Κάθε τέτοια γιορτινή περίοδο, οι χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις είναι παράδοση. Κατά καιρούς, έχουμε δει συγκινητικές ιστορίες με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά ή παππούδες, ωστόσο η φετινή νορβηγική διαφήμιση έσπασε όλα τα στερεότυπα. Συνδυάζει το πνεύμα των Χριστουγέννων με την επέτειο των 50 ετών από την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Νορβηγία, επομένως καταλαβαίνετε πως έχουν δημιουργηθεί κάποιες αντιδράσεις.

Το διαφημιστικό σποτ με τον τίτλο When Harry Met Santa, ο οποίος παραπέμπει στη γνωστή ερωτική κομεντί του ’89, When Harry Met Sally, δείχνει τον Harry να συναντά για πρώτη φορά τον Άγιο Βασίλη. Τα βλέμμματα τους διασταυρώνονται, οι δύο άνδρες δείχνουν να μοιράζονται μια έντονη στιγμή και άγιος των Χριστουγέννων τελικά εξαφανίζεται από την καμινάδα.

Την επόμενη χρονιά, ο Άγιος Βασίλης καθυστερεί λίγο επειδή χαζεύει τον Harry να κοιμάται στον καναπέ κι από εκεί κι έπειτα η σχέση τους αρχίζει να εξελίσσεται– αλλά μόνο μία μέρα κάθε χρόνο με αποτέλεσμα ο Harry να νιώθει απέραντη μοναξιά στο μεσοδιάστημα. Τελικά αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη για να του πει ότι θέλει να είναι μαζί, γράφοντας του «Το μόνο που θέλω για τα Χριστούγεννα είσαι εσύ».

«Θέλαμε να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια από την κατάργηση ενός νόμου που απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», λέει η Monica Solberg, διευθύντρια μάρκετινγκ της Posten. Σημειώνεται πως η διαφήμιση έχει προβληθεί πάνω από δύο εκατομμύρια φορές στο διαδίκτυο.

«Συγκινητική» η διαφήμιση στις Σκανδιναβικές χώρες, «απαράδεκτη» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε την και την οποία παρουσιάζει το BBC, στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι ο gay πατέρας των Χριστουγέννων είναι απαράδεκτος, αν και υπήρχε σαφής διαχωρισμός στις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, στη σκανδιναβική περιοχή η διαφήμιση θεωρήθηκε γενικά ως μια συγκινητική χριστουγεννιάτικη ιστορία, που αντικατοπτρίζει την προοδευτική προσέγγιση της Νορβηγίας στα δικαιώματα των LGBT.

Ο ακτιβιστής που «άλλαξε» τη Νορβηγία

Μέχρι το 1972 η ομοφυλοφιλία στη Νορβηγία αποτελούσε ποινικό αδίκημα και χρειάστηκε χρόνος για να ξεπεραστεί αυτό. Οι Νορβηγοί μπορεί τώρα να επευφημούν τη διαφήμιση που δείχνει τον Άγιο Βασίλη να φιλάει έναν άλλον άντρα, αλλά αν δεν ήταν ένας συγκεκριμένος ακτιβιστής, τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά.

Ο Kim Friele είχε πρωτοστατήσει με εκστρατείες, πρώτα στον νόμο περί του ιδίου φύλου το 1972 και στη συνέχεια στον νόμο περί εταιρικής σχέσης της Νορβηγίας που επέτρεψε τον γάμο ομοφύλων 21 χρόνια αργότερα.

Ήταν τέτοια η εθνική σημασία του Friele που όταν πέθανε σε ηλικία 86 ετών, τον περασμένο μήνα, στην κηδεία του συμμετείχαν μέλη της βασιλικής οικογένειας της Νορβηγίας. O ίδιος είχε πει κάποτε στο νορβηγικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NRK πώς μέχρι τη δεκαετία του 1960, τα ομόφυλα ζευγάρια έπρεπε να συναντώνται σε μυστικά underground κλαμπ και πως κρίνονταν από την κοινωνία.

Ο τρόπος να αντιδράσει ήταν να δίνει διαλέξεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ έπαιρνε τον λόγο και στα ΜΜΕ. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, 0 Friele συνάντησε τον συντηρητικό βουλευτή Wenche Lowzow, ο οποίος θα γινόταν ο έρωτας της ζωής του.

Ενώ το ζευγάρι μπόρεσε τελικά να παντρευτεί στην πρώτη συμβίωση ομοφυλοφίλων της Νορβηγίας, η σχέση τους κόστισε την πολιτική καριέρα του Lowzow. Ο Πρωθυπουργός Jonas Gahr Store χαρακτήρισε τον Friele ως «ένας ζεστός, φιλικός, γενναίος και ισχυρός άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία». Υπογράμμισε πώς ο Friele είχε διατυπώσει την «αδικία ότι οι ελεύθεροι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αγαπήσουν αυτόν που ήθελαν» και τον ευχαρίστησε που έκανε τη Νορβηγία να αλλάξει.