Κάπου σε έναν λόφο στη ρωσική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, υπάρχει ένα παλάτι δισεκατομμυρίων. Αυτό το παλάτι είναι το έμβλημα της διαφθοράς πάνω στην οποία χτίστηκε ολόκληρη η Ρωσία της μετα-σοβιετικής εποχής. Ο Vladimir Putin ανέβασε σε δυσθεώρητα επίπεδα αυτή τη διαφθορά και φυσικά την καρπώθηκε κατά βάση ο ίδιος, πάντοτε σε συνεννόηση με τους 20-30 ολιγάρχες στους οποίους μοίρασε πλούτο και τους ανέθεσε την αποστολή να εξαπλωθούν στον κόσμο, για να αλλάξουν την εικόνα της απολυταρχικής Ρωσίας και κυρίως για να κάνουν τη Δύση να εξαρτάται από τη Ρωσία. Και το πέτυχαν.

17.500 τετραγωνικά μέτρα είναι η έκταση της έπαυλης που χτίστηκε για χάρη του Putin. Μια έπαυλη που χρηματοδοτήθηκε από τους δισεκατομμυριούχους ολίγαρχες στη βάση μιας συμφωνίας που έγινε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο Vladimir Putin στα ρωσικά κοινά. Πριν καν εκλεγεί Πρόεδρος το 2000, όταν ήταν πράκτορας. «Θα κάνω πάντα τα στραβά μάτια, αρκεί να ξέρετε ότι μου χρωστάτε τη ζωή σας κι ότι θα είστε πάντοτε εξαρτημένοι σε μένα», μοιάζει να τους είπε. Και εκείνοι υπάκουσαν.

Στην έπαυλη θα βρει κανείς ένα αμφιθέατρο, ένα γήπεδο χόκεϊ κάτω από το έδαφος, ένα ιδιωτικό λιμάνι και απαγόρευση πτήσεων ή προσαράξεων πάνω και γύρω από την περιοχή. Αυτά είναι που αποκάλυψε ο Alexey Navalny και τον δηλητηρίασε το 2015 ο Putin, ενώ τώρα ετοιμάζεται να τον εξαφανίσει σε κάποια φυλακή για τα επόμενα 13 χρόνια. Ο ίδιος ο Putin στο πόθεν έσχες του κάνει λόγο για ένα σπίτι 75 τετραγωνικών.

Η σύλληψη του πλουσιότερου Ρώσου ήταν το πρώτο μήνυμα του Vladimir Putin

Τα τελευταία χρόνια ο Vladimir Putin, αφού εξασφάλισε την εισροή πλούτου απείρως μεγαλύτερου από τα 140.000 δολάρια που παίρνει το χρόνο ως Πρόεδρος της χώρας, άρχισε να αφαιρεί από το στενό του περιβάλλον τους πλούσιους ολιγάρχες και περιτριγυρίζεται πλέον περισσότερο από εθνικιστές του στρατού και της οικονομίας που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις. Γι΄αυτό και θα είναι πολύ δύσκολο να νιώσει ο ίδιος στο πετσί του τις επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Η Ρωσία τις βιώνει, ο Putin όχι. Κι όσο μένει άθικτος, τότε δεν έχει κανένα λόγο να συνθηκολογήσει.

Αυτή η επικυριαρχία του Putin πάνω στους κατά συγκυρία δισεκατομμυριούχους, δε χτίστηκε πάνω στα λόγια. Χτίστηκε πάνω σε πράξεις. Μία συγκεκριμένα. Ήταν στο ξεκίνημα κιόλας της προεδρίας του που έστειλε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ο Mikhail Khodorkovsky, με 15 δισ. δολάρια περιουσία τότε, συνελήφθη την ώρα που έμπαινε στο προσωπικό του αεροπλάνο και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της χώρας.

Ο Khodorkovsky είχε επανειλημμένα κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαφθορά και ο Putin δεν άργησε να τον καταδικάσει για φοροδιαφυγή, απάτη και προδοσία. Μπήκε στη φυλακή, έμεινε ως το 2013 και τότε ο Putin του έδωσε χάρη με την προϋπόθεση να φύγει από τη χώρα και να ζήσει εξόριστος.

Ήταν μια κίνηση που θα μπορούσε να αποτύχει. Αλλά ένας τύπος σαν τον Vladimir Putin έχει μελετήσει καλά κάθε του κίνηση. Από κει και μετά, όλοι συσσωρεύτηκαν γύρω του.

Τα εκατομμύρια που έδωσε σε πρώην σύντροφό του για να μην πει ότι γέννησε το παιδί του

Εκτός από το παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα, λέγεται πως έχει στην ιδιοκτησία του ένα σκάφος 100 εκατομμυρίων, ενώ σύμφωνα με τον Tom Burgis, ερευνητή πάνω στο σκάνδαλο ξεπλύματος «Kleptopia», υπάρχουν και αρκετές παράκτιες εταιρείες που τα έσοδα τους καταλήγουν στον Ρώσο Πρόεδρο.

«Όταν ζητάει κάτι από τους ολιγάρχες, δεν είναι ακριβώς αίτημα. Στο τέλος τέλος, του χρωστάνε όσα έχουν. Είναι το αφεντικό τους. Και με το χτύπημα των δαχτύλων του, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν, μπορεί να τους τα πάρει όλα. Όσο επιδραστικοί κι αν φαίνονται, εξαρτώνται απόλυτα από εκείνον».

Στην 22ετία της προεδρίας/πρωθυπουργίας του Putin, άνθρωποι του περιβάλλοντος του, όπως παιδικοί φίλοι, μια πρώην σύντροφός του και ο νονός της μίας του κόρης, έχουν μεταφέρει αμύθητα ποσά εκτός Ρωσίας. Εταιρείες-κελύφη, υπεράκτιες τράπεζες, κρυφές συναλλαγές. Αυτά αποτελούν τον ιστό της ανάπτυξης της περιουσίας του. Είναι ο πλουσιότερος Ρώσος. Απλώς το κρύβει.

Τα Pandora και Panama Papers που διέρρευσαν στα τελευταία 3 χρόνια, δείχνουν πως ο Putin έχει στην κατοχή του ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Μονακό μπροστά στο λιμάνι, το οποίο κοστίζει 4.1 εκατομμύρια και αγοράστηκε από μια εταιρεία-κέλυφος, την Brockville Development Ltd που έχει έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Svetlana Krivonogikh, που ζούσε στην Αγία Πετρούπολη και είχε ένα μικρό καθαριστήριο ρούχων. Η σχέση της όμως με τον Putin, της άνοιξε το μονοπάτι για να φτάσει να έχει εταιρείες στο όνομα της. Παράλληλα, έχει και ποσοστό μετοχών σε ένα ski resort όπου πηγαίνει ο Putin, μερικά πολυτελή διαμερίσματα στην Αγία Πετρούπολη και ένα σκάφος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian και της Wasghinton post. Η εταιρεία αυτή μάλιστα, περιήλθε στην ιδιοκτησία της όταν ήταν 28 ετών και είχε μόλις γεννήσει ένα κορίτσι. Ποιανού κόρη να ήταν άραγε αυτή;

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εφημερίδα της Ρωσίας, την Proekt, που πέρσι αποκλείστηκε από τη Ρωσία, ο Vladimir Putin είχε σχέση με τη Svetlana λίγο πριν γίνει Πρόεδρος και το όνομα της νεογέννητης έχει ένα πατρωνύμιο στη μέση που σημαίνει «κόρη του Vladimir». Η κοπέλα, που σήμερα είναι 23-24 ετών και είχε έναν δημοφιλή λογαριασμό στο Instagram πριν λίγους μήνες, μέχρι που τον έκλεισε, είχε παραδεχτεί πως υπάρχει ομοιότητα με τον Πρόεδρο.

Ο Vladimir Putin θέλει να γραφτεί στην Ιστορία ως ο Μεγάλος Βλαδίμηρος

Καθώς η Ρωσία είναι μια από τις πρώτες χώρες με περιουσίες σε υπεράκτιους παραδείσους σε επίπεδο φορολογίας, με περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι το 60% του ΑΕΠ της, αντιλαμβάνεται κανείς πόσα απ΄αυτά καταλήγουν στον Vladimir Putin. Ειδικοί κάνουν λόγο για το 25% αυτών των χρημάτων. Και φυσικά αυτά τα χρήματα δεν αποτελούν περιουσία μόνο για τον Putin. Είναι και εργαλεία για να μπορέσει να επηρεάσει καταστάσεις σε άλλες χώρες, όπως στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, με πολλούς ρώσικους υπεράκτιους λογαριασμούς να εμπλέκονται.

Ο Vladimir Putin ακολούθησε την εξής πορεία: πρώτα κυνήγησε τον πλούτο και αφού τον εξασφάλισε, θωράκισε τον εαυτό του ως ο απόλυτος άρχων. Ο πακτωλός χρημάτων έφερε πακτωλό εξουσίας. «Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς ακριβώς τι συμβαίνει μέσα στο Κρεμλίνο και στο μυαλό του Vladimir Putin. Αλλά είναι όλο και περισσότερο σε στενή σύνδεση με έναν πολύ μικρό αριθμό ατόμων που είναι σχεδόν απόλυτα από τον στρατό και την κατασκοπεία, παρά από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Αν ο Putin ενδιαφερόταν για τις επιχειρήσεις, δε θα έκανε αυτόν τον πόλεμο», αναφέρει η Jill Dougherty, πρώην επικεφαλής στο αμερικανικό γραφείο της Μόσχας.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουν δύναμη οι ολιγάρχες. Είναι τα όπλα, όχι το χρήμα, που μιλάνε πιο δυνατά στο Κρεμλίνο σήμερα», τονίζει ο Stanislav Markus, καθηγητής διεθνούς επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

Η Maria Pevchikh, επικεφαλής ερευνών στο Ίδρυμα Κατά της Διαφθοράς Navalny, υποστηρίζει ότι το παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα και η εισβολή στην Ουκρανία, αποτυπώνουν το πώς βλέπει ο Ρώσος Πρόεδρος τον εαυτό του.

«Ο Putin βλέπει τον εαυτό ως έναν τσάρο, ως έναν βασιλιά. Έχει μεγαλεπήβολα σχέδια. Έχει το όραμα να μείνει στην Ιστορία ως μια σημαντική φιγούρα, να μνημονεύεται ως παντοδύναμος, ως τόσο σπουδαίος και ξοδεύονται μεγάλα ποσά για να στηριχθεί αυτό το αφήγημα».

Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Marina Ovsyannikova: Αρνείται το άσυλο στη Γαλλία η Ρωσίδα δημοσιογράφος που συνελήφθη – «Είμαι πατριώτισσα»

Biden – Jinping: Οι λόγοι για τους οποίους η κλήση τους είναι τόσο σημαντική

Ρωσία: Τα 10 μειονεκτήματα του στρατού της απέναντι στην Ουκρανία