Σε μια περίοδο που η Ευρώπη δείχνει αποφασισμένη να επανέλθει και να θεωρήσει την πανδημία ως μια κατάσταση που πια τελειώνει και θα είναι διαχειρίσιμη, έρχεται μια νέα έρευνα για την υπομετάλλαξη BA.2 της Όμικρον. Τα ευρήματα της έρευνας που έγινε στην Ιαπωνία, είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς η υπομετάλλαξη έχει ίδιο ρυθμό μετάδοσης, αλλά βαρύτερη προσβολή στον οργανισμό, άρα και πιο βαριά νόσηση. Οι επιστήμονες συγκρίνουν τη σοβαρότητα της με αυτή της Δέλτα. Μάλιστα, φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζεται από την ανοσία που έχει ήδη δημιουργηθεί γι΄αυτό θα χρειαστεί νέα δόση που μειώνει κατά 74% την πιθανότητα νόσησης.
Νέος λόγος ανησυχίας για την παγκόσμια κοινότητα; Παρότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έδειχναν λόγο ανησυχίας για την BA.2, φαίνεται πως η ανθεκτικότητα της σε εμβόλια και σε ουσίες όπως η σοτροβιμάβη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται για την Όμικρον, είναι υψηλή.
Στην έρευνα που αναρτήθηκε την Τετάρτη στο bioRxiv, αναφέρεται ότι «από ανθρώπινη σκοπιά, μπορεί να είναι χειρότερος ιός από την BA.1 και μπορεί να μεταδίδεται γρηγορότερα με χειρότερη νόσηση». Ο δρ. Daniel Rhoads, επικεφαλής μικροβιολογίας στο Cleveland Clinic στο Οχάιο, που έκανε την επισκόπηση της έρευνας, εξηγεί ότι η BA.2 έχει μια ντουζίνα γενετικές διαφοροποιήσεις από την Όμικρον στην ακίδα της, η οποία ούτως ή άλλως είχε 32 μεταλλάξεις. Αυτό καθιστά την BA.2 εξίσου ισχυρή με τις Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα μεταλλάξεις.
Ο Kei Sato, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο που διεξήγαγε την έρευνα, τονίζει πως η υπομετάλλαξη δεν πρέπει να θεωρείται κάτι παρεμφερές με την Όμικρον και πρέπει να παρατηρηθεί πιο ενδελεχώς. «Όπως ξέρετε, η BA.2 ονομάζεται stealth Όμικρον. Ο λόγος είναι ότι δεν ανιχνεύεται με PCR που δε μπορούν να στοχεύσουν στο γονίδιο S. Τα εργαστήρια πρέπει να κάνουν το έξτρα βήμα και να ακολουθήσουν τον ιό για να βρουν αυτή τη μετάλλαξη. Πρέπει λοιπόν οι χώρες να έχουν ως προτεραιότητα να στήσουν μια μέθοδο ανίχνευσης της BA.2».
«Μου φαίνεται ότι ίσως κοιτάζουμε ένα νέο ελληνικό γράμμα», λέει με νόημα η ιολόγος Deborah Fuller, από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που επίσης έκανε review της έρευνας.
Η υπομετάλλαξη BA.2 έχει εντοπιστεί ως τώρα σε 74 χώρες, στις ΗΠΑ έχει υπάρξει κρούσμα σε 47 πολιτείες και σύμφωνα με τα στοιχεία είναι 30-50% πιο μεταδοτική από την Όμικρον. Το CDC εκτιμά ότι το 4% των Αμερικάνων έχει ήδη μολυνθεί με την υπομετάλλαξη, ενώ σε Μπανγκλαντές, Μπρουνέι, Κίνα, Δανία, Ινδία, Μαυροβούνιο, Νεπάλ, Πακιστάν και Φιλιππίνες είναι ήδη κυρίαρχη μετάλλαξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.
ΠΟΥ: Μισό εκατ. νεκροί αφότου εντοπίστηκε η Όμικρον – «Είναι τραγικό»
Με τη BA.2 απομακρυνθήκαμε από τη γραμμή τερματισμού
Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση πάντως με την ύφεση που παρατηρείται σε νοσηλείες στις περισσότερες χώρες του πλανήτη και ειδικά σε Νότιο Αφρική και Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο η Δανήα έχει αυτή τη στιγμή περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, με τα ημερήσια κρούσματα να είναι πάνω από τις 35.000 και τους θανάτους να πλησιάζουν επικίνδυνα τον αριθμό 50.
Η περίπτωση της Δανίας ίσως δημιουργήσει ένα νέο ντόμινο φόβου στην Ευρώπη πάντως, καθώς η BA.2 μπορεί να αναπαράξει τον εαυτό της σε κύτταρα με μεγαλύτερη ταχύτητα από την Όμικρον και έχει μεγαλύτερη ικανότητα στο να ενώνει τα προσβεβλημένα κύτταρα. Αυτό επιτρέπει στον ιό να δημιουργήσει μεγαλύτερα σε μέγεθος κύτταρα, πολυπύρηνα, που ονομάζονται συγκύτια. Αυτό έκανε και η Δέλτα και αποδείχτηκε τόσο καταστροφική για τα πνευμόνια.
Δυστυχώς, καμία έρευνα δεν καταλήγει κάπου δίχως πειραματόζωα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν χάμστερ για να τους χορηγήσουν την BA.2 που τους προκάλεσε καταστροφή στα πνευμόνια μεγαλύτερη από την BA.1. Η μόνη ομοιότητα της υποπαραλλαγής με την αρχική Όμικρον, είναι ότι διασπά τα αντισώματα στο αίμα των εμβολιασμένων, με τον ίδιο τρόπο. Ανθεκτικότητα έδειξε και σε οργανισμούς που είχαν αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση, είτε από Άλφα είτε από Δέλτα.
Εκεί που υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία, είναι σε οργανισμούς που έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει πρόσφατα με Όμικρον, όπου η BA.2 δεν είχε ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα. Γι΄αυτό κιόλας μπορεί να μην φέρει κάποιο καταστροφικό κύμα. Από τη στιγμή που η Όμικρον μόλυνε τόσους πολλούς, η BA.2 δε θα βρει και πολλούς οργανισμούς για να προσβάλει.
«Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξελίσσεται τόσο καλά και αυτό σπρώχνει τα πράγματα προς τα πίσω ως προς τη μόλυνση. Αυτή τη στιγμή ανταγωνιζόμαστε τον ιό και το ερώτημα είναι ένα: ποιος προηγείται; Αυτό που θέλουμε είναι να πάρουμε κεφάλι, να είναι δηλαδή η ανοσία μας πάντοτε ένα βήμα μπροστά από την κάθε επόμενη μετάλλαξη. Δεν πιστεύω ότι είμαστε ακόμα εκεί. Πριν εμφανιστεί η Όμικρον, ήμασταν 10 βήματα μακριά από τον τερματισμό. Το να αφαιρέσουμε τώρα τις μάσκες, δεν είναι καλή ιδέα. Θα πάει πιο μπροστά τη γραμμή του τέλους. Ας τερματίσουμε πρώτα», εξηγεί η Fuller.
Πηγή: CNN