Αν ο Vladimir Putin ήταν χαρακτήρας από το Lord of The Rings, θα ήταν ξεκάθαρα ο Sauron. Αυτό σημαίνει πως ο Alexander Lukashenko, η μαριονέτα του, είναι ο Saruman. Και ως τέτοιος, με μεγάλη προθυμία διαθέτει εαυτόν και στρατό της Λευκορωσίας για να μπορέσει ο Βλαδίμηρος να ξεδιπλώσει κάτι που μοιάζει με οργανωμένο σχέδιο τρομοκρατίας της Ευρώπης ή ανασύστασης της Σοβιετικής Ένωσης. Γι΄αυτό η δήλωση του Ρώσου Προέδρου για τη συνομιλία του με τον Λευκορώσο σχετικά με τη Βαλτική, μόνο ανησυχία φέρνει.

Πριν λίγα 24ωρα ο Sarunas Jasikevicius ανέφερε σε συνέντευξη μετά από αγώνα της Μπαρτσελόνα ότι ίσως χρειαστεί να τα παρατήσει και να γυρίσει στη Λιθουανία για να πολεμήσει. Τα τελευταία 24ωρα οι τρεις χώρες της Βαλτικής εκφράζουν όλο και πιο έντονους φόβους για το ότι μπορεί να βρεθούν σύντομα στο στόχαστρο της Ρωσίας.

Δεν άργησαν πολλοί να δεχτούν νέφτι οι φόβοι, μετά τη δήλωση του Vladimir Putin πως συζήτησε με τον Lukashenko ώστε η Λευκορωσία να αποκτήσει δικά της λιμάνια στη Βαλτική. «Μόλις σήμερα συνομίλησα με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας σε αυτό το ζήτημα. Οι Λευκορώσοι φίλοι μας ενδιαφέρονται για να έχουν βήμα στη Βαλτική και να αναπτύξουν δικές τους εγκαταστάσεις λιμανιών. Ξέρετε ότι κι εγώ το στηρίζω αυτό».

Η Λευκορωσία είναι μια χώρα που δε συνδέεται με καμία θάλασσα και συνορεύει στα βόρεια με Λιθουανία και Λετονία, στα ανατολικά με την Ρωσία, στα δυτικά με την Πολωνία και στα νότια με την Ουκρανία. Επομένως, για να αποκτήσει πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα, θα πρέπει να έρθει σε μια συμφωνία ύπαρξης ενός μονοπατιού το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί. Ή θα πρέπει να κατακτήσει τη Λιθουανία.

Ουκρανία: Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος; – Τα 5 σενάρια

Ο Putin μοιάζει να θέλει να ευχαριστήσει τον Lukashenko για τη συνδρομή του στην εισβολή

Αυτό το τελευταίο δεν είναι συμπέρασμα, αλλά μια λογική υπόθεση και δε θα μπορούσε παρά να βάζει σε αναμμένα κάρβουνα τις τρεις χώρες της περιοχής που ούτως ή άλλως είναι σε μια εγρήγορση τελευταία. Άλλωστε, οι Λευκορώσοι βρίσκονται σε μια στρατιωτική ετοιμότητα, αφού μαζί με τους Ρώσους εκπαιδεύτηκαν και λέγεται πως ετοιμάζονται να συνεισφέρουν στην εισβολή και την πολιορκία των πόλεων της Ουκρανίας, όπου η Οδησσός είναι η τελευταία από τις περιοχές νότια και μένουν φυσικά το Κίεβο και το Χάρκοβο που δέχονται χτυπήματα και στόχος είναι να τα αποκόψουν.

Η Λευκορωσία βρίσκεται πάντως κι αυτή στη μαύρη λίστα της Δύσης και το μόνο που περιμένουν ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι να εισβάλλει ο πρώτος Λευκορώσος στην Ουκρανία, ώστε να ενεργοποιηθούν οι ίδιες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

«Σας ζήτησα να μας παρέχετε κάθε πιθανή βοήθεια. Αυτό αφορά πολλά σημεία, πολλές περιοχές και δομές όπου οι Λευκορώσοι φίλοι μας μπορούν να ικανοποιήσουν αυτές τις επιλογές. Δε θα μπορώ σε λεπτομέρειες τώρα, αλλά τις γνωρίζετε. Είναι σημαντικές όχι μόνο για τη Λευκορωσία αλλά και για εμάς, γιατί αυτή είναι η ανάπτυξη των υποδομών, η αύξηση της μεταφοράς εμπορευμάτων στις ακτές μας, για τη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτό, τα οφέλη της Λευκορωσίας θα επεκταθούν και στη ρωσική οικονομία. Μας ενδιαφέρει πολύ αυτό, γι΄αυτό σας ζητώ να υποστηρίξετε αυτές τις πρωτοβουλίες».

Από τον Abramovich στον Usmanov: Τα 69.1 δισεκατομμύρια λίρες που «εκδιώκονται» από τη Βρετανία

Στα της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το διαρκές αίτημα του Zelensky να ορίσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία για να εμποδιστούν τα αεροπλάνα των Ρώσων να πετάξουν. «Δεν είναι επιλογή που σκεφτόμαστε. Έχουμε συμφωνήσει ότι δε θα έχουμε αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να επιχειρούν πάνω από την Ουκρανία ή στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Jens Stoltenberg, Γενικός Γραμμετάς της Συμμαχίας, σε ενημέρωση από τις Βρυξέλλες.

«Στις επόμενες ημέρες η κατάσταση στην Ουκρανία αναμένεται να γίνει χειρότερο, με περισσότερους θανάτους, περισσότερη οδύνη και καταστροφή. Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η σχέση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία έχει αλλάξει εκ βάθρων μακροπρόθεσμα, αλλά παραμένουμε δεσμευμένοι να διατηρήσουμε τα κανάλια της διπλωματίας και της αποκλιμάκωσης ανοιχτά, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε θεμελιώδη σύγκρουση, παρανόηση ή λάθος υπολογισμό».

Ευρώπη και ΝΑΤΟ δε θέλουν ακόμα να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα

Την εβδομάδα που ολοκληρώνεται, η Ομάδα Ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά και είχε 130 σκάφη σε κατάσταση συναγερμού και 200 πλοία από τον Βορρά μέχρι τη Μεσόγειο σε ετοιμότητα για να ενισχύσουν την αμυντική διάταξη του στην ανατολική περιφέρεια της Συμμαχίας. Ο Stoltenberg διευκρίνισε πως θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την προστασία και την ασφάλεια κάθε ίντσας νατοϊκής επικράτειας. «Ο Πρόεδρος Putin απέτυχε να μας διχάσει. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο και αποφασισμένο και πιο δυνατό από ποτέ».

Από τη μεριά της Ευρώπης, αυτό που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι μια διάθεση να επισπεύσουν τις διαδικασίες ώστε η Ουκρανία να γίνει το 28ο μέλος, με τον αξιωματούχο της Κομισιόν, Maros Sefcovic να δηλώνει ότι «είναι ώρα να δώσουμε το μήνυμα στους Ουκρανούς ανθρώπους ότι είναι μέρος της Ευρώπης και τους θέλουμε πολύ σύντομα μαζί μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, να βοηθήσουμε την Ουκρανία σε αυτή τη μάχη».

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο διπλωματούχος Josep Borrell ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο στρατός των Ρώσων βομβαρδίζει τα πάντα στην Ουκρανία και ζήτησε από τον Putin να βάλει ένα τέλος. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το άσχημο πρόσωπο του πολέμου να εμφανίζεται ξανά στα σύνορα μας. Και οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τα πάντα: νοσοκομεία, σπίτια, σχολεία. Πολλές οι απώλειες πολιτών. Είναι ένας βάρβαρος τρόπος να κάνει κανείς πόλεμο», είπε ο Borrell σε δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο Putin πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Είμαστε ενωμένοι για να το ζητήσουμε αυτό. Ζητάμε ενωμένοι να σταματήσει και να μη σκοτώσει άλλους αθώους ανθρώπους. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ώστε να καταγράψει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στο ουκρανικό έδαφος αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με το CNN, οι Ρώσοι ετοιμάζουν πιο συντεταγμένες επιθέσεις προς πολίτες και βάζουν μπρος το σχέδιο του σταδιακού αποδεκατισμού του ουκρανικού στρατού. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 13 περιστατικά που περιλαμβάνουν επιθέσεις σε πολίτες τις τελευταίες 3 ημέρες, με το Χάρκοβο να είναι το επίκεντρο αυτής της πολύ στοχευμένης επίθεσης.