Τους τελευταίους 3 μήνες, οι επιστήμονες έχουν γίνει πιο απόλυτοι στην προτίμησή τους προς τη χρήση μάσκας N95. Όμως το κόστος τους παραμένει υψηλότερο σε σχέση με τις μάσκες μιας χρήσης και το γεγονός πως είναι επίσης για μία χρήση μόνο, τις κάνουν όχι και τόσο επιθυμητές στον απλό κόσμο. Ποια είναι όμως πραγματικά η ανώτερη διάρκεια χρήσης μιας N95;

«Φοράω τη δική μου για μια εβδομάδα. Το υλικό της μάσκας και η ικανότητα φιλτραρίσματος δεν πρόκειται να μειωθούν, εκτός κι αν την τρίψεις κάπου ή αν πειράξεις την τρύπα που έχει μπροστά. Πρέπει να βρίσκεσαι σε πραγματικά πολύ μολυσμένη ατμόσφαιρα για μέρες πριν χάσει η μάσκα την ικανότητα να φιλτράρει τα μόρια. Επομένως μπορείς να την φοράς για αρκετό διάστημα», αναφέρει στο CNN η Linsey Marr, καθηγήτρια μηχανικής στο Virginia Tech.

«Κάποιοι κάνουν λόγο για 40 ώρες χρήσης. Νομίζω είναι ένα καλό διάστημα. Ειλικρινά, θα έχει πρώτα χαλάσει από την επαφή με το πρόσωπό σου ή τα κορδόνια θα χαλαρώσουν ή θα σπάσουν, πριν χάσει την ικανότητα φιλτραρίσματος», προσθέτει.

Γιατί λοιπόν οι μάσκες N95 έχουν χαρακτηριστεί ως μίας χρήσης; Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ιατρικής χρήσης η αρχική τους κατασκευή και το νοσηλευτικό προσωπικό αλλάζει πολύ συχνά μάσκα για να αποφύγουν την μόλυνση ενός ασθενή από έναν άλλο. Μπορεί η εσωτερική μεριά της μάσκας να είναι ασφαλής, όμως στην εξωτερική μπορεί να μεταβούν μικρόβια μέσω του αέρα και να κολλήσουν. Και όταν μια νοσοκόμα πάει σε άλλο δωμάτιο, ίσως μεταδόσει τα μικρόβια του ενός ασθενή σε άλλον.

Σύμφωνα με την Erin Bromage, καθηγήτρια στη Μασσαχουσέτη,, αν χρησιμοποιείς προσεκτικά κάθε φορά τη Ν95, έχεις τουλάχιστον 2 ή 3 ημέρες χρήσης. Το κόστος και πάλι είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Σε αρκετές περιοχές, όπως στο Μέριλαντ ή το Μιλγουόκι, τα κέντρα υγείας προσφέρουν δωρεάν N95.

Πώς μπορείς να εξασφαλίσεις τη σωστή επαναχρησιμοποίηση της μάσκαςN95;

Οι N95, καθώς έχουν φτιαχτεί με πολυπροπυλένιο, εμποδίζουν τα σωματί δια να εισέλθουν από τη μύτη ή το στόμα. Η N95 με την KN95 δεν έχουν καμία διαφορά. Το πρόσθετο γράμμα αφορά στο μέρος που εγκρίνεται η κυκλοφορία τους. Το ίδιο ισχύει και για την κορεάτικη KF94.

Αν έχουν φτιαχτεί με τα διεθνή στάνταρ και έχουν πάρει πιστοποίηση από τα αρμόδια συμβούλια της κάθε χώρας, όλες έχουν ακριβώς την ίδια δράση.

Για να μπορεί κάποια απ΄αυτές να χρησιμοποιηθεί ξανά, θα πρέπει κάποιος να μην αγγίζει με τίποτα την εξωτερική μεριά της όταν τη βάζει. Τα χέρια πάντοτε θα ακουμπάνε τις άκρες ή τα κορδόνια. Οι N95 είναι σχεδιασμένες για να αντέχουν πολλά σωματίδια χωρίς να χάνουν την ικανότητα τους, ακόμα κι αν έχεις μπει μέσα στο μετρό σε ένα γεμάτο βαγόνι. Φυσικά, η επαναχρησιμοποίηση δεν συνίσταται σε περίπτωση που γνωρίζει κάποιος ότι ήρθε σε επαφή με κρούσμα. Ο ίδιος πιθανότατα δε θα κόλλησε, αλλά καλό είναι να μην το ρισκάρει.

Άλλο στοιχείο που απαιτείται, είναι η N95 να παραμείνει καθαρή και να μην τσαλακωθεί. Πρέπει να φοριέται διαρκώς και αν αφαιρεθεί, να προστατεύεται η εσωτερική της μεριά. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί, εξηγεί η Marr, γιατί όταν είσαι στο γραφείο σε καλή απόσταση από τους συναδέλφους, κάποια στιγμή θα την βγάλεις για να πάρεις ανάσα ή για να φας.

«Όσο περισσότερο τη φοράει κανείς, τόσο περισσότερο εγκλωβίζει υλικό. Αυτό σημαίνει ότι η ευκολία της ανάσας, η αντίσταση της μάσκας, αρχίζει να μειώνεται. Μια πρώτη ένδειξη για να την αλλάξεις, παρόλο που είναι καθαρή, είναι να δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις, να αντιλαμβάνεσαι μια αντίσταση σε κάθε ανάσα»

Πάμε όμως στο πρόβλημα που εμφανίζεται όταν αφαιρείται για ένα διάστημα. Πώς μπορεί κανείς να την διατηρήσει καθαρή και να την απολυμάνει; Για αρχή η Erin Bromage αναφέρει πως όσο περισσότερο τη φοράς, τόσο γεμίζει με σωματίδια. Όμως αυτά θα πεθάνουν μέσα σε μερικές ώρες. Αν δε είσαι σε ηλιόλουστο περιβάλλον, η ακτινοβολία τα σκοτώνει σχετικά άμεσα.

«Η θερμοκρασία και το φως του ήλιου έχουν μια επίδραση. Δε θες βέβαια να πετάξεις τη μάσκα σε φούρνο μικροκυμάτων για να την απολυμάνεις. Εγώ συνήθιζα να βάζω τη δική μου στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου από τη μέσια μεριά το καλοκαίρι και αυτό ήταν αρκετό, γιατί ο ήλιος έπεφτε πάνω στη μάσκα. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος για να της δώσει παραπάνω διάρκεια ζωής».

Το να τις πλύνεις, είναι αποτρεπτικό, καθώς οι N95 έχουν στατικό ηλεκτρισμό που βοηθάει στο να φιλτραριστούν οι ιοί. Το νερό μειώνει αυτό το στοιχείο. «Συνολικά, το ρίσκο μετάδοσης με N95 μάσκες είναι ελάχιστο, πολύ χαμηλότερο από το να μη φοράς μια τέτοια μάσκα και να αναπνέεις τα σωματίδια. Δε θέλω οι άνθρωποι να σταματήσουν να φοράνε N95, επειδή ανησυχούν ότι είναι εστία προσκόλλησης σωματιδίων. Αυτή η μάσκα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα», ολοκληρώνει η Marr.

Πηγή: CNN.com