Από την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, η αίσθηση που δίνεται είναι ότι ο Putin ξεκίνησε από την αρχή με μπλόφες, πιστεύοντας ότι θα πάρει αυτό που θέλει, έστω και με μικρό σκόντο, και στην πορεία, καθώς έβλεπε ότι απέναντι του συναντά αντίσταση, εμπλεκόταν όλο και περισσότερο γιατί δεν υπήρχε περιθώριο να δείξει υποχώρηση και αδυναμία. Γιατί ένας Putin σίγουρα το έχει κι αυτό στο μυαλό του.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν αρχίσει να διαρρέουν φήμες πως ο Putin έχει χάσει τα λογικά του, δεν είναι καλά στα μυαλά του, του έχει λασκάρει εντελώς η βίδα, όμως αυτή είναι πάντοτε η ερμηνεία όλων των απ΄έξω που βλέπουν να παίρνει αποφάσεις που δεν έχουν λογική. Εμείς όμως δεν έχουμε ποτέ ολόκληρη την εικόνα.

Ένας στρατιωτικός αναλυτής, ο Bill Roggio, θεωρεί ότι ο Putin δεν έχει χάσει καθόλου τα μυαλά του και πως όλα του τα σχέδια, όλες του οι αποφάσεις, έχουν έναν συγκεκριμένο στόχο. Και σπάνια δεν καταφέρνει αυτό που θέλει.

«Ο κόσμος έχει υποτιμήσει τον Putin στο παρελθόν και αυτά τα λάθη είναι που εν μέρει οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία στην Ουκρανία. Πρέπει να έχουμε καθαρή ματιά τώρα που ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη. Ακόμα και οι αρμόδιοι στο Πεντάγωνο αφήνουν τον οίκτο να πειράξει την κρίση τους. Μόλις δύο ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας είχε βιαστεί να υποστηρίξει πως η αποτυχία να καταληφθεί το Κίεβο στις πρώτες ημέρες, ήταν σημάδι οπισθοχώρησης», γράφει σε άρθρο του ο Roggio.

Επισημαίνει μάλιστα ότι την ίδια νοοτροπία έδειξαν οι Αμερικάνοι και στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν, πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν τα στρατεύματα και εν τέλει είδαμε την Καμπούλ να καταλαμβάνεται και να αλλάζει το καθεστώς μετά από 20 χρόνια.

«Ακόμα μια φορά οι ΗΠΑ και η Δύση πέφτουν στην παγίδα και αποτυγχάνουν να αντιληφθούν τους στόχους του εχθρού. Λένε πως ο Putin πίστευε ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα κατέρρεε με το που έμπαιναν στη χώρα τα στρατεύματα και πολιορκούσαν το Κίεβο και πως η επιχείρηση απέτυχε αφού η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι στη θέση της.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι περισσότερο μπορεί να κάνει η Δύση;

Είναι δυνατόν να έχει τέτοια ευφυΐα ο Putin;

Ο Putin σίγουρα ήλπιζε σε μια άμεση νίκη, αλλά σίγουρα δεν είχε βασίσει την επιτυχία του σχεδίου του στην αρχική εισβολή. Ναι, ο ρωσικός στρατός ήταν έτοιμος να καταλάβει τη χώρα με τα όπλα αν δεν πετύχαινε ο άμεσος αποκεφαλισμός της κυβέρνησης. Αυτό το σχέδιο είναι οικείο στους Αμερικάνους που έζησαν το ίδιο το 2003 με την εισβολή στο Ιράκ.

Στις πρώτες ώρες του πολέμου οι αεροπορικές δυνάμεις εφάρμοσαν το σχέδιο “Σοκ και Δέος” σε μια προσπάθεια να σκοτώσουν τον Saddam Hussein και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της κυβέρνησης. Ο Saddam επέζησε, αλλά ο αμερικανικός στρατός ήταν έτοιμος να συνεχίσει με επιθέσεις από εδάφους.

Μια ματιά στην τακτική επίθεσης του ρωσικού στρατού, δείχνει πως υπήρξε σχέδιο για εισβολή πλήρους κλίμακας, την οποία εκτελεί τώρα η Ρωσία. Το να επιτεθεί κανείς με συμβατικό τρόπο, είναι μια επιχείρηση που αντλεί πολύ χρόνο και πολλούς πόρους. Μια επιχείρηση αυτής της μορφής δεν οργανώνεται έτσι απλά σε μερικές μέρες. Η ρωσική επίθεση γίνεται σε 4 διαφορετικά μέτωπα. Σε ένα πέμπτο, στην ανατολική Ουκρανία, εκεί όπου ο Putin ανακήρυξε ανεξάρτητες τις δύο περιοχές, οι ρωσικές δυνάμεις απασχολούν ουκρανικά στρατεύματα που μπορεί να είναι αναγκαία αλλού», αναλύει ο Roggio.

Αυτό που λέει στην ουσία είναι πως ίσως οι Ρώσοι να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των Ουκρανών ή να έχουν πετύχει το πλάνο τους που ήταν η διάσπαση του στρατού. Φυσικά, οι πληροφορίες που έρχονται τα τελευταία 24ωρα με την έλλειψη φαγητού σε πολλά τάγματα και εξοπλισμού ή με τους Ρώσους που συλλαμβάνονται και δακρύζουν γιατί δεν ήξερα σε ποιους επιτίθενται, δε δείχνουν κάτι τέτοιο. Όμως και πάλι μπορεί να είμαστε όλοι θύματα μιας παραπληροφόρησης εκατέρωθεν, αφού και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την τόνωση του ηθικού των στρατιωτών και των πολιτών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

Η ρωσική τακτική που αποπροσανατολίζει τον αντίπαλο

«Αν οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να καταλάβουν το Κίεβο και να κατευθυνθούν νοτιότερα για να ενωθούν με τις δυνάμεις στο μέτωπο της Κριμαίας, θα έχουν κόψει την Ουκρανία στα δύο και αυτό θα είναι ένα τεράστιο χτύπημα στην κυβέρνηση του Zelensky». Με αυτή την εκτίμηση, ο Roggio αφήνει να εννοηθεί πως ίσως ο Putin να μην ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη την εισβολή, αλλά η αρχή της να ήταν η προσάρτιση της Κριμαίας. Ίσως ο πόλεμος να ξεκίνησε το 2014 και τώρα απλώς να εξελίσσεται.

Παρά τους όποιους ισχυρισμούς για οπισθοχώρηση ή καθυστέρηση, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει κοντά 70 μίλια με σχετική ευκολία και βρίσκονται στα προάστια της πρωτεύουσας. Αυτό δεν υποδηλώνει κάποια ανοργανωσιά ή προβλήματα σε επίπεδο πόρων. 

Ενόσω οι Ρώσοι απασχολούν ουκρανικές δυνάμεις σε 5 μέτωπα, υπάρχει μια ακόμα μονάδα που έχει ξεκινήσει από τα ανατολικά της πόλης Κουρσκ στη Λευκορωσία και κατευθύνεται στο Κίεβο. Αν αυτή ενωθεί με τα στρατεύματα που είναι ήδη κοντά στην πρωτεύουσα, θα απασχολήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στις επαρχίες Σούμι και Τσέρνιχιβ, που θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη σύνδεση και θα αποδυναμωθεί η άμυνα του Κιέβου και θα σπαταληθεί εκεί πολεμικός εξοπλισμός.

Έτσι, οι Ρώσοι μπαίνουν από την ανατολή, από το Ντόνμπας και το Χάρκοβο, από τα νότια από την Κριμαία και από τα δυτικά από το Κουρσκ. Στην Κριμαία έχουν εξαπλωθεί δύο βασικοί άξονες, ένας στα βορειοδυτικά στον ποταμό Πιβντένι και ένας στα βορειοανατολικά κατα μήκος του Ντόνμπας. Κι αυτές οι μονάδες αν ενωθούν, θα αποκόψουν ουκρανικά στρατεύματα από την ενίσχυση της πρωτεύουσας.

Ο Roggio αναφέρει πως είναι συνηθισμένη τακτική των Ρώσων αξιωματικών να περικυκλώνουν μια πόλη και αν δουν ότι υπάρχει αντίσταση, να την αποκόπτουν από την υπόλοιπη χώρα και να την αφήνουν να νομίζει πως κερδίζει, ενώ στην ουσία αυτοί απλώς έχουν βάλει μια άνω τελεία.

Ρωσία: Παρακολουθώντας τον πόλεμο στην τηλεόραση – Μια εντελώς διαφορετική ιστορία

Η Δύση δεν πρέπει να θεωρήσει ότι έχει το πάνω χέρι με τον Putin

Γι΄αυτό κιόλας οι επιθέσεις με ρουκέτες και πυρομαχικά είναι περιορισμένης κλίμακας, γιατί θέλουν πρώτα να στείλουν ένα προμήνυμα, ένα teaser για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ήδη ο Putin έχει δώσει εντολή να αυξηθεί η πίεση και η βιαιότητα, γι΄αυτό και πλέον βλέπουμε επιθέσεις σε περιοχές αμάχων.

«Οι πράξεις του Putin μοιάζουν να είναι πράξεις ενός τύπου με κρύο και υπολογιστικό μυαλό. Το να θεωρηθεί η εισβολή στην Ουκρανία μια μορφή τρέλας, είναι μια δικαιολογία για να αγνοήσουν τα κίνητρα του και τις επόμενες κινήσεις του», τονίζει ο Roggio.

Για εκείνον ο Putin έχει θέσει ένα σχέδιο σε εφαρμογή, το οποίο ξεκίνησε το 2008 στη Γεωργία και τώρα βρίσκεται στην τρίτη φάση του. Κι επειδή στο παρελθόν δεν πλήρωσε το τίμημα που θα τον απέτρεπε από την εισβολή στην Ουκρανία στο τώρα, γι΄αυτό βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε.

Ο Putin μπορεί να μην είχε υπολογίσει αυτό το εύρος των κυρώσεων και της αντίστασης από τους Ουκρανούς, αλλά δεν είναι πως δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο ούτε πως είναι τρελός. Κι αυτό πάλι δε σημαίνει πως ο Putin είναι τόσο τετραπέρατος που θα κερδίσει αυτό που θέλει στο τέλος. Το σχέδιο του πάντως δεν απέτυχε. Ήθελε να πολιορκήσει το Κίεβο και να εισβάλλει και αυτό κάνει τα τελευταία τρία 24ωρα. Έχει τη μερίδα του λέοντος σε πυρομαχικά, σε στρατό, σε δυνάμεις αέρος και θάλασσας. Μπορεί να το φτάσει στα άκρα.

Μπορεί λοιπόν να είναι καθησυχαστικό πως ο Putin αποτυγχάνει, αλλά δεν είναι από τις περιπτώσεις που μπορεί κανείς να νιώσει ήρεμος και να χαλαρώσει. Μόνο αν δει κανείς κατάματα τον εχθρό και διαβάσει τι στοχεύει, μπορεί να έχει αποτελεσματική αντίδραση.

Αν όλα τα παραπάνω έχουν μια λογική βάση και ισχύουν, έστω και σε ένα 60%, τότε ο Putin ίσως είναι ο μεγαλύτερος mastermind που γνώρισε η ανθρωπότητα.