Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον, με την παραλλαγή να έχει πλέον κοντά στο 80% των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή το φως στην άκρη του τούνελ είναι ακόμα μια κουκκίδα, όμως ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσιάστηκε αρκετά αισιόδοξος κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Παρασκευής.
Ο γιατρός με ειδίκευση στη Βιοπαθολογία, εξειδίκευση στην Κλινική Ιολογία και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εξήγησε πως η επιπέδωση της καμπύλης έχει ήδη ξεκινήσει και σε 2 με 3 εβδομάδες η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί.
«Είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης. Βλέπουμε ότι ο ρυθμός αύξησης έχει μικρύνει. Αν δούμε τι έχει γίνει στο Λονδίνο, που είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο, στο οποίο δεν ελήφθησαν ιδιαίτερα μέτρα, η αποκλιμάκωση ξεκίνησε ήδη και ξεκινά από τις νεαρές ηλικίες, τις κοινωνικά πιο ενεργές.
Το πιο πιθανό σενάριο, λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση στις επόμενες δύο εβδομάδες -ενδεχομένως να δούμε και αποκλιμάκωση στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού. Επομένως δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης (της επιδημίας) στις πιο μεγάλες ηλικίες».
Γκίκας Μαγιορκίνης: Προσοχή για το επόμενο 10ήμερο, μην επισκέπτεστε τους ηλικιωμένους συγγενείς
Αυτό που είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε υπ΄όψιν, αφορά στους υγειονομικούς. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εφιστά προσοχή για τις επόμενες δέκα ημέρες, γιατί παρά την ήπια νόσηση που προκαλεί η Όμικρον με βήχα, χαμηλό πυρετό και πονόλαιμο, μολύνει ανθρώπους του υγειονομικού προσωπικού και δημιουργείται λειψανδρία. Έτσι, μπορεί να μην αυξάνονται οι εισαγωγές σε κλίνες και ΜΕΘ, αλλά μειώνεται το προσωπικό και γίνεται πιο δύσκολη η φροντίδα όσων είναι ήδη σε ΜΕΘ. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να μην υπάρχουν επισκέψεις σε ηλικιωμένους συγγενείς για τις επόμενες 10 μέρες.
«Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τόσο πολύ οξυγόνο, με αποτέλεσμα οι κλίνες ΜΕΘ να μην πιέζονται πάρα πολύ. Ωστόσο, εξαιτίας της εκτεταμένης διασποράς, προσβάλλονται περισσότερο οι υγειονομικοί και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων».