Ακριβώς 21 ημέρες από την πρώτη ημέρα εισβολής στην Ουκρανία και οι Ρώσοι δεν έχουν πετύχει σχεδόν τίποτα. Μόνο να προκαλούν ασύνταχτο και ανοργάνωτο πανικό. Φυσικά πάντοτε μιλώντας από την οπτική της στρατιωτικής τακτικής, η οποία επ΄ουδενί δεν υπερβαίνει το ανθρώπινο κόστος και τους Ουκρανούς που πεθαίνουν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ; Πώς έχει μακρύνει τόσο αυτή η διελκυστίνδα; Ο Αμερικανός Στρατηγός David Petraeus εξηγεί στο CNN τα τεράστια λάθη της Ρωσίας και του Putin και καταθέτει μια στρατιωτική γνώση που ανοίγει τα μάτια σε όλους εμάς που δεν έχουμε επαφή και οξυδέρκεια σε τέτοια ζητήματα.
- Οι Ρώσοι παλεύουν με έναν πολύ ισχυρό πνευματικά και ηθικά λαό και με ουκρανικές δυνάμεις που έχουν ειδικές δυνάμεις, συμβατικές δυνάμεις, δυνάμεις εδάφους, ακόμα και πολίτες. Παλεύουν για την επιβίωση του έθνους τους, για τα σπίτια τους και έχουν τη γνώση του εδάφους.
- Οι Ρώσοι είναι απίστευτα ερασιτέχνες. Έχουν πολύ χαμηλά στάνταρ σε επίπεδο βασικών τακτικών επιχειρήσεων, όπως τις συντονισμένες επιχειρήσεις, τις πανοπλίες, το πεζικό, τους μηχανικούς, τα πυρομαχικά και τα κονιάματα. Έχουν κάνει κάκιστη διαχείριση στη συντήρηση των οχημάτων και των οπλικών συστημάτων τους και έχουν παρατήσει αρκετά απ΄αυτά. Είναι επίσης ανοργάνωτοι στις αποστολές προμήθειας και σε λογιστικές επιχειρήσεις.
- Αυτό στο οποίο υστερεί για δεκαετίες το σοβιετικό σύστημα, είναι ο ισχρός και επαγγελματικός στρατός, ο μη μισθοφορικός. Έχουν ένα κακό σύστημα ανανέωσης και στην Ουκρανία το 25% του στρατού τους είναι νεοσύλλεκτοι, είτε μιλάμε για στρατιώτες επιθέσεων, είτε για οδηγούς, είτε για τις μονάδες συντήρησης. Αυτό σημαίνει πως έχουν ελλείψεις σε κομμάτια εκπαίδευσης και μαθαίνουν on field.
- Ένα μεγάλο πρόβλημα για τους Ρώσους, είναι η αδυναμία τους να βγουν εκτός δρόμου. Τα οχήματα τους έχουν γεμίσει πολύ γρήγορα με λάσπη, το έδαφος δεν έχει παγώσει όπως ήλπιζαν και καθώς έχουν χαμηλή γνώση συντήρησης, καταστρέφεται τμήμα του εξοπλισμού τους. Ο Petraeus εξηγεί ότι κάθε φορά που το τανκ σταματάει, ο οδηγός και το πλήρωμα πρέπει να τσεκάρουν τις ρόδες, να βάζουν λίπος στις ρόδες και να ανανεώνουν τα υγρά στη μηχανή. Αυτό που δεν κάνουν οι Ρώσοι, είναι η προληπτική συντήρηση. Πρώτα παθαίνουν τη ζημιά και μετά συντηρούν.
- Μέσα σε όλα αυτά, διαθέτουν εντυπωσιακά μη εντυπωσιακό εξοπλισμό, δεδομένων των επενδύσεων που έχουν γίνει στο στρατό εδώ και 20 χρόνια. Ο εξοπλισμός τους δεν πιάνει μία μπροστά σε αυτόν των ΗΠΑ. (Δείτε αναλυτικά εδώ)
- Τα πυρομαχικά τους δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή. Αυτό έγινε αντιληπτό στην πρώτη κιόλας ημέρα, στην οποία δεν εμπόδισαν την ουκρανική αεροπορία να απογειωθεί και να επιχειρήσει. Ακόμα και σήμερα η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας είναι στον αέρα. Αυτή η αδυναμία τους αποτυπώνεται και στη συχνότητα με την οποία οι Ρώσοι βομβαρδίζουν δομές της κοινωνίας, όπως το νοσοκομείο στη Μαριούπολη. Επιτίθενται εκεί όπου μπορούν.
- Σε επίπεδο τακτικής, δείχνουν άγνοια για βασικά πράγματα, όπως το να διασκορπίζονται, να αναπτύσσονται στη μάχη. Μια μονάδα δεν συγκεντρώνεται σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο, όπου μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από drones και να δεχτεί πυρομαχικά. Αυτό το κονβόι έξω από το Κίεβο αναδεικνύει την έλλειψη δόγματος και οργανωτικών πρωτοκόλλων στον ρωσικό στρατό. Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να διασκορπιστούν.
- Οι Ρώσοι έχουν δείξει ανικανότητα στους συνδυασμούς, δηλαδή να επιχειρήσουν ταυτόχρονα επιθέσεις από αέρος και από εδάφους. Δεν υπάρχει κάλυψη από αέρος στις δυνάμεις εδάφους τους. Επιτίθενται ασυντόνιστα και τα δύο τμήματα.
- Ελλειμματική έχει φανεί και η ψηφιακή δύναμη, η ικανότητα στον κυβερνοπόλεμο. Εδώ το πρόβλημα που εντοπίζει ο Petraeus είναι ότι έχουν χρησιμοποιήσει τόσες πολλές φορές αυτή την τακτική, που οι Ουκρανοί ανέπτυξαν μηχανισμούς άμυνας, αντισώματα. Οι Ρώσοι δεν έχουν πλησιάσει καν στο να ρίξουν το κεντρικό σύστημα ελέγχου ή στο να εμποδίσουν την πρόσβαση του Zelensky στα social media και το διαδίκτυο.
- Τέλος, η Ρωσία έχει δείξει προβληματικό σχεδιασμό. Θεώρησαν ως δεδομένο ότι θα καταλάβουν άμεσα το Κίεβο και ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και θα την αντικαταστήσουν με μια φιλορωσική.
Με πιο συνοπτικό τρόπο, o Petraeus λέει στο CNN ότι η Ρωσία έχει αποτύχει σε κάθε πεδίο αξιολόγησης, έχοντας μετά από 21 ημέρες δυσανάλογα μικρή γνώση του πεδίου της μάχης. Από τις πιο μικρές μονάδες επιχειρήσεων μέχρι τις πιο μεγάλες, έχουν δείξει ανεπάρκεια. Αντιθέτως, οι Ουκρανοί είναι ικανοί, εφευρετικοί και έχουν πολλά διαφορετικά όπλα να φέρουν στο πεδίο της μάχης, το οποίο γνωρίζουν απόλυτα.
Κάτι άλλο που έχουν οι Ουκρανοί παραπάνω από τους Ρώσους, είναι ηθικό και μίσος. Οι Ρώσοι πείστηκαν ότι επιτίθενται σε Ναζί. Οι Ουκρανοί βλέπουν ότι οι Ρώσοι είναι αδίστακτοι και το μίσος τους γίνεται καύσιμο. Οι Ρώσοι βλέπουν τους πάντες να τους μισούν και να στηρίζουν τους Ουκρανούς. Αυτό θέτει αμφιβολίες στο μυαλό τους και ελαττώνει το φρόνημά τους.
Τι θα συμβεί αν η Ρωσία πάει τον πόλεμο στις πόλεις
Σε αυτό το ερώτημα ο Petraeus αποκαλύπτει έναν στρατιωτικό κανόνα. Χρειάζονται τουλάχιστον 5 επιτιθέμενοι για κάθε αμυνόμενο. Οι Ουκρανοί όμως έχουν ένα μεγάλο οπλοστάσιο και δεξαμενή ανθρώπων να πολεμήσουν, ώστε αυτή η αναλογία δεν είναι καν κοντά στην πραγματικότητα. Οι Ουκρανοί πολίτες ξέρουν να συνδυάζουν τις δυνάμεις τους, τη στιγμή που η Ρωσία δε μπορεί να επιχειρήσει με το πεζικό και την αεροπορία μαζί.
Οι μάχες στην πόλη απαιτούν να καταλάβει ο εισβολές κάθε κτήριο, κάθε δωμάτιο και να αφήνει δυνάμεις σε κάθε σημείο. Αυτό θα προκαλέσει αποδυνάμωση και θα δημιουργήσει μια πλειάδα από εύκολους στόχους. Γρήγορα, οι Ουκρανοί θα τους κυκλώσουν από πίσω και θα επανακαταλάβουν χώρους. Η Ρωσία δεν έχει το στρατό για να καταλάβει το Κίεβο και όλες τις άλλες πόλεις.
Καθώς οι νεοσύλλεκτοι τους δεν έχουν ούτε χρόνο εκπαίδευσης και τριβής στο πεδίο της μάχης, δεν έχουν ούτε άλλα στοιχεία που θα τους επέτρεπαν να προχωρήσουν έστω σε μια πρώτη κατάληψη. Για πάρα πολλούς η θητεία τους θα ολοκληρωνόταν τον Απρίλιο και ο Putin την επέκτεινε μέχρι το τέλος του πολέμου.
Αυτά δε σημαίνουν πως οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να διαλύσουν τη Ρωσία. Υπάρχει όμως ένα πιθανό σενάριο να κερδίσουν τον πόλεμο εντός των τειχών και να προχωρήσουν στην ανακατάληψη του Ντόνμπας. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστούν από τις ΗΠΑ να τους προσφέρουν περισσότερα συστήματα Javelin, που αντιμετωπίζουν τα τανκς και θα χρειαστούν από τη Δύση αμυντικά συστήματα αέρος που να χειρίζονται άνθρωποι. Ένα τέτοιο είναι το UK AT, ένα σύστημα που έστειλαν σε 17.000 τεμάχια οι Βρετανοί στην Ουκρανία την πρώτη εβδομάδα της εισβολής.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Joe Biden: Είναι αυτή η φράση του το επόμενο κρίσιμο ερώτημα για τον Putin;