Δύο 24ωρα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο Ντόνετσκ, ο ηγέτης των αυτονομιστών της περιοχής που έχει δηλώσει υποταγή στη Ρωσία και τον Putin, ο Denis Pushilin, επικεφαλής στο DPR, ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός σκοπεύει να καταλάβει το Ντόνμπας με τη βία και συνέστησε στους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή. Αυτό που κάνει ο Pushilin έχει εκληφθεί από αναλυτές ως μέρος της προσπάθειας της Ρωσίας να δικαιολογήσει μια εισβολή.

Ο Pushilin κατηγόρησε τους Ουκρανούς ότι έχουν παρατάξει στράτευμα σε θέση μάχης και θανατηφόρα όπλα και «γι΄αυτόν τον λόγο, από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, ξεκινάει μια μαζική εκκένωση πληθυσμού προς τη Ρωσία». Οι εκκενώσεις έχουν οργανωθεί από τη Μόσχα, η οποία θα υποδεχτεί και θα προσφέρει άσυλο στην περιοχή του Ροστόφ τους σεπαρατιστές. «Έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για μια γρήγορη μετάβαση στα σημεία ελέγχου», είπε ο Pushilin.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δεν φαίνεται να έχει αποσύρει στρατεύματα και η Δύση υποστηρίζει ότι έχει παρατηρηθεί η μεγαλύτερη στρατιωτική κίνηση που έχουν δει τα τελευταία πολλά χρόνια και πως οι δυνάμεις της Ρωσίας αυξήθηκαν παρά μειώθηκαν. Η Μόσχα αρνείται κάτι τέτοιο και κατηγορεί τη Δύση για παραπληροφόρηση. Μάλιστα, σε ενημέρωση από το συμβούλιο ασφαλείας του το μεσημέρι της Παρασκευής, o Putin ενημερώθηκε για προκλήσεις από εξωτερικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ο Ρώσος Πρόεδρος θα επιβλέψει αύριο μεγάλης έκτασης στρατιωτικές διεργασίες από τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Η αυριανή μέρα είναι πολύ κρίσιμη ακριβώς γι΄αυτόν τον λόγο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει μέσω του υπουργού Εσωτερικών τους, Antony Blinken, την πεποίθηση πως η Ρωσία μπορεί να εμφανίσει από το πουθενά κάποια βομβιστική επίθεση, κάποια επίθεση με drone ή ακόμα και επίθεση με χημικά όπλα, μόνο και μόνο για να βρει πάτημα εισβολής. Κατά την εκτίμησή του η εισβολή θα ξεκινήσει με κυβερνοεπιθέσεις, μετά θα ακολουθήσουν οι πύραυλοι και οι βομβαρδισμοί και μετά η πορεία προς το Κίεβο.

Vladimir Putin: Ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές ασκήσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά

Δήλωση με νόημα από τον Δένδια προς τον Lavrov

Η Ελλάδα από τη μεριά της παρατηρεί τι εξελίσσεται σε επίπεδο διπλωματίας και ο Νίκος Δένδιας δεν δίστασε να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε με τον Sergey Lavrov, τον Ρώσο ομόλογό του, στην πιθανότητα πολέμου με την Ουκρανία. «Δε μπορεί να υπάρξει νικητής», του είπε ο κ. Δένδιας, με τον Λαβρόφ να του απαντά πως δεν ξέρει γιατί συντηρείται αυτό το σενάριο, του πολέμου δηλαδή, και απέδωσε την ευθύνη στα μέσα ενημέρωσης της Δύσης.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, οι δύο υπουργοί είχαν συζήτηση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο Αιγαίο.

«Θα ήθελα, καταρχήν, να σε ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σου να επισκεφθώ και να συναντηθούμε σήμερα στη Μόσχα. Έχω την εντύπωση, αν μετράω καλά, ότι είναι η πέμπτη συνάντησή μας τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια. Θεωρώ όμως τη σημερινή μας συνάντηση ως μία συνάντηση μεγάλης σημασίας. Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και, βεβαίως, στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Θα ήθελα, επίσης, να μου δώσεις την ευκαιρία να σε ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, και να ζητήσω τις απόψεις σου για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Τέλος, προσβλέπω σε μία εκτεταμένη συζήτηση για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Putin τον περασμένο Δεκέμβριο. Νομίζω ότι υπάρχει μία σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση».

* Με πληροφορίες από Euronews.com