Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μίλησε για την πανδημία που αναζωπυρώθηκε από τη μετάλλαξη Όμικρον , εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να αποτελεί την αρχή του τέλους.
«Βλέπουμε πολλοί που έχουν κάνει το εμβόλιο και έλαβαν την τρίτη δόση, κόλλησαν και το πέρασαν μία χαρά», είπε ο καθηγητής. Ακόμα ανέφερε ότι στο νοσοκομείο οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως είπε, εάν κάποιος που έχει κάνει και την τρίτη δόση νοσήσει από κορωνοϊό, θα το περάσει σαν ένα κρύωμα.
Τόνισε δε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και τα κρούσματα ανέβηκαν επικίνδυνα κατά την διάρκεια των εορτών. Ωστόσο, υποστήριξε ότι τα εμβόλια δουλεύουν στις μεταλλάξεις και οι μάσκες παρέχουν προστασία. Κατά την δική του εκτίμηση μέσα σε 6 με 8 μήνες, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι, ο κόσμος θα έχει ξεμπερδέψει με την πανδημία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός θα εξαφανιστεί. Τα δύο εργαλεία που θα βάλουν τέλος στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός και οι μάσκες. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν να πιέζονται τα νοσοκομεία.
«Ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει αν έχεις αρκετά αντισώματα. Αν έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο και οι μήνες περάσουν, τα αντισώματα πέφτουν κι αν κολλήσεις τον ιό μπορεί να σε καταστρέψει», είπε. Επιπλέον, υπογράμμισε πως όσοι που έχουν κάνει την τρίτη δόση ίσως να μη χρειαστεί να λάβουν τέταρτη δόση.
Η Όμικρον μπορεί να μην είναι η τελευταία μετάλλαξη
Αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με το τέλος της πανδημίας έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς μια νέα μετάλλαξη δεν είναι απίθανη. Μπορεί η Όμικρον να έχει αποδειχθεί λιγότερο σοβαρή, αλλά στο μέλλον δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να προκύψει.
Σχετικά με τα παιδιά είπε ότι η Όμικρον επεκτείνεται σε αυτές τις ηλικίες, καθώς έχουν κολλήσει πολλά. Συνέστησε πως μπορούμε να έχουμε ζωή, αλλά με προσοχή.
Ο κ. Γαλιατσάτος είναι κατά του lockdown και υπέρ της ενημέρωσης των πολιτών: «Πιστεύω στην αρχή το lockdown χρειαζόταν, δεν ξέραμε τη βιολογία του ιού. Έχουν περάσει δύο χρόνια και ήδη ξέρουμε πολλά. Δεν χρειάζεται lockdown, χρειαζόμαστε κουβέντα. Ο άνθρωπος θα σταματήσει την πανδημία».
Αναφέρθηκε και στα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, δηλώνοντας πως είναι αρκετά βαριά. «Τα φάρμακα δεν είναι απλά, είναι σοβαρά και έχουν πολλές παρενέργειες, που για μένα δεν θα τα δώσω έτσι απλά σε ένα ασθενή. Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι λίγες. Τα καλύτερα αντισώματα που μπορούμε να πάρουμε είναι εκείνα από τα εμβόλια», είπε.