Mία εβδομάδα μετά την παραίτηση του Λόρδου Frost, πραγματοποιήθηκε η επετειακή δημοσκόπηση της Opinium για τον Observer, σχετικά με το Brexit που είναι σε ισχύ ένα χρόνο. Οι Βρετανοί απάντησαν και όπως διαπιστώθηκε, τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλά.

Όπως γράφει η Guardian, 6 στους 10 ψηφοφόρους πιστεύουν ότι πήγε πολύ χειρότερα απ’ότι περίμεναν, ενώ το 42% των ανθρώπων που ψήφισαν να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρνητική άποψη για το πώς εξελίχθηκε όλο αυτό. Πιο συγκεκριμένα, το 26% των υποστηρικτών του Leave δήλωσε ότι πήγε χειρότερα από ό,τι περίμενε, ενώ το 16% όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit δήλωσε ότι περίμενε ότι θα πήγαινε άσχημα και ότι αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο.

Μεταξύ όσων ψήφισαν να παρεμείνει στην Ε.Ε., το 86% δήλωσε ότι το Brexit πήγε άσχημα ή χειρότερα από ό,τι περίμεναν. Συνολικά, μόλις το 14% όλων των ψηφοφόρων είπε ότι το Brexit πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. Ο Adam Drummond, του Opinium, είπε ότι το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης, τώρα εμφανίζονται πιο διστακτικοί σχετικά με τις αρετές του Brexit από ό,τι προηγουμένως.

https://www.intronews.gr/10744-2-ores-akyronoun-tis-ekdiloseis-tous-gia-tin-protochronia/news/

Διχασμένοι οι «Leavers»

«Το 59% των ψηφοφόρων του Remain δήλωσε: “Περίμενα ότι θα πήγαινε άσχημα και νομίζω ότι πήγε”, ενώ μόνο το 17% των ψηφοφόρων του Leave δήλωσε: «Περίμενα ότι θα πήγαινε καλά και νομίζω ότι πήγε», λέει χαρακτηριστικά. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως «το μπλοκ των Remain εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον ενωμένο ως προς το ότι το Brexit είναι κακό, ενώ το μπλοκ των Leave είναι διχασμένο».

«Μόνο το 7% που απάντησε Remain πιστεύει ότι το Brexit πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο έναντι του 26% των αποχωρούντων που είπε ότι πήγε χειρότερα από το αναμενόμενο. Έτσι, αντί για δύο ομοιόμορφες αντίθετες πλευρές, το μπλοκ Remain εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον ενωμένο για το ότι το Brexit είναι κακό, ενώ το μπλοκ Leave είναι λίγο πιο διχασμένο».

Brexit

Η δημοσκόπηση έρχεται λίγες ημέρς πριν από την εισαγωγή πλήρων τελωνειακών ελέγχων στα αγαθά που εξάγονται από την Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο (την 1η Ιανουαρίου), κάτι που οι επικεφαλής των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένες μικρότερες επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ευρώπης -όπως οι εξαγωγείς τροφίμων- από το να προμηθεύουν βρετανούς λιανοπωλητές, καθώς το κόστος και η γραφειοκρατία αυξάνονται.

Ο Shane Brennan, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Αλυσίδων, δήλωσε ότι αναμένει ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά το περασμένο έτος οι μικρές βρετανικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην ΕΕ, ιδίως το αυξανόμενο κόστος αποστολής μικρών ποσοτήτων λόγω των νέων επιβαρύνσεων, θα αντιμετωπίσουν τώρα όσοι στέλνουν μικρές εξειδικευμένες αποστολές προς την αντίθετη κατεύθυνση, από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερη διαθεσιμότητα συκεκριμένων ειδών διατροφής από την Ευρώπη στα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι μικροί έμποροι έχουν μια επιλογή, να βρουν έναν τρόπο να στέλνουν περισσότερα και λιγότερο συχνά ή να μην τα στέλνουν καθόλου», δήλωσε. “Για πολλές επιχειρήσεις η αποστολή ενός φορτηγού με φρέσκα τρόφιμα κάθε μέρα ή εβδομάδα θα γίνει ασύμφορη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι λιγότερη ποικιλία, λιγότερα φρέσκα, ποιοτικά, εκλεκτά προϊόντα στο ράφι, από χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ούτως ή άλλως».

Τους φόβους του επανέλαβε ο Dominic Goudie, επικεφαλής του τομέα διεθνούς εμπορίου στην Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος ανέφερε πως «καθώς εισάγονται νέοι εμπορικοί φραγμοί, είναι αναπόφευκτο ότι οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στα σύνορα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά εμπόδια που κινδυνεύουν να εμποδίσουν εντελώς τις παραδόσεις από προμηθευτές της ΕΕ, τουλάχιστον προσωρινά. Για τις αλυσίδες εφοδιασμού just-in-time, αυτό αποτελεί πραγματικό κίνδυνο που θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν ένα σημαντικό συστατικό καθυστερεί ή δεν φτάνει εγκαίρως».