Τεταμμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στα σύνορα της Ουκρανίας, εκεί όπου η Ρωσία έχει αφήσει 170.000 στρατιώτες. Κι ενώ το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως η παρουσία τους εκεί είναι καθαρά αμυντική, πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για ενδεχόμενη εισβολή και επίθεση. Από την άλλη, στο Κίεβο τα πράγματα είναι απροσδόκητα ήρεμα, με τον κόσμο να απολαμβάνει την εορταστική περίοδο.
Όπως γράφει η Guardian, το χριστουγεννιάτικο κλίμα επικρατεί σε κάθε γειτονιά, χωρίς υποψία πολέμου. Αντί για ανακοινώσεις καταφυγίων δηλαδή, οργανώνονται συναυλίες ολούθε. Στο μεταξύ, οι Ουκρανοί που βγήκαν από την καραντίνα πρόσφατα, δεν έχουν σκοπό να χαλάσουν την διάθεση τους γι’αυτό και απολαμβάνουν τα παγοδρόμια, τις αγορές και οτιδήποτε έχει στηθεί για τις γιορτές.
Διαβάστε ακόμη:
https://www.intronews.gr/9900-2-rosia-oukrania-synora/news/
«Θα περάσω την Πρωτοχρονιά με την οικογένεια και τους φίλους στο σπίτι, αν και είμαι σίγουρη ότι θα γίνουν πολλά πάρτι στο Κίεβο», είπε η Olya Simbirova, 25 ετών, που εργάζεται σε ένα κομμωτήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Στον κύκλο των φίλων μου, κανείς δεν μιλάει για πόλεμο», πρόσθεσε.
Το Κιέβο απέχει πάνω από 700 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή, αν και ορισμένες αναφορές κάνουν λόγο πως η Ρωσία, μπορεί να περικυκλώσει την πρωτεύουσα ή να χρησιμοποιήσει στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές. Ωστόσο, πιστεύεται πως είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν στόχο οι ανατολικές και νότιες περιοχές, με το Κιέβο να κληθεί να αντιμετωπίσει τη διακοπή των προμηθειών και της επικοινωνίας.
Οι μισοί Ουκρανοί θα αντισταθούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Τα στοιχεία από σχετική δημοσκόπηση από Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, έδειξαν πως οι μισοί Ουκρανοί θα αντισταθούν στην ρωσική εισβολή παίρνοντας παραμάσχαλα τα όπλα ή μέσω πολιτικής αντίστασης. Βέβαια, δεν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι θα κληθούν να το κάνουν ή θα πρέπει να σπεύσουν να προετοιμαστούν.
Μετά τα γεγονότα του 2014, όπου η Ουκρανία έχασε τμήματα εδάφους από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες και τον Covid-19, πολλοί Ουκρανοί νιώθουν αρκετά πληγωμένοι, που πλέον δεν πιστεύουν τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ για μια επερχόμενη καταστροφή.
«Το έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια», είπε η Simbirova. «Και συνήθως είναι απλώς διαφημιστική εκστρατεία».
Διαβάστε ακόμη:
https://www.intronews.gr/10686-2-vladimir-putin-taxi-megali-rosia/news/
Ένα διεθνές αναπτυξιακό έργο στο Κίεβο κυκλοφόρησε πρόσφατα συμβουλές και συστάσεις για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση εισβολής, όπως να έχουν μια βαλίτσα στοιβαγμένη και να ελέγξουν τη θέση του πλησιέστερου καταφυγίου για βόμβες. Αλλά η Yevheniya Burdiyan, η οποία εργάζεται ως λογιστρία, δεν έχει ακούσει τη συμβουλή. «Δεν έχω ετοιμάσει βαλίτσα», είπε η Burdiyan που είναι από το Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Πριν επτά χρόνια, μη μπορώντας να πιστέψει σε έναν πόλεμο, έφυγε από την πόλη τον Ιούλιο του 2014 με το τελευταίο τρένο που βγήκε πριν καταστραφεί η σιδηροδρομική γραμμή.
Τώρα ζει σε έναν μικρό οικισμό λίγο έξω από το Κίεβο, που χτίστηκε από οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί από την ανατολική Ουκρανία. Λέει ότι είναι πολύ απασχολημένη για να σκεφτεί έναν άλλο πιθανό πόλεμο και ούτε οι γείτονές της το συζητούν ποτέ. «Μετά από το Ντόνετσκ και όλο τον πόνο που περάσαμε, είμαι απλά χαρούμενη αν μπορώ να αγοράσω μερικά ράφια, γιατί όταν μετακομίσαμε είχαμε μόνο γυμνούς τοίχους», είπε και πρόσθεσε: «Η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να τη ζήσουμε, με αυτές τις μικρές απολαύσεις, και ο πόλεμος είναι κάπου εκεί, στο υποσυνείδητο».