Όταν βγαίνει Έλληνας πιλότος των Rafale και δηλώνει πως το μαχητικό σκάφος ήταν πιο γρήγορο μετά τον αγιασμό, τι μπορείς να πεις για τούτη τη μπανανία που λέγεται Ελλάδα; Όταν βλέπεις μια πολιτική ηγεσία να παρακολουθεί το παπαδαριό να «ευλογεί» τα Rafale και όλο αυτό να γίνεται υποτίθεται για να τρομάξουν οι Τούρκοι, τότε τι χαρακτηρισμούς μπορείς να δώσεις; Η Σώτη Τριανταφύλλου τα εξηγεί καλύτερα από εμάς σε άρθρο που έγραψε στην Athens Voice.

Μια από τις πιο ήρεμες και εχέφρονες φωνές της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, κάνει λόγο στο άρθρο της για μια επίδειξη μπουρτοβλαχιάς ενώπιον του πρωθυπουργού που παρατηρούσε μέτοχος-αμέτοχος την αιώνια δεύτερη εξουσία αυτής της χώρας που λέγεται Ελλάδα, να παρουσιάζει στον κόσμο τα Rafale με «ιεροσύνη».

«Το ότι «υποδεχτήκαμε» μαχητικά αεροσκάφη με άκρως συμβολικές πτήσεις πάνω από την Ακρόπολη και στη συνέχεια με εθνικοπατριωτική ιεροτελεστία μού φαίνεται αυτόχρημα γελοίο: οι Τούρκοι γνωρίζουν γι’ αυτή την αγορά· η επίδειξη είναι σκέτη βλαχιά. Η οποία παίρνει διάσταση μπουρτζοβλαχιάς, καθώς, παρουσία του πρωθυπουργού, ο μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, μαζί με τον μητροπολίτη Καρπενησίου ετέλεσαν αγιασμό και ράντισαν τα αεροσκάφη: Καλοτάξιδα! Καλές πτήσεις! Να συναντήσετε τον Κύριο πέραν των νεφών! Θα έλεγα ότι έχουμε τρελαθεί αλλά δεν ισχύει: ήμασταν ανέκαθεν τρελοί· οι παπάδες συνόδευαν ανέκαθεν τις πατριωτικές εκδηλώσεις και έψαλλαν Τριάδος η φανέρωσις εν Ιορδάνη γέγονεεεεεενννν…».

Τα Άγια Rafale

Η Σώτη Τριανταφύλλου έκανε λόγο για έναν σκοταδισμό και για μια πλήρη αποτύπωση του προβλήματος της Ελλάδας: είναι η χώρα που εμποτίζει μια σωστή στρατηγική κίνηση με τα Rafale, μια μεγαλύτερη σύνδεση με το ευρωπαϊκό όραμα, με τον σκοταδισμό. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στη σκοταδιστική Ορθοδοξία και στην διαχρονική ατολμία των κυβερνήσεων να αποκόψουν τα δεσμά με την παπαδοσύνη. Είμαστε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κράτος στη μαρκίζα, αλλά έχουμε και αφθονία θρησκευτικού κράτους.

«Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε σωστά για την προοπτική του ευρωπαϊκού στρατού ―τη μοναδική λύση για την ευρωπαϊκή άμυνα―, βρέθηκε σε ένα αλλοπρόσαλλο τοπίο: ένας Ευρωπαίος ηγέτης σε φιέστα Μπαλκάν γενειοφόρων ρασοφόρων. Αυτοί είμαστε: δύο Ελλάδες, η μία εκ των οποίων στέκεται παράμερα και παρακολουθεί με αμηχανία ακολουθία της Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπενθυμίζει τη Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη, κατά την οποία μαυροντυμένοι καθαγιάζουν νερά με ευχές, επίκληση του Αγίου Πνεύματος και τριπλή εμβάπτιση του Τιμίου Σταυρού.

Είμαι σίγουρη ότι από τον κ. Μητσοτάκη δεν διέφυγε η φαιδρότητα, προφανώς όμως νιώθει αλυσοδεμένος στη σκοταδιστική Ορθοδοξία: αυτό είναι το πρόβλημά μας ― η ατολμία μας να αποδεσμευτούμε από την παπαδοσύνη και να εξελιχθούμε σε πολιτικό κράτος.

Τέλος, επειδή η θρησκευτική πίστη είναι, εξ ορισμού, άλμα της λογικής, φοβάμαι ότι ο αγιασμός δεν θα ευνοήσει τους στρατιωτικούς μας σκοπούς: τόσοι και τόσοι αγιασμοί πάνε στράφι· αγιασμοί στα σχολεία, αγιασμοί στα σπίτια, αγιασμοί στις επιχειρήσεις δεν φαίνεται να διώχνουν τα κακά δαιμόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Σώτη Τριανταφύλλου, κινήθηκε και ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαρατζίδης, αυτή τη φορά για την Καθημερινή. Η εικόνα των Rafale να αγιάζονται, έδωσε την ευκαιρία στον καθηγητή να υπενθυμίσει πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στους δείκτες ατομικής ελευθερίας και θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με την ετήσια μελέτη δύο σημαντικών διεθνών ινστιτούτων (Cato και Fraser).

«Σε ό,τι αφορά ειδικά το σκέλος της θρησκευτικής ελευθερίας, τα πράγματα είναι εντελώς αξιοθρήνητα. Η χώρα μας σε ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών είναι χειρότερα όχι μόνον από την Ουγγαρία του Ορμπαν, αλλά και από πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Οι πρόσφατες εικόνες όπου, παρουσία του πρωθυπουργού, δύο μητροπολίτες τέλεσαν αγιασμό και ράντισαν τα αεροσκάφη Rafale, μπορεί σε αρκετούς να προκαλούν γέλια, σε μένα μόνο απελπισία. Απορούμε μετά γιατί πολλοί Ελληνες είναι επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίες και δεν εμπιστεύονται την επιστήμη».

Αν υπήρχε κάποιος σεναριογράφος πίσω από την εκδήλωση που στήθηκε για τα Rafale, θα έβαζε σίγουρα τίτλο «Καλώς ήρθε ο αγιασμός».