Σε μια περίοδο που Ρωσία και ΗΠΑ είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την Ουκρανία και τη σύνδεσή της με το ΝΑΤΟ, το παραμικρό που συμβαίνει στη χώρα, κρίνεται ως πρελούδιο μιας κλιμάκωσης. Το πρωί της Πέμπτης ένας Ουκρανός στρατιώτης άνοιξε πυρ σε ένα εργοστάσιο πυραύλων στα ανατολικά της χώρας και σκότωσε 5 ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εκφράζει την απαισιοδοξία της για το αν οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της.

Ο πιστολέρο Ουκρανός κατάφερε αρχικά να διαφύγει από το σημείο, αφού παρέδωσε τα όπλα του σε έναν στρατιώτη και ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό που διήρκησε κάποιες ώρες, πριν συλληφθεί ένας ύποπτος και τεθεί υπό κράτηση. Η αστυνομία έκανε την αναγνώριση και πρόκειται για έναν 20χρονο ονόματι Artemiy Ryabchuk. Η αστυνομία αναφέρει ότι το περιστατικό συνέβη γύρω στις 4 το ξημέρωμα κι ενώ στο χώρο του εργοστασίου βρισκονταν 22 άνθρωποι. Από τους 5 νεκρούς, οι 4 ήταν στρατιώτες. 5 ακόμα τραυματίστηκαν.

Μπορεί αυτό το περιστατικό να μη σχετίζεται με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα αλλά υπάρχουν δύο αντικρουόμενες ερμηνείες. Είτε πρόκειται για ένα δείγμα της αναταραχής που υπάρχει στην Ουκρανία και τον ουκρανικό στρατό, καθώς πολλοί εκπαιδεύονται για πόλεμο, αλλά φοβούνται για τη ζωή τους, είτε πρόκειται για κάποιο σχέδιο των Ρώσων που διαχέουν σαμποτέρ στην ουκρανική επικράτεια για να σκηνοθετήσουν την αιτιολογία της ρωσικής εισβολής.

Άλλωστε, η περιοχή του συμβάντος, που είναι γνωστή ως Γιουζμάς, στη Δνειστερία, έχει ακόμα σοβιετική επιρροή και το συγκεκριμένο εργοστάσιο πυραύλων και αεροδιαστήματος έχει χαρακτηριστεί από τους Αμερικάνους ως μέρος που μπορεί να παράγονται όπλα για τον ρωσικό στρατό που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Το Ντνίπρο βρίσκεται μόλις 100 μίλια από τα σύνορα όπου είναι συγκεντρωμένοι οι 110.000 Ρώσοι στρατιώτες και είναι το μέρος όπου συντελέστηκε η σύγκρουση για την Κριμαία και το 2014.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία θα επιστρατεύσει την αναταραχή στην Ουκρανία ως προμήνυμα εισβολής. Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, είχε αναφέρει σε ενημερώσεις των δημοσιογράφων ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι οι Ρώσοι θα προκαλέσουν κάποιο σαμποτάζ για να βρουν πάτημα εισβολής.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Denys Monastyrsky, έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook ότι εξετάζεται ο ιατρικός φάκελος του στρατιώτη για την πιθανότητα να πάσχει από κάποια ψυχολογική διαταραχή.

Η διπλωματία μπορεί ακόμα να φέρει τη λύση στην Ουκρανία

Στα των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, οι Ρώσοι απαιτούν η Δύση να μειώσει την παρουσία της σε πρώην σοβιετικές περιοχές και προτείνουν να συζητηθούν κάποια ζητήματα ασφάλειας, ενώ άλλα σημεία θεωρούνται μη διαπραγματεύσιμα. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Dmitry Medvedev, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ πως δεν τηρει τις υποσχέσεις του για μη επέκταση και η συμμαχία έχει πλησιάσει επικίνδυνα στα ρωσικά σύνορα. «Λένε πως δεν υπογράψαμε τίποτα, αλλά ξέρουμε όλοι καλά ποιος και πότε έδωσε σε κάποιον υποσχέσεις και δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί ο πόλεμος».

Από την πλευρά του, ο Anthony Blinken, υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, τόνισε πως «Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή και δεν θα υπάρξει ως προς την πολιτική μας να είμαστε ανοιχτοί προς οποιοδήποτε κράτος. Καθιστούμε σαφές πως οι βασικές μας αρχές, στις οποίες έχουμε δεσμευτεί και προστατεύουμε, περιλαμβάνουν την αυτονομία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα και το δικαίωμα των περιοχών της να επιλέγουν τους όρους της ασφάλειας και τις συμμαχίες τους. Η απάντηση μας στη Ρωσία θέτει ένα μονοπάτι διπλωματικών συζητήσεων προς τα μπρος, εφόσον το επιλέξει η Ρωσία».

Όλα αυτά αποτελούν χώμα και κλαδιά πάνω από την τρύπα στο έδαφος, όμως. Το Κρεμλίνο διαδηλώνει την απαισιοδοξία του για τις συζητήσεις και δεν πιστεύει πως η Δύση θα ικανοποιήσει τα αιτήματα του Vladimir Putin όσον αφορά στην Ουκρανία. «Όλα τα έγγραφα είναι με τον Πρόεδρο. Θα χρειαστεί χρόνος να τα αναλύσει. Δεν θα βιαστούμε να καταλήξουμε κάπου», δήλωσε στο CNN ο Dmitri Peskov, εκπρόσωπος του Putin, αναφερόμενος στο draft που έχουν δώσει από το ΝΑΤΟ στο Κρεμλίνο για τους όρους της σχέσης με την Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει χώρος για αισιοδοξία. Αλλά θα συνεχίσω να μην προβαίνω σε εκτιμήσεις βασισμένες σε εικασίες», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ο Peskov.

Το Κρεμλίνο έχει δημοσιεύσει μια λίστα με αιτήματα από τον Δεκέμβριο και παραμένει αμετακίνητο ως προς αυτά, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να αποχωρήσει από την Ανατολική Ευρώπη και να μην επιτρέψει ποτέ στην Ουκρανία να γίνει μέλος του. Οι ΗΠΑ απαιτούν να αποχωρήσουν πρώτα οι στρατιώτες της Ρωσίας από τα σύνορα με την Ουκρανία και μετά θα συνομιλήσουν για τα αιτήματα του Putin. Προς το παρόν υπάρχει η εκτίμηση από κάθε πλευρά πως η διπλωματία μπορεί ακόμα να δώσει τη λύση.

Όσο όμως ο Putin θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης στη μετά Ψυχρού Πολέμου περίοδο και να χτίσει τη Μεγάλη Ρωσία για να διασφαλίσει την κυριαρχία του, τόσο απίθανο θεωρείται η διπλωματία να φέρει κάποια λύση. Σε αυτό να συνυπολογιστεί και η σπέκουλα πως οι συνομιλίες του Putin με Νικαράγουα, Κούβα και Βενεζουέλα, ίσως υποδηλώνουν την εγκατάσταση βάσης πυραύλων στην περιοχή για να αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ.

«Το να προτρέχουμε λέγοντας ότι θέλουμε μια βάση εκεί ή ότι συμφωνήσαμε σε κάτι τόσο λάθος, θα σήμαινε ότι αποζητούμε τις εντάσεις στον κόσμο», απάντησε ο Medvedev σε τηλεοπτική συνέντευξη, θέλοντας να αποτρέψει τέτοια σενάρια.

Πηγή: CNN, New York Times