O Jack Sweeney ξαναχτυπά. Ο 19χρονος που πριν μερικές εβδομάδες είχε απασχολήσει τα μίντια γιατί του είχε ζητήσει ο Elon Musk να σταματήσει να δημοσιεύει τη θέση του ιδιωτικού του αεροσκάφους έναντι 5.000 δολαρίων, αλλάζει στόχο και αυτή τη φορά τα βάζει με τους Ρώσους μεγιστάνες που πολλές χώρες της Δύσης τους απαγορεύουν την είσοδο και την πτήση στον εναέριο χώρο τους.

Ο 19χρονος από το πανεπιστήμιο της κεντρικής Φλόριντα, άνοιξε ένα καινούργιο account στο Twitter, που λέγεται @RUOligarchJets και αναρτά εκεί φωτογραφίες με την ακριβή θέση των αεροσκαφών από Ρώσους δισεκατομμυριούχους. O Sweeney ξεκίνησε αυτό το προφίλ ύστερα από αρκετά αιτήματα που δέχτηκε από ακόλουθους στο πρώτο προφίλ, εκεί όπου ανιχνεύει τον Musk, τον Bezos και τους λοιπούς της γειτονιάς των δισεκατομμυριούχων.

«Πριν απ΄αυτό, δεν είχα καν ιδέα ότι υπάρχουν ολιγάρχες με τέτοια επιρροή. Προφανώς έχουν ένα μεγάλο μέγεθος εξουσίας, απ΄αυτό που κατάλαβα. Τα αεροσκάφη που έχουν αυτοί οι ολιγάρχες, είναι τρέλα. Είναι τεράστια σε σχέση με τα σκάφη άλλων». Αυτό το τελευταίο ίσως και να προκαλέσει τον Elon Musk που όντως έχει κάτι ταπεινό σε σχέση με τον Abramovich ή τον Rybolovlev.

Elon Musk: Έδωσε 5.000 δολάρια σε 19χρονο για να σταματήσει να κάνει tracking το ιδιωτικό του jet

Ανάμεσα στα τζετ που έχει εντοπίσει ο Sweeney, είναι και του Abramovich, του Alexander Abramov, δισεκατομμυριούχου στα μεταλλεύματα και του Vladimir Potanin, που είναι ο πλουσιότερος Ρώσος με περιουσία 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, ο Sweeney έχει ανιχνεύσει 39 αεροπλάνα και ελικόπτερα που ανήκουν σε 19 διαφορετικούς ολιγάρχες.

«Άνθρωποι με ρωτούν για καιρό για τον Putin και θέλουν να ξέρουν αν μπορώ να τον εντοπίσω. Είναι τρελό. Τώρα καταλαβαίνω ότι όλοι όντως θα ενδιαφέρονταν. Μέχρι πριν πίστευα ότι είναι λίγοι αυτοί που θα τους ένοιαζε». Ο Sweeney διευκρινίζει ότι τα στοιχεία μπορεί να μην είναι ακριβή, λόγω των περιορισμών σε δεδομένα πτήσεων από τη Ρωσία.

Για να μπορέσει ο Sweeney να ανιχνεύσει τα αεροπλάνα, χρησιμοποίησε μια λίστα με όλα τα αεροπλάνα, ιδιωτικά και κοινόχρηστα, αλλά και ελικόπτερα, τα οποία βρίσκονται σε ένα μπλογκ ονόματι Radar Spots.