Είναι η Ρωσία έτοιμη να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα; Σύμφωνα με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, φαίνεται πως ο Putin ετοιμάζει το έδαφος και στήνει αφορμές για να προχωρήσει σε μια επίθεση με χημικά στην Ουκρανία, κάτι που αν συμβεί, θα αποτελεί το μέγιστο έγκλημα πολέμου και πιθανότατα θα αποτελέσει το τέλος της Ρωσίας, ακόμα και μετά το τέλος του πολέμου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Υπάρχει όμως και ένα μεγαλύτερο ερώτημα πίσω απ΄αυτό: θέλει ο Putin να προκαλέσει έναν ανοιχτό πόλεμο και με άλλες χώρες πέραν της Ουκρανίας;

Τις τελευταίες ώρες το Κρεμλίνο ακολουθεί μια τακτική ανακοινώσεων και διαρροών, που θυμίζει τις ημέρες πριν την εισβολή. Τότε, Βρετανία και ΗΠΑ είχαν πια πειστεί πως θα επιτεθεί στην Ουκρανία και δήλωναν πως η Ρωσία δημιουργεί ένα σκηνικό ώστε να δικαιολογήσει την εισβολή στους πολίτες της και να παρουσιαστεί ως η χώρα που βρίσκεται στην πλευρά του δικαίου, του σωστού και του καλού. Το ίδιο κάνει και τώρα ισχυριζόμενο (το Κρεμλίνο) πως οι ΗΠΑ επενδύουν σε ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

Η Jen Psaki, υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Τετάρτη πως «η Ρωσία προβαίνει σε ψευδείς ισχυρισμούς για μια δήθεν συμμετοχή των ΗΠΑ σε ανάπτυξη βιολογικών και χημικών όπλων σε εργαστήρια στην Ουκρανία». Μάλιστα, αυτή η προπαγάνδα της Ρωσίας έχει και ηχώ προς την Άπω Ανατολή, με την Κίνα να συνεχίζει να λειτουργεί ως διακριτικό φερέφωνο του Putin.

«Τώρα που η Ρωσία έκανε ψευδείς ισχυρισμούς και η Κίνα έχει εμφανώς υιοθετήσει αυτή την προπαγάνδα, θα πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για πιθανή χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία ή στην παραπλανητική επιχείρηση χρήσης τους», έγραψε σε tweet η Psaki. Με αυτό το τελευταίο η Psaki εννοεί ότι οι Ρώσοι μπορεί να δώσουν την εντύπωση πως θα επιτεθούν με χημικά, με στόχο να προκαλέσουν τη Δύση και να γίνει μια κίνηση από μεριάς της που στη συνέχεια θα δικαιολογήσει την αληθινή χρήση τους.

Οι Ρώσοι έχουν μεγάλο παρελθόν στα χημικά όπλα

Η Ρωσία άλλωστε, έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και στην 8ετία εμπλοκής της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και γι΄αυτό οι δηλώσεις της Maria Zakharova, υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, το πρωί της Τετάρτης, με την επίδειξη εγγράφων για συμμετοχή των ΗΠΑ σε πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει πανούκλα, χολέρα και νόσο του άνθρακα, έχουν οδηγήσει σε μια νέα ανησυχία.

Είναι βέβαια η Ρωσία αυτή που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο βιολογικό εργαστήριο στον πλανήτη μετά τη Γουχάν και αν ο Putin θέλει να πάει όσο πιο βαθιά γίνεται σε αυτόν τον πόλεμο, ελπίζοντας πως η Δύση θα υποχωρήσει, τότε πριν στραφεί στα πυρηνικά όπλα, θα ξεκινήσει με τα βιολογικά και χημικά. Ως βιολογικά όπλα, θεωρούνται οι πανδημικές νόσοι που μπορούν να «ριχτούν» σε μια περιοχή, ιδίως όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός στρατού. Χημικά όπλα είναι μεταξύ άλλων ουσίες όπως το σαρίν, το ταμπούν, η χλωροπικρίνη, το υδροχλώριο και το κυανίδιο.

«Η Ρωσία έχει ιστορικό με το να κατηγορεί τη Δύση για βίαιες πράξεις που η ίδια θέλει να εφαρμόσει. Πρόκειται για μια εξόφθαλμη δολοπλοκία από τη Ρωσία για να δικαιολογήσει την περαιτέρω προσχεδιασμένη, απρόκληση και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία», τόνισε η Psaki.

Οι Ρώσοι δεν έχουν διστάστει μέχρι στιγμής να επιτεθούν σε νοσοκομεία και σε άμαχο πληθυσμό, δεν έχουν διστάσει να χρησιμοποιήσουν θερμοβαρικές βόμβες, επομένως δεν υπάρχει κανένα επιχειρήμα που να δικαιολογεί κάποια δυσκολία τους στο να μην προχωρήσουν σε έναν βιολογικό ή/και χημικό πόλεμο.

Στο παρελθόν, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν σε 17 περιπτώσεις χημικά όπλα, όλες στη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων. Φυσικά, ο Putin δεν διέταξε τον δικό του στρατό να τα χρησιμοποιήσει, αλλά τα έδωσε στο καθεστώς του Bashar al-Assad. Οι Ρώσοι αρνούνται διαρκώς ότι έγινε χρήση χημικών από το συριακό καθεστώς και το 2018 είχαν κατηγορήσει τη Βρετανία ότι διέταξε μια επίθεση με χλωρίνη στη Δούμα, που σκότωσε 40 ανθρώπους. Αυτή η επίθεση αποδείχτηκε ότι είχε γίνει από τον συριακό στρατό του Assad.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ο Putin δεν κάνει μόνο στρατιωτικό πόλεμο: To Πατριαρχείo της Ρωσίας εξαπολύει ένα «ορθόδοξο τζιχάντ»

Μαριούπολη: Έφτασαν τους 1.300 οι νεκροί – Θάβονται τυλιγμένοι σε χαλιά ή πλαστικές σακούλες

Από τα McDonalds μέχρι τη Disney: Οι εταιρικοί κολοσσοί που «έκοψαν» δεσμούς με τη Ρωσία

* Με πληροφορίες από Guardian