Τι σημαίνει «ανθρώπινα δικαιώματα» σε στιγμές πολέμου; Ακούγεται οξύμωρο, αφού ο πόλεμος εκ φύσεως δεν αναγνωρίζει δικαιώματα. Αλλά ακόμα και σε αυτή την κατάσταση, ο επιτιθέμενος ή αυτός που δεν μετρά απώλειες, οφείλει να έχει το ψήγμα ανθρωπιάς και να επιτρέψει στους αμυνόμενους να θάψουν έστω τους νεκρούς τους. Στη Μαριούπολη οι Ρώσοι λειτουργούν όπως ο κορωνοϊός: δεν επιτρέπουν ούτε αυτό και έχουν γεννήσει μια σειρά από «Αντιγόνες» στην πόλη που έχει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Σε αυτές τις δύο εβδομάδες πολέμου η Ουκρανία έχει δει τη Μαριούπολη να αποτελεί έναν από τους στόχους των ρωσικών στρατευμάτων, με τα χτυπήματα εκεί να μη σταματούν ούτε στη διάρκεια μιας 12ωρης κατάπαυσης πυρός. Χθες το απόγευμα, οι Ρώσοι δεν δίστασαν να ρίξουν μια σειρά από βόμβες σε ένα νοσοκομείο παίδων που περιλαμβάνει και μαιευτική κλινική, δηλαδή επιτέθηκαν σε παιδιά και νεογέννητα και έγκυες γυναίκες. Πριν λίγο επιβεβαιώθηκαν και οι πρώτοι νεκροί από αυτή την επίθεση, με 2 ενήλικες και ένα παιδί να πέθαναν.
«Νοσοκομείο παίδων; Μονάδα μαιευτικής; Γιατί αποτελούν αυτά απειλή για τη Ρωσία; Τι είδους χώρα είναι η Ρωσία που φοβάται νοσοκομεία, φοβάται μαιευτικές κλινικές και τις καταστρέφει;», αναρωτήθηκε σε ανακοίνωσή του ο Volodymyr Zelensky που εξέφρασε την πεποίθηση, μετά απ΄αυτή την επίθεση, πως ο Vladimir Putin έχει στόχο τη γενοκτονία των Ουκρανών. Στη Μαριούπολη οι άνθρωποι έχουν χάσει το μέτρημα με τους νεκρούς. Οι επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για 1.300, όμως ακόμα γίνεται καταμέτρηση.
300.000 κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη
Στην υπόλοιπη πόλη όμως, άνθρωποι βρίσκουν νεκρούς και προσπαθούν έστω να τους θάψουν με ό,τι διαθέτουν. Έτσι, άλλα σώματα τυλίγονται σε χαλιά, άλλα μπαίνουν σε πλαστικές σακούλες και άλλα σε κουβέρτες. Οι φωτογραφίες του Associated Press δείχνουν άντρες ντυμένους με μπλε προστατευτικές στολές, να τοποθετούν μαζικά σώματα σε μια τάφρο, σε μια εικόνα που θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι δημοτικοί υπάλληλοι έσκαψαν μια τάφρο 22 μέτρων μέσα στο νεκροταφείο και απόθεσαν τα σώματα των στρατιωτών και των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους. Η φωτορεπόρτερ του AP μέτρησε 40 νεκρούς την Τρίτη και 30 την Τετάρτη.
«Αλήθεια, δε μπορούμε να μετρήσουμε πόσους θανάτους έχουμε. Σίγουρα 3 με 4 φορές πάνω. Δεν μπορούμε καν να μετρήσουμε πόσοι άνθρωποι είναι νεκροί στους δρόμους από βόμβες και πυρομαχικά. Δεν γνωρίζουμε αριθμό γιατί δε μπορούμε να συλλέξουμε τα πτώματα», δήλωσε ο αναπληρωτής δήμαρχος Sergei Orlov στο CNN.
Ηλεκτροδότηση και ύδρευση δεν υπάρχουν στη Μαριούπολη και την Τρίτη ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, καθώς κρατάει ομήρους 300.000 ανθρώπους που βρίσκονται στην περιοχή.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, δεν είναι παράλογο που αυξάνονται συνεχώς οι φωνές από τη διεθνή κοινότητα ώστε οι Ρώσοι να θεωρηθούν υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου. Ο Volodymyr Zelensky συνεχίζει προς αυτή την κατεύθυνση, με τη ρητορική του προς τη Δύση να περιλαμβάνει εκφράσεις όπως «έγκλημα πολέμου» και «απόδειξη γενοκτονίας», ελπίζοντας πως θα τους πείσει να θέσουν μια ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας. Από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ πάντως δηλώνουν πως οι Ουκρανοί έχουν παρεμποδίσει ικανοποιητικά τους Ρώσους σε επίπεδο εναέριων επιθέσεων.
«Δεν κάναμε ποτέ και θα μπορούσαμε να κάνουμε ποτέ κάτι σαν κι αυτό, κάτι τόσο κοντινό σε έγκλημα πολέμου, στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος. Ο ΟΗΕ αρκέστηκε σε μια δήλωση πως μονάδες υγείας, νοσοκομεία και νοσηλευτικό προσωπικό δε θα πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος, αλλά no news here.
Την Τετάρτη, η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Iryna Venediktova, έκανε έκκληση για ένα νέο μοντέλο έερευνας, ώστε να ανατραπούν τα εγκλήματα πολέμου στη χώρα, και μίλησε για μια ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει αυτή την χωρίς προηγούμενο κρίση. 39 χώρες έχουν συνταχθεί με την Ουκρανία για να κατατεθεί υπόμνημα στο Διεθνές Δικαστήριο, με την ρωσική επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο, τη χρήση βομβών κενού και διασποράς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και φυσικά την επίθεση σε σχολεία, νοσοκομεία και πολίτες, να αποτελούν τα χαρακτηριστικά παραδείγματα εγκλημάτων πολέμου.
Εκτός από τα 40 κράτη που προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο ΟΗΕ θα συστήσει μια Επιτροπή Έρευνας για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.
Τι είναι όμως το έγκλημα πολέμου; Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε μέσα από μια Συνθήκη την οποία υπέγραψαν 193 χώρες, αλλά όχι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, τα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας περιλαμβάνουν τη γενοκτονία, την στόχευση πολιτών, την παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης, την επίθεση σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων κ.α. «Ένα είναι το σίγουρο: ο επί σκοπού και ευθύς βομβαρδισμός και στόχευση πολιτών είναι ένα έγκλημα σύμφωνα με την δικαιοδοσία του δικαστηρίου», δήλωσε ο Karim Khan, επικεφαλής δημόσιος κατήγορος του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Από τα McDonalds μέχρι τη Disney: Οι εταιρικοί κολοσσοί που «έκοψαν» δεσμούς με τη Ρωσία
Ουκρανία: Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε παιδικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη – Αναφορές για νεκρούς