μικρός ο αριθμός, η έρευνα αποτελεί καλό νέο. Η μείωση κατά 2/3 στη νοσηλεία των διπλά εμβολιασμένων νέων ανθρώπων σε σχέση με τη Δέλτα, δείχνει πως η Όμικρον είναι πιο ήπια για τους ανθρώπους», δήλωσε ο James Naismith, διευθυντής του Rosalind Franklin Institute και καθηγητής μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Η μελέτη είναι σημαντική, αλλά είναι νωρίς και πρόκειται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στις επόμενες εβδομάδες με τις νέες έρευνες.

Πρέπει να σημειωθεί πως συνάδελφοι επιστήμονες από τη Ν. Αφρική αναφέρουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήπια για ένα μεγάλο διάστημα. Αν και πρόκειται για σημαντική μείωση του κινδύνου, η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και στους διπλά εμβολιασμένους. Κι αν συνεχίσει να διπλασιάζεται κάθε λίγες ημέρες σε κρούσματα, μπορεί να προκαλέσει περισσότερες νοσηλείες από τη Δέλτα για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις», ολοκλήρωσε ο Naismith.

Ένα άλλο εύρημα της έρευνας στη Σκωτία, δείχνει πως οι περισσότερες περιπτώσεις Όμικρον, ήταν δεύτερες μολύνσεις σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει ξανά με Covid-19. Εδώ η μετάλλαξη Όμικρον είχε πρωτοκαθεδρία σε σχέση με τη Δέλτα. Εκείνο το στοιχείο που κάνει τη διαφορά, είναι η 3η δόση. Όσοι την είχαν κάνει, είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα σε σχέση με αυτούς που απείχαν τουλάχιστον 25 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση. Επιβεβαιώνεται δηλαδή πως η 3η δόση είναι άκρως βοηθητική.

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη για τους εμβολιασμένους με 3η δόση

Η έτερη μελέτη που έγινε στη Νότιο Αφρική και δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο medrxiv.org, υποστηρίζει ότι όσοι έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Η ταύτιση των δύο παραλλαγών εντοπίζεται σε όσους νοσηλεύονται, όπου σε κάθε περίπτωση η σοβαρότητα της κατάστασης είναι στα ίδια επίπεδα.

Στην έρευνα της Ν. Αφρικής, το δείγμα ήταν 161.328 περιπτώσεις μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 6ης Δεκεμβρίου και την έκανε το Εθνικό Ίδρυμα για Μεταδοτικές Νόσους σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Βιτβάτερσραντ και του Κέιπ Τάουν. Τα εκεί δεδομένα έδειξαν πως από τους νοσούντες με Όμικρον, το 2.5% νοσηλεύτηκε, ενώ με Δέλτα το ποσοστό ήταν στο 12.8%. Επισημαίνουν όμως κι εδώ οι ερευνητές ότι είναι πρώιμα δεδομένα.

https://www.intronews.gr/10502-2-epicenter-soudia-microchip-pistopoiitiko-emvoliasmou

«Όπως φαίνεται, στη Ν. Αφρική υπάρχει μια μείωση της σοβαρότητας νόσησης σε σχέση με τη δέλτα τόσο στην αναλογία νοσηλειών και μολύνσεων, όσο και στη διάρκεια της νοσηλείας και την ανάγκη για παροχή οξυγόνου. Χθες, ήρθε και μια δημοσίευση από τη Σκωτία, που επιβεβαιώνει και ενισχύει τα δεδομένα της Ν. Αφρικής. Αυτά είναι καλά νέα, πρέπει όμως να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στον δικό μας πληθυσμό που έχει δικές του δημογραφικές ιδιαιτερότητες» ανέφερε ο Anthony Fauci.

Τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξέχωρα από τη μελέτη της Σκωτίας, αποτυπώνουν μια μείωση στην πιθανότητα νοσηλείας από τη μετάλλαξη Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα. Πρόκειται για μια μελέτη από το Imperial College και την επιστημονική ομάδα που ασχολείται με τον Covid-19. Αυτοί εξέτασαν κρούσματα από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τις 14, σε συνεργασία με το Κέντρο Μεταδοτικών Ασθενειών του ΠΟΥ και το MRC Centre για την Ανάλυση Μεταδοτικών Ασθενειών Παγκόσμιας Κλίμακας και το Jameel Institute.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πιθανότητα νοσηλείας για τουλάχιστον μία ημέρα, είναι 40-45% μικρότερη για τη μετάλλαξη Όμικρον. «Αυτή η μειωμένη πιθανότητα πρέπει να εξισορροπηθεί από το μεγαλύτερο ρίσκο μόλυνσης από την Όμικρον, εξαιτίας της μείωσης της προστασίας από τον εμβολιασμό ή τη φυσική ανοσία. Σε επίπεδο πληθυσμού, μεγάλος αριθμός μολύνσεων μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό νοσηλειών» τονίζουν οι ερευνητές.

Ως προς αυτούς που έχουν νοσήσει ξανά από κορωνοϊό, οι πιθανότητες νοσηλείας από τη μετάλλαξη Όμικρον είναι κατά 50-60% λιγότερες, σε αυτό το ποσοστό όμως περιλαμβάνονται περιπτώσεις που έχουν κάνει την 3η δόση. Για όσους είναι διπλά εμβολιασμένοι, δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε Όμικρον και Δέλτα. Και πάλι όμως, οι εμβολιασμένοι είναι σε ευνοϊκότερη θέση σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Να σημειωθεί πως και οι δύο έρευνες τονίζουν ότι τα δεδομένα τους είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και γι΄αυτό δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα σε περιοδικά και ιστοσελίδες, όπου εξετάζονται από συναδέλφους.

Πηγή: CNN