Κάτι πρέπει να έχει συμβεί με το Ισραήλ σε αυτή την πανδημία. Οι αρχαίοι έλεγαν τους Δελφούς ομφαλό της γης, αλλά το Ισραήλ είναι ο ομφαλός της βιολογίας, αφού εντοπίστηκε εκεί το πρώτο κρούσμα Florona. Στη χώρα που έτρεξε καλύτερα και πιο άμεσα το πρόγραμμα εμβολιασμού, 3ης και 4ης πλέον δόσης, βρέθηκε η πρώτη περίπτωση ανθρώπου που νοσεί από κορωνοϊό και εποχική γρίπη ταυτόχρονα.
Corona+Influenza=BFFE, δηλαδή Florona και ελπίζουμε αυτή η μίξη να είναι τόσο δυνατή όσο λέει το όνομα της: φλώρικη. Πρόκειται για μια έγκυο γυναίκα στο Ισραήλ, η οποία δεν έχει κάνει το εμβόλιο, η οποία εντοπίστηκε με florona στις αρχές της εβδομάδας. Στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια έξαρση στις περιπτώσεις εποχικής γρίπης και το τελευταίο που θα ήθελαν, είναι να συνδυαστούν οι δύο νόσοι. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες διερευνούν συνεχώς την Ασθενή Μηδέν.
Ο δόκτωρ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κάιρο, Nahla Abdel Wahab, ανέφερε πως μια έξαρση στη florona θα μπορούσε να διαλύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, που θα δεχόταν επίθεση ταυτόχρονα από δύο ιούς. Κάτι τέτοιο σε μια εποχή που αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι η Όμικρον όντως είναι πιο ήπια, δε θα ήταν και πολύ καλό.
Στο Ισραήλ πάντως προχωράνε τάχιστα με τον εμβολιασμό 4ης δόσης στις ευπαθείς ομάδες που έχουν ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με τον επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας, Nachman Ash, να δίνει την έγκριση για να υπάρξει εμβολιασμός μετά από 4 μήνες από την τρίτη/ενισχυτική δόση. Οι ηλικιωμένοι σε δομές και οίκους ευγηρίας είναι αυτοί που θα υποβληθούν πρώτοι σε 4η δόση, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως εκεί υπάρχουν τα περισσότερα ξεσπάσματα μετάδοσης.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το Ισραήλ ανακοίνωσε 3.866 κρούσματα, αλλά κανέναν θάνατο, με τους τελευταίους νεκρούς από κορωνοϊό να ανακοινώνονται στις 23 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα απ΄αυτό, το Ισραήλ είχε ημέρες μονοψήφιες σε απώλειες ή και μηδενικές, με την 21η Νοεμβρίου να είναι η τελευταία ημέρα με διψήφιο αριθμό (22) νεκρών. Σε επίπεδο κρουσμάτων, η έξαρση στη χώρα έπιασε κορύφωση στις 30/12 με 5.600 κρούσματα. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, μέχρι την 21η Οκτωβρίου, το Ισραήλ είχε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Παγώνη: «Υπάρχουν ήδη 100.000 κρούσματα στην Ελλάδα»
Σε αντίθεση με το Ισραήλ, χώρα που είναι στα ίδια κυβικά με την Ελλάδα, εμείς προχωράμε ολοταχώς προς τα 6ψήφια κρούσματα, ελπίζοντας τουλάχιστον πως οι νεκροί δε θα αυξάνονται ανάλογα, ούτε οι διασωληνωμένοι.
Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως αν γίνονταν τεστ σε όλη την επικράτεια, τότε τα κρούσματα που θα ανακοινώνονταν, θα ήταν σίγουρα 100.000.
«Τα δύσκολα περιστατικά είναι της Δέλτα, αυτά είναι που δημιουργούν τα σοβαρά προβλήματα και τις επιπλοκές, όμως η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, και θα γεμίσει ο κόσμος με τη μεταδοτικότητα που υπάρχει. Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτική η Όμικρον. Πριν βγεις κάνεις ράπιντ τεστ, και μετά ξανακάνεις μετά από 1 – 2 μέρες.
Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στις απλές κλίνες COVID στην Αττική που έχουν πληρότητα 67% συγκριτικά με τη Βόρεια Ελλάδα που είναι στο 52%. Οι ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι στο 88 – 89% πληρότητα. Ευχόμαστε τα περιστατικά COVID με Όμικρον, που είναι πάρα πολλά, να μη φτάνουν ούτε στις απλές κλίνες ούτε στις μονάδες, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα».