Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο πιθανό να μολύνει το λαιμό παρά τους πνεύμονες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό εξηγεί γιατί είναι πιο μολυσματική αλλά λιγότερο θανατηφόρα από άλλες μεταλλάξεις του ιού.

Έξι μελέτες έχουν βρει ότι η Όμικρον δεν βλάπτει τους πνεύμονες τόσο όσο η Δέλτα και άλλες προηγούμενες παραλλαγές του Covid. Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από άλλους ομότιμους επιστήμονες. Ο Deenan Pillay, καθηγητής ιολογίας στο University College του Λονδίνου, τόνισε πως η παραλλαγή μπορεί να μολύνει άλλα είδη κυττάρων.

«Ουσιαστικά είναι πιο ικανό να μολύνει την ανώτερη αναπνευστική οδό, δηλαδή κύτταρα στο λαιμό. Πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα εκεί πιο εύκολα από ό,τι σε κύτταρα βαθιά στον πνεύμονα. Οι μελέτες δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση».

Όταν ο ιός παράγει περισσότερα κύτταρα στο λαιμό γίνεται πιο μεταδοτικός. Αυτό εξηγεί την ταχεία εξάπλωση της Όμικρον. Από την άλλη ο ιός που μπορεί να μολύνει κύτταρα του πνευμονικού ιστού, είναι δυνητικά πιο επικίνδυνος αλλά λιγότερο μεταδοτικός.

Ερευνητές από την Ερευνητική Ομάδα Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δημοσίευσαν μια έρευνα στο Boxing Day που δείχνει ότι η Όμικρον οδηγεί σε «λιγότερο σοβαρή ασθένεια» σε ποντίκια, σύμφωνα με τον καθηγητή James Stewart. Δείχνει ότι τα ποντίκια που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή χάνουν λιγότερο βάρος, έχουν χαμηλότερα ιικά φορτία και εμφανίζουν λιγότερο σοβαρή πνευμονία. Επίσης, ανέρρωσαν γρήγορα κάτι που συνάδει με τα κλινικά δεδομένα διάφορων χωρών.

Και άλλες έρευνες έδειξαν ότι η Όμικρον είναι λιγότερο ανησυχητική

Το εργαστήριο Neyts στο Πανεπιστήμιο Leuven στο Βέλγιο βρήκε παρόμοια αποτελέσματα σε χάμστερ, με χαμηλότερο ιικό φορτίο στους πνεύμονες σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Ο καθηγητής Johan Neyts είπε ότι αυτό μπορεί να συνέβη γιατί ο ιός μολύνει περισσότερο τους ανθρώπους.

«Οι πρώιμες ενδείξεις είναι θετικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Αν είστε σε ευπαθείς ομάδες, οι συνέπειες είναι ακόμα πολλές– υπάρχουν θάνατοι από την Omicron. Δεν μπορούν όλοι να βγάλουν τις μάσκες τους και να κάνουν πάρτι».

Επίσης, ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας για Ιούς του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης ανακάλυψαν ότι η Όμικρον μπαίνει διαφορετικά στον οργανισμό. Μπορεί να μολύνει αυτούς που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά μια τρίτη δόση ενισχύει την ανοσία.

Η πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα έρχεται εν μέσω μιας συζήτησης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διενέργειας τεστ στο σπίτι. Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να παίρνουν δείγμα από το λαιμό καθώς και τη μύτη. Η καθηγήτρια Jennifer Rohn στο University College του Λονδίνου, όμως, είπε ότι είχε βγει αρνητική χρησιμοποιώντας μπατονέτες μύτης αλλά θετική όταν έλαβε δείγμα από το λαιμό της.

Αυτό φάνηκε να υποστηρίζεται από μια μελέτη από τη Νότια Αφρική που έδειξε ότι τα δείγματα σάλιου που υποβλήθηκαν σε δοκιμές PCR ήταν καλύτερα από τα ρινικά, για την ανίχνευση της Όμικρον.