Πριν λίγες ημέρες το Ισραήλ ξεκίνησε χορήγηση 4ης δόσης εμβολιασμού σε ευπαθείς ομάδες. Είναι ένα σενάριο που σκέφτονται κι άλλες χώρες. Κι όσο βγαίνουν μεταλλάξεις, τόσο μπορεί να χρειάζεται κι ένα νέο εμβόλιο ή μια έξτρα δόση. Στο Τόκιο αντιλαμβάνονται ότι κάποια στιγμή ο κόσμος δε θα δέχεται να εμβολιάζεται σε τέτοια συχνότητα και τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Γι΄αυτό τους τελευταίους μήνες αναπτύσσουν ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να έχει ισόβια αποτελεσματικότητα στο ίδιο επίπεδο.

Οι επιστήμονες το λένε «όνειρο». Άλλοι το λένε game-changer. Αν αυτό το εμβόλιο αποδειχτεί αποτελεσματικό και πάρει έγκριση χορήγησης, τότε η πανδημία θα τελειώσει στη στιγμή. Πρόκειται για ένα όραμα που δε θα έχει μόνο υγειονομικό αντίκτυπο, αλλά και οικονομικό και λιγότερα πειράματα σε ζώα.

Με 288 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν νοσήσει και 5.44 εκατομμύρια περίπου να έχουν χάσει τη ζωή τους, το υπέρτατο εμβόλιο θα μπορούσε να δώσει μια ελπίδα. Ο Μιτσινόρι Κοχάρα, ερευνητής στο Tokyo Metropolitan Institute of Medical Science, αναρωτήθηκε κάποια στιγμή το 2020, μετά το πρώτο μεγάλο κύμα της πανδημίας, αν θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο βασισμένο σε αυτό της ευλογιάς. Το συγκεκριμένο εμβόλιο βοήθησε στην εξάλειψη αυτής της θανατηφόρας νόσου.

Ο ιός της δαμαλίτιδας που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο της ευλογιάς είναι ένα αντικείμενο πάνω στο οποίο εργάζεται τρεις δεκαετίες και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει ένα εμβόλιο να σε προστατεύει εφ΄όρου ζωής. Ήτανν το 1796 όταν ο Βρετανός Έντουαρντ Τζένερ ανέπτυξε το εμβόλιο για την ευλογιά, η οποία ήταν τρομερά θανατηφόρα. Στην Ιαπωνία δεν έχει εμφανιστεί ασθενής από το 1956 και ο περιοδικός εμβολιασμός στη χώρα τελείωσε τη δεκαετία του ’70.

Έτσι, ο Κοχάρα αποφάσισε στα τέλη Απριλίου του 2020, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών να αναπτύξει έναν παρόμοιο εμβολικό ιό που να περιέχεται την πρωτεϊνική ακίδα του SARS-CoV-2. Για να το κάνει αυτό, επέλεξε την μη παθογόνα σύσταση του ιού που ονομάζεται DIs και δρα με μεγάλη αποτελεσματικότητα και με ασφάλεια στο να εισάγει στον οργανισμό το γονίδιο της ακίδας του covid-19.

Το μεγάλο κόστος των κλινικών ερευνών

Σε αντίθεση με τα mRNA που εξασφαλίζουν τη μη βαριά νόσηση, αλλά μετά από 6-7 μήνες τα αντισώματα μειώνονται, το εμβόλιο του Κοχάρα αναπτύσσει αντισώματα μέσα σε μια εβδομάδα επώασης του ιού και υπερβαίνει την ισχυρότερη κυτταρική ανοσία οποιουδήποτε εμβολίου.

Τα πειράματα που έκανε σε ποντίκα χρησιμοποιώντας ανασυνδυασμένο ιό δαμαλίτιδας με τον κωδικοποιημένο και υψηλά παθογόνο ιό των πτηνών, έδειξαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που διήρκησαν για πάνω από 20 μήνες ή σχεδόν όσο είναι ο μέσος όρος ζωής ενός ποντικού. Τα εμβολιασμένα ποντίκα που τους εισήχθη ο ιός των πουλερικών, είχαν επιβιώσει 20 μήνες μετά. Αντίθετα, τα μη εμβολιασμένα πέθαναν.

«Έχω δουλέψει σε πολλές τεχνολογίες εμβολίων όπως ο αδενοϊός και το mRNA, αλλά το εμβόλιο με τον ιό της δαμαλίτιδας είναι το πιο δυνατό απ΄όλα, με ελάχιστες παρενέργειες. Τα χαρακτηριστικά του εμβολίου είναι ότι μπορεί να εισάγει αντισώματα στον οργανισμό και ισόβια ανοσία. Μια δόση είναι αρκετή για πάνω από 20 μήνες και κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να πιάσει αυτή την αποτελεσματικότητα».

Μετά τα ποντίκια, ο Κοχάρα έκανε πειράματα σε μακάκους που τρώνε καβούρια και το εμβόλιο προστάτευσε τα πρωτεύοντα από το να πάθουν πνευμονία και τα ποσοστά ιού στα πνευμόνια τους ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης τις πρώτες 7 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Τι μένει λοιπόν; Τα τρία κλινικά στάδια πριν την έγκριση. Η Nobelpharma Co. θα διεξάγει τις δύο πρώτες φάσεις στην Ιαπωνία στο πρώτο μισό του 2023, σε 150-200 εθελοντές, μεταξύ των οποίων αυτοί που έχουν νοσήσει πλήρως ή εμβολιαστεί. Αν η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια επιβεβαιωθούν, τότε θα γίνει άμεσα η τρίτη φάση και στόχος είναι το 2024 το νωρίτερο να έχει κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα. Η έρευνα απαιτεί μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια γιεν που η Nobelpharma δε μπορεί να τα καλύψει. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει έναν προϋπολογισμό τουλάχιστον 100 δισ. γιεν για κλινικές μελέτες από εγχώριες φαρμακευτικές, αλλά δεν έχει προβλεφθεί ειδικό κεφάλαιο για τη Nobelpharma, η οποία δεν έχει καμία γνώση για το πώς να βγάλουν στην αγορά ένα εμβόλιο.

Τα πλεονεκτήματα που έχει το «υπέρτατο εμβόλιο»

Ο Κοχάρα εξηγεί πως παρόλο που η μία δόση εμβολιασμού είναι αρκετή, μια δεύτερη δόση 3 εβδομάδες μετά την πρώτη, προκαλεί φρενίτιδα αντισωμάτων.

Το πολύ σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι πως ο ιός της δαμαλίτιδας χρησιμοποιείται 80 χρόνια τώρα, άρα θα είναι δύσκολο να υπάρξει επιχείρημα πως το εμβόλιο είναι πολύ φρέσκο.

Ο Κοχάρα έχει βρει και τη λύση για τη μειωμένη αποτελεσματικότητα στο πέρασμα του χρόνου. Τα εμβόλια συνήθως χορηγούνται μέσω φλέβας κάτω από το δέρμα. Με αυτόν τον τρόπο οι έρευνες του Κοχάρα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πιάνει σχεδόν το 100%. Επιπλέον, οι μελέτες έχουν δείξει αποτελεσματικότητα και στις μεταλλάξεις.

Τέλος, το εμβόλιο του Κοχάρα έχει τη δυνατότητα να αποθηκευτεί για μεγάλα διαστήματα σε θερμοκρασία δωματίου σε ξηρή μορφή, κάτι που θα μπορέσει να επιτρέψει σε χώρες με τροπικά κλίματα να μην καταστρέφουν δόσεις.

«Με την παρούσα κατάσταση, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε 3 ή 6 μήνες και θα πρέπει να φτιάχνουμε νέα εμβόλια με το που εμφανίζεται μια μετάλλαξη. Επομένως, αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας κρατήσει για ένα χρόνο, για δύο ή τρία χρόνια, αυτό θα σημαίνει μείωση του κόστους που φτάνει σε τρισεκατομμύρια γιεν κάθε χρόνο, που θα μπορούσαν να πάνε σε κοινωνικές υπηρεσίες και δομές».

Πηγή: japantimes.co