Νέο αρνητικό ρεκόρ αναμένεται να σπάσουν σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία ο αριθμός βρίσκεται στο όριο των 34.000 κρουσμάτων.

Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων συνεχίζεται, αφού εχθές είχαμε 28.828 νέα κρούσματα, τα 12.848 εκ των οποίων στην Αττική. Το 90% αυτών οφείλεται στην Όμικρον, που κάνει επέλαση στη χώρα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεσήμανε ότι θα έρθει ένα τσουνάμι κρουσμάτων από το «κοκτέιλ» της Δέλτα με την Όμικρον. «Η Δέλτα και η Όμικρον είναι αυτή τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους», είπε ο Τέντρος Γκεμπεγέσους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τεράστιο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα, με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο να κάνει την δυσοίωνη εκτίμηση για 100.000 κρούσματα. Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο τονίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας είναι το εμβόλιο.

Για την ταχύτατη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον μίλησε επίσης στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Τόνισε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη κι ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι».

Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα

Τα χειρότερα θα έρθουν στις 19 με 20 Ιανουαρίου με περισσότερες από 60.000 με 65.000  μολύνσεις. Στην συνέχεια θα έχουμε ουσιαστική αποκλιμάκωση, όπως ανέφερε μέσω του ΣΚΑΙ 100.3 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Προέβλεψε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες.

Ανέφερε μάλιστα ότι από το τέλος Μάρτιου θα έχουμε φυσιολογικούς αριθμούς κρουσμάτων και τέλος Απριλίου θα έχουμε τελειώσει με την Ομικρον.  Ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι από τα 28 χιλιάδες κρούσματα που ανακοινωθήκαν χθες το 90% είναι Όμικρον ενώ η Δέλτα είναι σε έντονη πτωτική πορεία.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι διαπιστώνεται μια αύξηση στις νοσηλείες από τις 25 του μήνα. Αυτό θα συνεχιστεί, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς. Η στρατηγική για να αποφύγουμε το γενικό απαγορευτικό είναι να διατηρήσουμε το σύστημα υγείας σε καλή κατάσταση.