Πάνω από 2.000 πτήσεις από αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο ακυρώθηκαν σήμερα, με την παραλλαγή Όμικρον να έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή μέσα στις εορτές, καθώς εργαζόμενοι των εταιριών και πολλοί πιλότοι βρίσκονταν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του εξειδικευμένου ιστότοπου Flightaware, σήμερα στις 13:30 ώρα Ελλάδας, τα προβλήματα αυτά αφορούσαν κυρίως την Κίνα, την Ινδονησία και τις ΗΠΑ. Από τις 2.400 ακυρωμένες πτήσεις, σχεδόν 900 ήταν εντός, προς ή έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την FlightAware. Περισσότερες από 6.500 πτήσεις είχαν επίσης καθυστέρηση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερες από 1.200 πτήσεις ακυρώθηκαν και περισσότερες από 5.000 καθυστέρησαν μόνο την Κυριακή, καθώς το προσωπικό και το πλήρωμα αποκαλούν άρρωστο. Οι ακυρώσεις γίνονται την πιο πολυσύχναστη εποχή του χρόνου για αεροπορικά ταξίδια.

Η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ είπε ότι έλεγχε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των εορτών, φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 2,19 εκατομμύρια ταξιδιωτών την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου. Την Τετάρτη, περισσότεροι άνθρωποι πέρασαν από τα σημεία ελέγχου της TSA από ό,τι την ίδια μέρα το 2019.

Η Alaska Airlines, η οποία ακύρωσε 105 πτήσεις από το 15% των δραστηριοτήτων της τη Δευτέρα, απέδωσε τις ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις της στον χειμερινό καιρό στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Η United Airlines ( UAL ) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι χρειάστηκε να ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις επειδή δεν είχε αρκετά μέλη πληρώματος για να πετάξει με ασφάλεια όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγιά της.

Η Flightaware κατέγραψε σχεδόν 8.000 ακυρώσεις το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων και αναμένει άλλες 800 για αύριο, Τρίτη. Πιλότοι, ιπτάμενοι φροντιστές και άλλα μέλη πληρωμάτων έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω έκθεσής τους στην Covid, γεγονός που οδήγησε εταιρίες, όπως οι Lufthansa, SAS, Delta, United Airlines και Alaska Airlines να ακυρώσουν πτήσεις.

Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρίες ήταν αυτές με τις περισσότερες ακυρώσεις σήμερα: η China Eastern ακύρωσε 418 πτήσεις, το 20% του πτητικού της προγράμματος, ενώ η Air China ακύρωσε 196 πτήσεις, το 17% των προγραμματισμένων πτήσεων.

Προβλήματα και στις πτήσεις στην Ευρώπη

Η Ευρώπη φαίνεται σχετικά ανεπηρέαστη αν και υπάρχουν περιπτώσεις που παρατηρούνται ακυρώσεις πτήσεων. Η Air France, συγκεκριμένα, δεν έχει επηρεαστεί από τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Οι καιρικές συνθήκες και το κλείσιμο των συνόρων αποτελούν επίσης λόγους για τις ακυρώσεις αυτές.

Ένας εκπρόσωπος της British Airways είπε στο CNN τη Δευτέρα ότι η αεροπορική εταιρεία ακύρωσε ορισμένες πτήσεις λόγω επιχειρησιακών περιορισμών και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί μεγαλύτερα αεροσκάφη, όπου είναι δυνατόν, για να μεταφέρει τους πελάτες στους προορισμούς τους. Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης FlightAware, 46 πτήσεις από την British Airways ακυρώθηκαν τη Δευτέρα.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει το 10% του χειμερινού προγράμματος πτήσεων της καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τον κλάδο των αερομεταφορών.

Σε συνέντευξή του στο Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lufthansa, Carsten Spohr, δήλωσε ότι λόγω «απότομης πτώσης στις κρατήσεις» η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να ακυρώσει 33.000 πτήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου έως τον Φεβρουάριο του 2022 ή το 10% του χειμερινού προγράμματος πτήσεων του ομίλου.