Σε ένα διάστημα που η τιμή του βαρελιού σε πετρέλαιο παρουσιάζει μια πτώση, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ο OPEC, ο παγκόσμιος οργανισμός χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, έχει δεσμευτεί να αδειάσει, αν χρειαστεί, τις αποθήκες του για να διοχετεύσει περισσότερη ποσότητα στην αγορά. Αυτό γίνεται γιατί το ρωσικό πετρέλαιο, που κατέχει ένα τεράστιο μερίδιο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχει αποκλειστεί. Όμως, αυτός ο αποκλεισμός μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερη κρίση σύμφωνα με το International Energy Agency (IEA).
«Οι μεγάλης κλίμακας διακοπές στην παραγωγή του ρώσικου πετρελαίου, απειλούν με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου σοκ στο απόθεμα του πετρελαίου. Εκτιμούμε ότι από τον Απρίλιο, 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το απόθεμα του ρωσικού πετρελαίου, θα αποκλειστούν από τις κυρώσεις που εφαρμόζονται και από το εμπάργκο των αγοραστών στις εξαγωγές. Ο OPEC+ παραμένει προς το παρόν πιστός στη συμφωνία αύξησης του αποθέματος με σημαντικές μηνιαίες ποσότητες. Όμως μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σημαντικό περίσσευμα που θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα στη μείωση της ρωσικής ποσότητας».
Ο OPEC γίνεται αποδέκτης διαρκών εκκλήσεων για να αυξήσει ραγδαία την παραγωγή του υπό την πίεση των διαρκώς αυξανόμενων τιμών. Στην τελευταία συνεδρίαση, υπήρξε συμφωνία από τα μέλη του οργανισμού για να απελευθερώνουν κάθε μέρα 400.000 βαρέλια για ένα μήνα. Θα υπάρξει νέα διαβούευση στις 31 Μαρτίου, όμως ως τότε μπορεί να είναι αργά.
«Η αυξανόμενη τιμή και οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν τεθεί κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, περιμένουμε να συμπιέσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει το IEA που έριξε την παγκόσμια ανάγκη για πετρέλαιο στα 1.3 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα. «Η βιομηχανία μπορεί να χτυπηθεί από τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών», λέει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του IEA.
«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, με 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ακατέργαστα και επεξεργασμένα παράγωγα πετρελαίου, με πελάτες σε όλο τον κόσμο». Ανάμεσα τους, η Μεγάλη Βρετανία που θα εφαρμόσει μια νέα εθνική στρατηγική ενέργειας, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς εντείνεται η παγκόσμια αβεβαιότητα. Ο Boris Johnson, Βρετανός πρωθυπουργός, βρέθηκε την Τετάρτη στο Άμπου Ντάμπι, στο πλαίσιο μιας περιοδείας στον Περσικό Κόλπο, και τόνισε την ανάγκη να προετοιμαστούν όλοι για την ανοδική πορεία στις τιμές πετρελαίου.
Η Δύση στην αντεπίθεση: ΗΠΑ, Ε.Ε. και Βρετανία «τελειώνουν» το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο
«Αυτό που κάνει ο Putin στην Ουκρανία, προκαλεί παγκόσμια αβεβαιότητα και μια αλυσίδα αυξήσεων στις τιμές. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν από τα δικαστήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι βλέπουν την επίδραση στην αύξηση των τιμών αερίου που έρχονται», δήλωσε. «Από την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε μια εθνική στρατηγική ενέργειας που θα στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές και περισσότερο πυρηνικές μορφές ενέργειας».
Η παρουσία του στον Κόλπο είναι με σκοπό να εξασφαλίζει αποθεματικό πετρελαίου και να συζητήσει για συμφωνίες με ανθρώπους που επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Βρετανία, δηλαδή στα αιολικά πάρκα. «Πρέπει να διπλασιάσουμε τον ρυθμό μας στην κατασκευή των αιολικών πάρκων. Βλέποντας την εξάρτηση της Δύσης στους υδρογονάνθρακες του Putin, στο πετρέλαιο και το αέριο του, μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να κρατάει όμηρο τις δυτικές οικονομίες μέσα από τον εκβιασμό της Δύσης», δήλωσε ο Boris Johnson.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ουκρανία: Έχει πλάκα όταν οι «ισαποστάκηδες» μας κατηγορούν ότι το βουλώσαμε στο παρελθόν
Vladimir Putin: Στρέφει το βλέμμα του επικίνδυνα προς τη Σκανδιναβία;
Ουκρανία: Ο «μυστικός στρατός» που δεν μπορεί να κερδίσει η Ρωσία