Όταν ο Vladimir Putin έδωσε το σάλπισμα της εισβολής στην Ουκρανία, όλοι οι αναλυτές, ιδίως αυτοί που τον συμβουλεύουν, εκτιμούσαν ότι η Ουκρανία θα έχει υποκύψει εντός 48-72 ωρών. Τρεις ημέρες πολέμου έχουν ένα κόστος, αλλά μικρό για το κέρδος που φανταζόταν ο Putin ότι θα έχει η Ρωσία. Μέσα σε τρες ημέρες δεν θα προλάβαιναν καν από τη Δύση να επιβάλλουν κυρώσεις και φυσικά δεν θα το έκαναν αφού θα είχε τελειώσει η εισβολή. Να όμως που έχουν περάσει 15 ημέρες και η Ρωσία έχει καταφέρει να κατακτήσει μόλις το 10% της Ουκρανίας.

Το δε Κίεβο, κάθε μέρα βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό και κάθε μέρα τελικά οι Ρώσοι έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό. Πώς όμως συνέβη αυτό; Πώς γίνεται ενώ ο Putin διαδίδει την πρόοδο της επένδυσης στο στράτευμα της χώρας του και αυτή η υπερδύναμη, η δεύτερη στον κόσμο, δεν έχει μπει ακόμα στο Κίεβο; Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φαίνεται πως έχουν η Κίνα, δηλαδή ο βασικός σύμμαχος του Putin, και… η Κύπρος.

Η ευθύνη της Κίνας βρίσκεται στα κάκιστης ποιότητας λάστιχα για τανκς που έχει δώσει στη Ρωσία, με αποτέλεσμα τα μεγάλα κονβόι της να μη μπορούν να καλύψουν ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις σε μια περιοχή που έχει χιόνι στο δρόμο και μπόλικη λάσπη που βουλιάζει κάπως το όχημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν κολλήσει στο έδαφος τανκς και έχουν ακινητοποιήσει τα κονβόι που βρίσκονται έκθετα στα drones που στέλνει η Ουκρανία για να τα διαλύσουν.

Μέχρι στιγμής οι Ουκρανοί έχουν καταρρίψει 48 ρωσικά αεροπλάνα και 80 ελικόπτερα, έχουν καταστρέψει ή αιχμαλωτίσει 303 τανκς και έχουν διεμβολίσει δύο πλοία. Το ένα από τα δύο είναι αυτό το πλοίο στο οποίο είπαν οι Ουκρανοί στο Φιδονήσι να «πάει να γαμ…».

Πώς γίνεται η Ρωσία να αγοράζει φτηνό εξοπλισμό όπως τα λάστιχα ή να στέλνει τους στρατιώτες της με έτοιμα γεύματα που πολλά έχουν λήξει από το 2002 και ήταν αποθηκευμένα σε κατάψυξη του στρατεύματος;

Η Ρωσία έχει ηττηθεί από την ίδια της τη διαφθορά

Γίνεται γιατί το μπάτζετ που οριζόταν κάθε χρόνο για την Άμυνα από το 2002 μέχρι σήμερα, έφευγε πολλές φορές προς Κύπρο μεριά για την εξαγορά πολυτελών σκαφών.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας επί Boris Yelchin, Andrey Kozyrev, στον Putin παρουσιάστηκαν ψευδή στοιχεία για να καλυφθούν ανεπάρκειες και γι΄αυτό οδηγήθηκε σε μια λάθος επιλογή. Σύμφωνα με τον Kozyrev, υπήρξε υπερτίμηση του ρωσικού στρατού, αφού πολλά από τα δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για τον εκμοντερνισμό των εξοπλισμών, υπήρξε διαφθορά.

«Το Κρεμλίνο ξόδεψε τα τελευταία 20 χρόνια για να εκσυγχρονίσει τον στρατό. Μεγάλο μέρος αυτού του προϋπολογισμού ξοδεύτηκε σε τεράστια γιοτ στην Κύπρο. Αλλά ως στρατιωτικός σύμβουλος δε μπορείς να το αναφέρεις αυτό στον Πρόεδρο. Γι΄αυτό του είπαν ψέματα».

Είναι γνωστό πως η Κύπρος, λόγω του ειδικού φορολογικού καθεστώτος της, αποτελεί έναν παράδεισο για τους Ρώσους ώστε να ξεπλύνουν χρήμα και δεν είναι τυχαίο που ένα μεγάλο δικηγορικό της γραφείο βρέθηκε εμπλεκόμενο στα Pandora Papers, το σκάνδαλο με τις offshore που ξέσπασε τον περασμένο Οκτώβριο.

Το Golden Passport που έδινε μέχρι το 2020 η Κύπρος στους ξένους επενδυτές, επέτρεψε σε πολλούς πλούσιους Ρώσους να εξαγοράσουν μέσω της Κύπρου ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Η Ρωσία είναι σύμφωνα με το Transparency International από τις πρώτες χώρες στη διαφθορά και αυτό είχε και έχει άμεσο αντίκτυπο στον αμυντικό τους τομέα. Η Polina Beliakova, ειδική αναλυτής του Tufts University, αναφέρει σε άρθρο της στο Politico πως αυτή η συνεχής διαφθορά έστειλε τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία με ληγμένα φαγητά, με προβληματικό εξοπλισμό και με ανεπαρκή προμήθεια καυσίμων.

Ακόμα και σήμερα που το Κίεβο δέχεται περισσότερο πίεση, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη η πρόοδος που έχουν κάνει οι Ρώσοι. Η Ρωσία έχει αποτύχει από εδάφους, έχει αποτύχει από αέρος και δεν μπορεί να κάνει ιδιαίτερα πολλά πράγματα από τη θάλασσα. Ο Putin όμως επιμένει και ζητάει από το στράτευμα του όλο και περισσότερα. Αυτό έχει κάνει πολλούς να τον αποκαλούν Τρελό Δικτάτορα.

Όμως, δεδομένων όσων λέει ο Kozyrev, μάλλον δεν είναι τρελός, αλλά εξαπατημένος από την ίδια του την αυλή. Δεν είναι λοιπόν η απομόνωσή του όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας. Είναι οι λάθος εκτιμήσεις του που τον έχουν οδηγήσει σε ένα τεράστιο λάθος. Ο Kozyrev υποστηρίζει ότι ο Putin έχει πιστέψει την ίδια του την προπαγάνδα για τους Ουκρανούς και την ύπαρξη Ναζί στη χώρα. Παράλληλα, υποτίμησε ότι μπορεί η Δύση να αποκτήσει τέτοια ενότητα απέναντι του. «Κατά την άποψή μου είναι λογικός. Δεδομένου ότι είναι λογικός, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά κατά της Δύσης».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Ουκρανία: Στενεύει ο κλοιός στο Κίεβο – «Οι Ρώσοι μπορεί να μπουν στην πόλη, αλλά δε θα βγουν, θα καούν εδώ»

Πολωνία και Βαλτική: Η Δύση αγνοούσε επί 15 χρόνια τις προειδοποιήσεις τους για τον Putin

Drone διεμβολίζει ρωσικά τανκς: Το βίντεο που δείχνει την κακή τακτική των Ρώσων