Όλες αυτές τις εβδομάδες που εξυφαίνεται μια εισβολή από τη Ρωσία προς την Ουκρανία, η εικόνα ήταν πως επρόκειτο για μια οριακή κατάσταση. Πλέον, μετά από τόσες διαβουλεύσεις που καταλήγουν στο κενό, έχει ξεπεραστεί και η οριακή κατάσταση. Βρισκόμαστε ενδεχομένως στο «και 1», όχι στο «παρά 1» ή το σημείο μηδέν. Στις ΗΠΑ είναι πεπεισμένοι πως θα υπάρξει εισβολή εντός των επόμενων ημερών, πριν καν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Κίνα, κάτι που θα σημάνει και την καταπάτηση της εκεχειρίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι «η εισβολή μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, ακόμα και κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βλέπουν ανησυχητικά σημάδια κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία».

Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν μετά από συναντήσεις στη Μελβούρνη με τους ομολόγους του από Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία, ενώ ήρθε και ο Joe Biden να εκφράσει την κρισιμότητα των συνθηκών, στέλοντας εντολή στους Αμερικάνους στο Κίεβο και την Ουκρανία να εκκενώσουν τη χώρα.

Η εκτίμηση των ΗΠΑ για την εισβολή, δεν έρχεται τυχαία. Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η επίθεση είναι πολύ κοντά. Για αρκετούς, η παρουσία του Putin στο Πεκίνο, για να συζητήσει με τον Xi Jinping, συνδέεται με μια πλεκτάνη που έχουν σχεδιάσει και περιλαμβάνει ως σίγουρη την εισβολή.

Joe Biden: Τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν γρήγορα – «Έχουμε να κάνουμε με τον μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο»

«Έχουμε γίνει ξεκάθαροι προς τους Αμερικανούς πολίτες που παραμένουν στην Ουκρανία, ότι πρέπει να φύγουν άμεσα», συμπλήρωσε ο Blinken. Στα τέλη Ιανουαρίου το Υπουργείο Εσωτερικών εξουσιοδότησε την αναχώρηση προσωπικού μη έκτακτης ανάγκης από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, η οποία εδώ και ενάμιση έτος ήταν ανενεργή και μόλις πρόσφατα είχε αποκτήσει και πάλι λειτουργική παρουσία.

Ο Biden είχε την Πέμπτη το βράδυ συναντήσεις με διάφορα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και της Εθνικής Ασφάλειας. Την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε συνομιλίες μέσω βιντεοκλήσης με τους ομολόγους του σε Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, με το ΝΑΤΟ, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συνομιλία Biden-Putin το μεσημέρι του Σαββάτου για την Ουκρανία

Η σύνοδος κορυφής της QUAD (Τετραμελής Οργανισμός Ασφαλείας) έβγαλε ως πόρισμα πως είναι πολύ βαθύτερη η κρίση και υπερβαίνει την απειλή της Ρωσίας προς την Ουκρανία. Αυξάνεται πολύ μακρύτερα, με τη Ρωσία να παραμένει ο κίνδυνος.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλώς, παρόλο που είναι σημαντικό, η εδαφική ακεραιότητα, αυτονομία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά οι βασικές αρχές που κατακτήθηκαν σκληρά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και έχουν εξασφαλίσει την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία ανά τον κόσμο. Αυτές οι αρχές ορίζουν ότι μια χώρα δε μπορεί έτσι απλά να αλλάζει τα σύνορα μιας άλλης με στρατό. Αυτές οι αρχές δεν υπαγορεύουν τις επιλογές και τις πολιτικές με τις οποίες θα συνδεθεί μια χώρα. Αυτές οι αρχές δεν επιτρέπουν να εμφανιστεί μια σφαίρα επιρροής που να υποδαυλίσει τους γείτονες της ανάλογα με τη θέλησή της», είπε με στόμφο ο Blinken.

«Αν επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν αυτές οι αρχές με ατιμωρησία, ακόμα κι αν μιλάμε για την άλλη άκρη της Ευρώπης, αυτό θα έχει επιρροή και στο δικό μας έδαφος. Άλλοι παρακολουθούν. Άλλοι κοιτούν προς εμάς για το πώς θα απαντήσουμε. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να έχουμε ενότητα και αλληλεγγύη και να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά μέσω διπλωματίας. Να αποτρέψουμε τη σύγκρουση και την επιθετικότητα, αλλά θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να δράσουμε, αν η Ρωσία ανανεώσει την επιθετικότητα της».

Το ότι ο Biden έχει πια χάσει ελπίδα, δε σημαίνει πως δε θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια. Θα υπάρχει ένα μίτινγκ με τον Putin μέσω τηλεφώνου σήμερα, όπως θα συναντηθεί και ο Blinken με τον Lavrov, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. «Παραμένουμε ανοιχτοί σε νέες συναντήσεις με τους Ρώσους. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους και συνεργάτες μας και θα στεκόμαστε δίπλα στο βόρειο αστέρι μας: τίποτα για την Ευρώπη, χωρίς την Ευρώπη. Τίποτα για το ΝΑΤΟ, χωρίς το ΝΑΤΟ. Και τίποτα για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία», συμπλήρωσε ο Blinken.

Viktor Medvedchuk, ο wingman του Putin: Ποιος είναι ο πολιτικός που βρίσκεται πίσω από την κρίση στην Ουκρανία;

150.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία

Παρά το ότι ο Putin είχε τη συνάντηση με τον Macron, οι επαφές με ξένους ηγέτες έχουν παύσει τις τελευταίες εβδομάδες και οι διεργασίες γίνονται κυρίως από κατώτερα στρώματα της πολιτικής και διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Είμαστε ενωμένοι. Η Δύση είναι πιο ενωμένη από κάθε άλλη φορά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού των ΗΠΑ, Jake Sullivan, που προσεπίρρωση την εκτίμηση πως η εισβολή θα γίνει ως τις 20 Φεβρουαρίου, όταν και τελειώνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.

«Η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει σε πολύ σύντομο διάστημα να ξεκινήσει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας. Το ρίσκο είναι πλέον αρκετά υψηλά και η απειλή αρκετά άμεση και πιστεύουμε ότι μπορεί πλέον να δώσει την εντολή για επίθεση. Αλλά δεν είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε ότι η εντολή δόθηκε».

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο για υστερία και τους Αγγλοσάξονες για ανάγκη να κάνουν πόλεμο με οποιοδήποτε κόστος. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία κατηγορεί διαρκώς τις ΗΠΑ πως την ωθούν με τη στάση τους στην εισβολή και επιχειρούν να στήσουν ένα αφήγημα για να στείλουν στρατό στην Ουκρανία.

Κι όσο συμβαίνουν αυτά, η Ουκρανία έχει περικυκλωθεί από σχεδόν 150.000 στρατιώτες, με τους 30.000 να είναι οι αυτονομιστές στα βόρεια, που ούτως ή άλλως θέλουν μια Ουκρανία προσαρτημένη στη Ρωσία.

Πηγή: CNN, New York Times