Ολοένα και εντείνεται το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει στο φως το ψηφιακό τεύχος FlashNews, με την έρευνα των καθηγητών Βύρωνα Κοτζαμάνη και Βασίλη Παππά να αναδεικνύει πως η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της χώρας έχει αρνητικό ισοζύγιο στην αναλογία γεννήσεων-θανάτων. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία μόνο 56 δήμοι από τους 325 της χώρας είχαν θετικό Φυσικό Ισοζύγιο, δηλαδή περισσότερες γεννήσεις από θανάτους. Είναι δε χαρακτηριστικό πως στο 1/3 αυτών των 56 δήμων η υπεροχή αυτή είναι από το 2011 μικρότερη του 1%, δηλαδή ασήμαντη.
Στους 269 δήμους με αρνητικό Φυσικό Ισοζύγιο, θα βρει κανείς 50 όπου οι θάνατοι είναι 10% περισσότεροι από τις γεννήσεις και 139 όπου είναι 5% περισσότεροι. Με βάση αυτόν τον δείκτη, αν θεωρηθούν ως μηδενικά τα μεταναστευτικά τους ισοζύγια, οι 139 δήμοι έχουν χάσει από το 2011 και την προηγούμενη απογραφή, το 5 ως 20% του απογραφόμενου πληθυσμού τους.
Το FlashNews, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ (και υλοποιούμενου από τον ΕΛΚΕ του Παν. Θεσσαλίας) Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», δημοσιεύει αυτή την άκρως ανησυχητική έρευνα των δύο καθηγητών που τη διεξήγαγαν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για τη δεκαετία 2011-2020.
Στην έρευνα με τίτλο «Τα Φυσικά Ισοζυγία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο την δεκαετία 2011-20 και η συμβολή τους στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας», οι κ.κ. Κοτζαμάνης και Παππάς αποτυπώνουν μια απαισιοδοξία για τις επόμενες δύο δεκαετίες με τα Φυσικά Ισοζύγια να παραμένουν αρνητικά.
Έρευνα: Οι μισοί Έλληνες είναι υπέρβαροι – Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία
Η Ελλάδα πρέπει να δώσει κίνητρα παραμονής στη χώρα στους νέους
Η ερμηνεία τους γι΄αυτή την κατάσταση είναι ότι οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται επειδή υπάρχει δημογραφική γήρανση, με τους άνω των 65 ετών να αυξάνονται πληθυσμιακά, ενώ την ίδια στιγμή οι νεότερες γενιές αποφεύγουν να τεκνοποιήσουν και όταν το κάνουν, πρόκειται για μικρότερο αριθμό τέκνων και σε μεγαλύτερη ηλικία, όπου η αναπαραγωγική δυνατότητα, ιδίως των γυναικών, είναι πεσμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 20-49 ετών που ήταν 2,35 εκατομμύρια το 2010, μειώθηκαν στα 1,95 το 2021 και δεν θα υπερβούν τα 1,7 εκατομμύρια το 2041.
Αυτό σημαίνει πως στην τρέχουσα δεκαετία και ως το 2040, θα έχουμε κατά προσέγγιση 950.000 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, κάτι που θα μειώσει και το εύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τις Περιφερειακές Ενότητες και τους Δήμους να έχουν αρνητικό Φυσικό Ισοζύγιο. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό και την συνεχιζόμενη μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό, τότε μόνο μια μαζική μετανάστευση αλλοδαπών θα μπορούσε να προσφέρει μια τόνωση σε κάποιες περιοχές, αλλά κι αυτό θα είναι κάτι στιγμιαίο.
Ο κ. Κοτζαμάνης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η γήρανση και η χαμηλή γονιμότητα θα προκαλέσουν μια αναπόφευκτη μείωση πληθυσμού, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από το 2010 και μια μετανάστευση δεν θα μπορέσει να την αποτρέψει, παρά μόνο να την επιβραδύνει. Αυτό που προτείνει ο ίδιος είναι να υπάρξουν κίνητρα από το κράτος για να μείνουν οι νέοι στη χώρα και να κάνουν παιδιά, ώστε σε πρώτη φάση να σταματήσει η μείωση των γεννήσεων και σε δεύτερη φάση να υπάρξει αναπτέρωση.