Ακόμα ένα δυστύχημα με σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες, είχαμε χθες στο Αίγαιο. Η Φολέγανδρος ήταν ο τόπος του μαρτυρίου για 37 ανθρώπους, με τη βάρκα τους να βυθίζεται στα ανοιχτά της θάλασσας, σε βάθος 500 μέτρων και να ρίχνει τους επιβαίνοντες στα παγωμένα νερά. Από τις έρευνες ανάσυρσης, έχουν διασωθεί 12 άνθρωποι, ενώ δυστυχώς 3 έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους φόβους για περαιτέρω νεκρούς να αυξάνονται, καθώς οι λιμενικές αρχές αναζητούν ακόμα 17 ανθρώπους.

Λίγα 24ωρα μετά την τραγική κατάληξη που υπήρξε με βάρκα που μετέφερε 164 πρόσφυγες από τη Λιβύη προς την Ιταλία και μερικές εβδομάδες μετά το ναυάγιο στη θάλασσα της Μάγχης, είχαμε ακόμα ένα περιστατικό.

Από την πρώτη στιγμή, στις έρευνες συμμετέχουν, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης τρία περιπολικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, πέντε παραπλέοντα πλοία και τρία ιδιωτικά σκάφη.

«Οι προσπάθειες θα συνεχίσουν, αλλά σε νερά τόσο παγωμένα και βαθιά, οι πιθανότητες να βρούμε κάποιον ζωντανό, μειώνονται ώρα με την ώρα. Φοβόμαστε ότι οι περισσότεροι δε μπόρεσαν να πηδήξουν από το πλοιάριο και βυθίστηκαν μαζί του στο βυθό της θάλασσας» ανέφερε ο Νίκος Κοκκαλάς, εκπρόσωπος του λιμενικού.

Στους επιζώντες των 12 ατόμων, υπάρχουν μια γυναίκα και 4 παιδιά που ήρθαν από το Ιράκ, 3 άντρες από τη Συρία και 2 από την Αίγυπτο. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ένας εξ αυτών, το πλοίο είχε αρχίσει να γεμίζει νερό στη μηχανή και μπορεί οι επιβαίνοντες να ήταν ως και 50 άνθρωποι.

Η Φολέγανδρος είναι ακόμα ένας τόπος θαλάσσιου τάφου για πρόσφυγες

«Το σκάφος ήταν προφανώς ακατάλληλο για τη θάλασσα και άρχισε να βυθίζεται άμεσα. Απ΄αυτό που καταλαβαίνουμε, ήταν τιγκαρισμένο με ανθρώπους» δήλωσε ο Γιώργος Σκορδίλης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε, είχαμε δύο διαφορετικά ναυάγια στη Μεσόγειο, όταν δύο ξύλινα πλοιάρια που κινούνταν προς την Ιταλία, ανατράπηκαν και βυθίστηκαν. Το δυστύχημα στη Φολέγανδρο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στη Μεσόγειο στους 1.500 ανθρώπους, μόνο για το 2021, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Συνολικά, το 2021 έχουν καταγραφεί 12.000 θαλάσσιες μεταφορές προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ιταλία, με τον κ. Κοκκαλά να τονίζει ότι «βλέπουμε μια μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση στους ανθρώπους που επιχειρούν τέτοια πορεία ανεξάρτητα με την εποχή. Δεν είναι πια ένα φαινόμενο του καλοκαιριού ή της άνοιξης»

«Αυτά τα ναυάγια μας υπενθυμίζουν σκληρά ότι οι άνθρωποι παίρνουν το ρίσκο να πεθάνουν κάνοντας απελπισμένα ταξίδια στην αναζήτηση της ασφάλειας. Υποτιμούν την ανάγκη για πιο ασφαλή μονοπάτια μετάβασης. Αν υπήρχαν νόμιμα και ασφαλή μονοπάτια, οι πρόσφυγες θα είχαν μια επιλογή» αναφέρει η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος του οργανισμού προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα.

* Με στοιχεία από Guardian