Περιεχόμενα
Οι συνεχείς και ανανεούμενες κυρώσεις από τη Δύση προς τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, έχουν φέρει τη ρωσική οικονομία σε μια καθοδική πτώση δίχως φρένα. Αυτή η πτώση αποτυπώθηκε πλήρως μετά από ένα Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του οποίου κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιστάσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα και αυτές τις ώρες που διεξάγονται διαπραγματεύσεις, η ρωσική οικονομία καταρρέει και αυτό θα έχειι σύντομα αντίκτυπο στον στρατό της, που ούτως ή άλλως έχει ελλείψεις σε φαγητό και καύσιμα.
Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι το ευρωπαϊκό παράρτημα της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, είναι το χείρος της καταστροφής, με πάρα πολλούς καταθέτες να μαζεύουν τις οικονομίες τους. Οι προβλέψεις μετά από πέντε 24ωρα πολέμου, φέρνουν τη ρωσική οικονομία σε πτώση 5%.
Το ρούβλι έχασε το 20% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο, όπως ανακοινώθηκε στις 6 το πρωί κι ενώ προηγουμένως είχε πέσει ακόμα και στο 40%. Το άνοιγμα των συναλλαγών στο ρωσικό χρηματιστήριο καθυστέρησε και εν τέλει ακυρώθηκε εντελώς για σήμερα, αναφέρει στην ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
«Η ραγδαία αύξηση των δυτικών κυρώσεων το σαββατοκύριακο, άφησε τις ρωσικές τράπεζες στην κόψη του ξυραφιού», έγραψε ο ειδικός αναλυτής της Capital Economics, Liam Peach.
Απέναντι σε αυτές τις κυρώσεις, η Ρωσία φαίνεται πως δεν θα αντέξει για πολύ, παρά το ότι από το 2014 μέχρι σήμερα ο Putin είχε φροντίσει να υπάρχει ένα αποθεματικό 630 δισεκατομμυρίων σε χαρτονομίσματα και χρυσό. Ένα μεγάλο ποσοστό όμως αυτή τη στιγμή έχει παγώσει, αφού βρισκόταν σε διεθνείς καταθέσεις και η οικονομία της Ρωσίας δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο.
Ουκρανία: Δε μπορείς να είσαι Έλληνας και ισαποστασάκιας με έναν πόλεμο
Το ρούβλι «σφυροκοπάται»
«Θα ακυρώσουμε όλες τις συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και θα παγώσουμε όλες τις καταθέσεις για να μην της επιτρέψουμε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του Putin», δήλωσε χθες η Ursula von der Leyen Ευρωπαία Επίτροπος. Οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, απαγόρευσαν τις συναλλαγές σε δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και οι επικεφαλής τόνισαν πως στόχος είναι η οικονομία της Ρωσίας να κάνει βήματα προς τα πίσω όσο ο Putin εμμένει σε αυτή την εισβολή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Capital, το 40% των αποθεμάτων της Ρωσίας βρίσκεται εκτός Μόσχας. «Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία έχουν αλλάξει δραστικά. Απαιτείται να στηρίξουμε οικονομικά, να υπάρχει μια σταθερότητα τιμών και να προστατευτούν οι καταθέσεις των πολιτών μας από υποτίμηση. Εξαιτίας της παρούσας κατάστασης, η Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να μην ανοίξει την αγορά μετοχών ή κάποιον σχετικό τομέα της αγοράς στο Συναλλαγματικό Κέντρο της Μόσχας σήμερα».
Αυτό που προκαλεί η πτώση της αξίας του ρουβλιού, είναι ότι εμποδίζει τις εισαγωγές και πρόκειται για τη βάση πολλών τομέων της ρωσικής οικονομίας, έξω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η αποκοπή της Ρωσίας από το SWIFT καθιστά πολύ δύσκολες και τις εξαγωγές.
Για να γίνει αξιολόγηση της κατάσταση, ο Putin θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας και τον επικεφαλής της Sberbank για να συζητήσουν τα οικονομικά θέματα που έχουν ανοίξει τα τελευταία 24ωρα.
«Για πολύ καιρό η Ρωσία προετοιμάζεται μεθοδικά για την πιθανότητα κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των πιο σοβαρών που αντιμετωπίζουμε τώρα. Επομένως, υπάρχουν σχέδια αντίδρασης και τίθενται σε εφαρμογή καθώς τα προβλήματα εμφανίζονται», δήλωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Putin.
O Vladimir Putin κατά της Ουκρανίας και τα social media κατά του Vladimir Putin
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας γέμιζε τα ΑΤΜ όλο το Σαββατοκύριακο
Τα τελευταία δύο 24ωρα είναι μεγάλη η παρουσία πολιτών σε τραπεζικά καταστήματα για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους και να πάρουν τα μετρητά τους, καθώς φοβούνται ότι οι πιστωτικές και χρεωστικές δεν θα έχουν πλέον καμία ισχύ. Αν αυτό συμβεί, πολλές τράπεζες θα οδηγηθούν σε πτώχευση. «Τα γεγονότα του σαββατοκύριακου σημαίνουν ότι οι τράπεζες των G7 δε θα μπορούν να αγοράσουν ρωσικά ρούβλια, άρα το νόμισμα θα έχει ελεύθερη πτώση και το αποτέλεσμα θα είναι ένα τεράστιο σοκ πληθωρισμού στη Ρωσία», εξηγεί στο CNN ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής της βρετανικής CMC Markets.
Ήδη η Sberbank βλέπει τα παρακλάδια της σε Αυστρία και Κροατία να αποτυγχάνουν και η τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Και σύμφωνα με ανακοίνωση της ECB δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα που να καθιστούν ρεαλιστική την πιθανότητα να επανακτηθούν όσα χάθηκαν.
Οι μετοχές της Sberbank που είναι καταγεγραμμένες στο Λονδίνο, είχαν 70% πτώση. Άλλες εταιρείες από τη Ρωσία με καταθέσεις στο εξωτερικό, είχαν μεγάλες απώλειες επίσης. Η GAZPROM είδε τη μετοχή της στο Λονδίνο να κατρακυλάει κατά 37%, ενώ ο πάροχος δικτύου Yandex είχε πτώση 20% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Όλο το σαββατοκύριακο η κεντρική τράπεζα πραγματοποιούσε αυξήσεις στο απόθεμα λογαριασμών στα ΑΤΜ για να ανταποκριθούν στην αύξηση που υπήρξε στο τράβηγμα χρημάτων. Το TASS, το κρατικό δίκτυο ειδήσεων της Ρωσίας, μεταφέρει ότι σε πάρα πολλές τράπεζες έγινε κλείσιμο λογαριασμών και απόσυρση καταθέσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κυρίως από μη Ρώσους.
Πηγή: CNN