Οι αεροπορικές εταιρείες United Airlines και Delta Air Lines ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι ακύρωσαν δεκάδες πτήσεις που ήταν προγραμματισμένο να εκτελέσει η καθεμιά τους την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς η έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μειώνει το διαθέσιμο προσωπικό τους.

Όπως γράφουν οι New York Times, ο αριθμός των ακυρώσεων παγκοσμίως από το πρωί της Παρασκευής ανήλθε σε περισσότερες από 3.000, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου Flight Aware. Μεγάλο πλήγμα είναι αυτό για τις αεροπορικές, που προκλήθηκε κυρίως από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για την περίοδο των γιορτών.

Η United, η οποία εδρεύει στο Σικάγο ακύρωσε 150 πτήσεις, που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σήμερα, ενώ η Delta, η οποία έχει την έδρα της στην Ατλάντα, ακύρωσε περίπου 135. Η Delta ανέφερε ότι «εξάντλησε όλες τις επιλογές και τους πόρους» που διέθετε, συμπεριλαμβανομένων «αναδρομολογήσεων» και «αντικαταστάσεων αεροσκαφών και πληρωμάτων», προτού αναγκαστεί να ακυρώσει πτήσεις που θα εκτελούνταν σήμερα. Επικαλέστηκε τις προβλέψεις για κακοκαιρία και την έξαρση της πανδημίας που αποδίδεται στην μετάλλαξη Όμικρον, που πλέον χαρακτηρίζεται κυρίαρχη στις ΗΠΑ, με ποσοστό 70%.

Και οι δύο διαβεβαίωσαν ότι καταβάλλουν προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τους επιβάτες οι οποίοι είχαν κλείσει εισιτήρια σε αυτές, ώστε να μην πάνε μάταια στα αεροδρόμια ούτε να αποκλειστούν.

Διαβάστε ακόμη:

https://www.intronews.gr/9094-2-aeroporika-taxidia-perivallon/tech/perivallon/

Ακυρώσεις και στην Αυστραλία και στην Ευρώπη

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Αυστραλία, αφού δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια των μεγάλων πόλεων του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας. Αντίστοιχα και στην Ευρώπη, μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας τρένων Eurostar δήλωσε την Παρασκευή το πρωί, πως εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλη την ήπειρο, ένας μικρός αριθμός τρένων ακυρώθηκε λόγω της χαμηλής ζήτησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν σχεδόν 170.000 νέα κρούσματα καθημερινά, αύξηση 38 τοις εκατό τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η United ανέφερε σε δήλωση της ότι ο «άμεσος αντίκτυπος της Όμικρον στα πληρώματα πτήσης μας και στους ανθρώπους που διευθύνουν τη λειτουργία μας» οδήγησε στις ακυρώσεις. Τα μέλη του πληρώματος τηλεφωνούσαν άρρωστα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο, τον Joshua Freed, ο οποίος είπε ότι η United ειδοποίησε τους πελάτες αμέσως.

«Πραγματικά το διαχειριζόμαστε αυτό μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε. «Μπορεί να υπάρξουν κάποιες ακόμη ακυρώσεις πτήσεων για το Σάββατο. Είναι πιθανό».

Από την άλλη, ο εκνευρισμός που προφανώς πλέον είναι διάχυτος, μετά από δύο περίπου χρόνια πανδημίας και απαγορεύσεις, οι ταξιδιώτες έσπευσαν στα κοινωνικά δίκτυα για να εκφράσουν τα παράπονα τους σχετικά με τις ακυρώσεις.

Στην Αυστραλία, η οποία έχει καταγράψει περισσότερα από 500 κρούσματα της Όμικρον, πολλά μέλη του προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών αδυνατούν να εργαστούν, αφού ήρθαν σε στενή επαφή με θετικά κρούσματα. Αυτό σημαίνει πως για επτά ημέρες, πρέπει να περάσουν καραντίνα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Jetstar Airways. Οι ελλείψεις προσωπικού σε διάφορους τομείς έχουν επηρεάσει τις υπηρεσίες σε πολλές χώρες, την ώρα που ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται.

7 ημέρες καραντίνας στην Αγγλία

Η Αγγλία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μειώνει τον αριθμό των ημερών της καραντίνας για τους νοσούντες, σε 7 ημέρες από 10. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να βοηθήσει στο πρόβλημα των ελλείψεων, όπως είπαν αξιωματούχοι. Αυτό, βέβαια, αποτελεί και επιπλέον ρίσκο, μιας και θεωρούνται λίγες και πιθανόν να γίνει διασπορά του ιού.