Αυτό που είχε γίνει γνωστό για τα νέα μέτρα από χθες επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του σήμερα ο υπουργός Υγείας, κ. Θανάσης Πλεύρης. Η διασπορά του κορωνοϊού είναι μεγάλη, η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται και εν όψει εορτών η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις συναναστροφές και να δείξει στον κόσμο ότι υπάρχει κίνδυνος, άρα απαιτείται εκ νέου ενεργοποίηση της προσοχής και τέλος της χαλαρότητας.

Όπως λοιπόν ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης, από την παραμονή των Χριστουγέννων και μέχρι τις 3 Ιανουαρίου τουλάχιστον, θα ισχύσουν τα εξής 4 μέτρα:

  • Η μάσκα υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (και διασκέδαση και γυμναστήρια).
  • Στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας Ν95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές συναθροίσεις των χριστουγέννων.
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.

Μαζί με αυτά, υπάρχει κι ένα πέμπτο, που στην ουσία δεν είναι μέτρο και έχει διαρκή ισχύ. Αυτό αφορά στην ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ rapid ή pcr πριν από συμμετοχή σε κάποια κοινωνική εκδήλωση.

Τα επόμενα μέτρα δε θα είναι της μορφής «lockdown»

Τα παραπάνω μέτρα θα επανεξεταστούν από το 2022, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου, αφού έχουν περάσει τα Χριστούγεννα και εν όψει Πρωτοχρονιάς, θα συνεδριάσει η επιτροπή για να οριστούν τα μέτρα που θα τεθούν από τις 3 Ιανουαρίου και θα θυμίσουν κάτι από το περσινό lockdown. Εκτός από τα γήπεδα που θα κλείσουν για το κοινό και θα διεξάγονται αναμετρήσεις δίχως θεατές, αναμένεται να υπάρξει περιορισμός ωραρίου στην εστίαση, υποχρεωτική τηλεργασία και άλλα πιο σφιχτά μέτρα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Πλεύρης απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία γιατί δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι συμβάλλουν στη διασπορά, ενώ τόνισε ότι στην εστίαση τα μέτρα θα αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους, αφού είναι αυτοί που έχουν δικαίωμα εισόδου σε κλειστούς χώρους. «Σας λέμε από τώρα με ξεκάθαρο τρόπο ότι οι περιορισμοί θα είναι στο απολύτως απαραίτητο, χωρίς να υπάρχει καθ΄οιονδήποτε τρόπο παραπομπή σε ειδικό ή γενικό lockdown».