Η κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων στην περιοχή του Ντόνμπας, στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει φέρει στο προσκήνιο τις μύχιες βλέψεις του Vladimir Putin. Σκέψεις που αποτυπώνονται και στη συμπεριφορά του, ιδίως σε αυτή που είχε προχθές στη σύσκεψη του NATO. Εκεί, όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη στρατιωτική μεταφορά στο Ντόνμπας, ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε πως δε θα διστάσει να απαντήσει με πολεμική σύρραξη αν δει επιθετικότητα από την πλευρά του ΝΑΤΟ και υποστήριξε πως πρέπει να αφήσουν ήσυχη την Ουκρανία.

Ο Vladimir Putin στα μάτια όλων ημών είναι ένας ολιγάρχης, ένας τύρρανος, ένας μαφιόζος με την αμφίεση του πολιτικού. Στο δικό του μυαλό και στο μυαλό πολλών Ρώσων, είναι ένας κατακτητής, ένας οραματιστής.

Σε μια συνέντευξη του στην εκπομπή «Russia.New History», ο Putin μίλησε για το παρελθόν του στις αρχές του ’90, τότε που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, όταν δούλεψε ως ταξιτζής. «Μου ήταν δυσάρεστο να μιλάω γι΄αυτό αλλά δυστυχώς συνέβη η πτώση. Ήταν μια καταστροφή αυτό που συνέβη. Ό,τι χτίζαμε για 1.000 χρόνια, χάθηκε. Ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα» υποστήριξε πριν μερικές ημέρες σε αυτή την εκπομπή.

Βλέποντας λοιπόν όλα τα κομμάτια του παζλ, αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Vladimir Putin θέλει να γυρίσει πίσω την κασέτα και να συνεχίσει την πορεία της Ρωσίας από εκεί που σταμάτησε το 1991. Η Ουκρανία είναι βασικό κομμάτι στο σχέδιο του και γι΄αυτό σε κάθε του προφορική ή γραπτή τοποθέτηση, χαρακτηρίζει Ρώσους και Ουκρανούς ως ένα έθνος. «Και οι δύο λαοί είμαστε μέρος μιας Μεγάλης Ιστορικής Ρωσίας» τονίζει συνεχώς.

https://www.intronews.gr/9964-2-rosia-oukrania-g7-terasties-kyroseis/news/

Ο Vladimir Putin είναι ένας χειραγωγός της σκέψης και του λόγου

Για τον Putin αυτό που είναι σήμερα η ανεξάρτητη Ουκρανία, αποτελεί προϊόν εδαφικών ορίων που τέθηκαν από την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, αγνοώντας επιδεικτικά το δημοψήφισμα του ’91 όπου το 92% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας. «Η Ουκρανία σύρθηκε σε ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό παιχνίδι που στοχεύει να την κάνει ένα σύνορο ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, ένα εργαλείο κατά της Ρωσίας. Αναπόδραστα, ήρθε μια εποχή που το να μην είναι η Ουκρανία μέρος της Ρωσίας, δεν ήταν επιλογή. Υπήρχε τότε μια ανάγκη για ένα αντιρωσικό κίνημα, το οποίο δε μπορούμε να το αποδεχτούμε» είχε γράψει σε άρθρο 5.000 λέξεων το καλοκαίρι.

«Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, βρίσκεται στο κατώφλι μας. Και πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Οπλίζουν και ενισχύουν εξτρεμιστές σε μια όμορη χώρα μας. Νομίζουν ότι θα κάτσουμε να τους βλέπουμε χωρίς αντίδραση; Απαιτούμε δεσμεύσεις και εγγυήσεις μακράς διάρκειας. Ξέρετε και ξέρω πολύ καλά ότι ακόμα και οι νομικές δεσμεύσεις δεν είναι έμπιστες επειδή οι ΗΠΑ αποσύρονται για πλάκα από διεθνείς συμφωνίες αν χάσουν το ενδιαφέρον τους, δίχως να δίνουν εξηγήσεις. Αυτό που γίνεται τώρα, η ένταση στην Ευρώπη, είναι δικό τους φταίξιμο. Η Ρωσία έχει αναγκαστεί να απαντήσει. Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό».

Ο Vladimir Putin είπε τα άνωθεν στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ και δείχνει ότι είναι εξαίρετος δημαγωγός και λαοπλάνος, χρησιμοποιώντας την περίοδο Trump ως ένα επιχείρημα για να πλήξει τη διεθνή αξιοπιστία των ΗΠΑ που δεν βρίσκεται ούτως ή άλλως στα καλύτερα της.

Το Κρεμλίνο μπορεί να αρνείται πρόθεση επίθεσης στην Ουκρανία και να κάνει λόγο για συνηθισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονται κάθε χειμώνα στην περιοχή, όμως το μυαλό του Putin είναι γεμάτο από το όραμα της Μεγάλης Ρωσίας. «Δεν επιθυμούμε κανέναν πόλεμο. Ζητάμε άμεσα να μην υπάρξει άλλη κίνηση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή. Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους. Νιώθω ότι είμαστε σε άλλους πλανήτες κάποιες φορές» είπε προσέχοντας πολύ καλά τις λέξεις που χρησιμοποιεί.

Ο Dmitry Muratov, δημοσιογράφος που προσφάτως πήρε το Νόμπελ Ειρήνης, εξηγεί πως «στο μυαλό ορισμένων τρελών πολιτικών, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν είναι κάτι το απίθανο πλέον. Ξέρω όμως ότι ο πόλεμος τελειώνει πάντοτε με την αναγνώριση νεκρών στρατιωτών και την ανταλλαγή αιχμαλώτων».

Μπορεί ο Putin να μην έχει ορατή σκέψη για εισβολή στην Ουκρανία, αλλά όταν ρωτήθηκε τον Οκτώβριο για το πώς θα εμποδίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, η απάντηση του ήταν ασαφής: «Θα σας απογοητεύσω. Δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτή την ερώτηση ακόμα».

Πηγή: CNN