Λίγο ακόμα και ο Joe Biden με τον Vladimir Putin θα αποκτήσουν σχέση και θα κανονίζουν ραντεβού ή θα συζητάνε πού πάει η κατάσταση τους. Το τελευταίο διάστημα πρέπει να έχουν μιλήσει μεταξύ τους περισσότερο κι απ΄ό,τι μιλάνε με τις οικογένειες τους. Αιτία για όλο αυτό είναι βέβαια η στρατιωτική κίνηση που παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, στην περιοχή Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι είχαν στείλει 100.000 στρατιώτες, αλλά εσχάτως απέσυραν 10.000-15.000.

ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται διαρκώς σε διαβουλεύσεις που κινούνται πάνω σε σχοινί ισορροπίας. Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. φοβούνται πως η Ρωσία μπορεί να προβεί σε πολεμική έφοδο προς την Ουκρανία, 7 χρόνια μετά τα γεγονότα της Κριμαίας που οδήγησαν στην προσάρτηση της στη Ρωσία.

Ο Vladimir Putin δεν απαντά ποτέ στα περί πολέμου, αλλά διαρκώς ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στη δύση που «σαγηνεύει» σαν άλλη Σειρήνα την Ουκρανία και την αποσπά από τη μαμά Ρωσία. Το όραμα του για μια Ρωσία Πασών των Ανατολικών Χωρών, για μια Μεγάλη Σοβιετία, είναι πια έκδηλο και όπου σταθεί κι όπου βρεθεί αναφέρει τους Ουκρανούς ως αδέλφια και ουσιαστικά Ρώσους. Όμως οι Ουκρανοί δεν πολυψήνονται απ΄αυτές τις μαλαγανιές και έχουν εκπεφρασμένη θέση για να γίνουν συνεργατικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιορτές ξεγιορτές, ο Joe Biden και ο Putin είχαν ξανά μια συνομιλία διά τηλεφώνου την Πέμπτη, μετά από αίτημα του Ρώσου, με εκατέρωθεν προειδοποιήσεις. Το τηλεφώνημα κράτησε μία ώρα. Ο Biden τόνισε στον ομόλογο του πως σε περίπτωση που συνεχίσει αυτή η κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία, θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις. Ο Putin απάντησε πως κάτι τέτοιο θα είναι κολοσσιαίο λάθος, με το ύφος του να είναι περισσότερο του στυλ «δε θες να με προκαλέσεις Joe».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήγησε στον Putin πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της είναι σε ετοιμότητα να δράσουν άμεσα αν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία. «Θα υπάρξουν κυρώσεις που δεν τις έχετε ξαναδεί», είχαν προειδοποιήσει τον Putin οι χώρες του ΝΑΤΟ στις αρχές του μήνα και το ίδιο επανέλαβε ο Biden στη συνομιλία τους, που το κόβουμε δύσκολο να έκλεισε με ευχές για καλή χρονιά. Πάντως, ο Yuri Ushakov, σύμβουλος του Putin σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είπε στους δημοσιογράφους πως η κουβέντα με τον Biden άφησε ευχαριστημένο τον Ρώσο Πρόεδρο. «Τέθηκαν ισχυρές βάσεις για μελλοντικές συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Biden και Putin θέλουν να διατηρήσουν το κλίμα διαβούλευσης και διπλωματίας

Από την μεριά Biden, αναφέρθηκε ότι «ο τόνος της συζήτησης ήταν σοβαρός και ουσιώδης. Ο Πρόεδρος επανέλαβε πως η ουσιώδης πρόοδος σε αυτούς τους διαλόγους μπορεί να προκύψει μόνο σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης. Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι συνεργάτες της θα απαντήσουν αποφασιστικά αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία» δήλωσε η υπεύθυνη Τύπου, Jen Psaki.

Η Ρωσία πάντως δεν έχει δείξει διαθέσεις εισβολής. Θέλει μόνο να κρατάει σε εγρήγορση τη δύση και να ασκεί τα στρατηγικά παιχνίδια της μορφής του υβριδικού πολέμου, στον οποίο ο Putin είναι επαΐων. «Έχουμε κάθε δικαίωμα να μετακινούμε στράτευμα στα εδάφη μας» λέει και ξαναλέει. «Η στρατιωτική συγκέντρωση στο Ντόνμπας είναι μόνο ένα προληπτικό μέτρο κατά των πράξεων του ΝΑΤΟ και της δυτικής συμμαχίας», διαρρέεται από το Κρεμλίνο. Το σημείο τριβής είναι η παροχή οπλισμού προς την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ και η επέκταση του προς την Ανατολή. Η Ουκρανία δεν έχει δεχτεί πρόταση να γίνει μέλος της Ε.Ε., αλλά διατηρεί σχέσεις με το μπλοκ.

Το τηλεφώνημα αυτό ήταν ένας προπομπός της συνάντησης που θα γίνει μεταξύ Αμερικάνων και Ρώσων αξιωματούχων στη Γενεύη τον επόμενο μήνα και γι΄αυτό ο Biden ζήτησε από τον Putin να έχει βρεθεί μια διπλωματική λύση μέχρι τότε. Ο Putin του απάντησε πως είναι πεπεισμένος ότι θα βρουν μια κοινή βάση να δουλέψουν, πάντοτε με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση των εθνικών ενδιαφερόντων που έχει η κάθε χώρα.

«Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την κουβέντα θα γίνει εφικτό να λύσουμε όλα τα άμεσα προβλήματα που υπάρχουν σε αφθονία ανάμεσα μας» είπε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Putin.

Οι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ, δείχνουν ήρεμοι όταν αναφέρονται στην Ουκρανία. Τουλάχιστον όταν είναι έξω από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, εκεί όπου γίνονται όλες οι κρίσιμες διαβουλεύσεις. Γιατί πίσω από τις κουρτίνες, φαίνεται ότι η ανησυχία είναι σε υψηλά επίπεδα. «Τα σημάδια είναι δυσοίωνα από τη Ρωσία» είπε στο BBC ένας από τους συμμετέχοντες στις συζητήσεις, γι΄αυτό και έχει αυξηθεί ο διπλωματικός ρυθμός. Στόχος είναι οι δύο ηγέτες να εξακολουθήσουν να έχουν τηλεφωνικές επαφές στο ξεκίνημα του νέου έτους.

Πηγή: bbc.com