Μπορεί να μετρηθεί η ευτυχία; Σύμφωνα με το World Happiness Resort, ένα έντυπο του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μπορεί. Και τα δεδομένα της παγκόσμιας έρευνας που διεξήχθη για το 2021 σε 150 χώρες, δείχνει πως η Φινλανδία είναι η χώρα στην οποία ο δείκτης ευτυχίας των πολιτών είναι ψηλότερα από κάθε άλλο σημείο στον πλανήτη. Η Σκανδιναβία μάλιστα και η Βόρεια Ευρώπη εν γένει, βρίσκονται στη δεκάδα και σίγουρα δείχνουν πολλά για τον τρόπο που ορίζεται η ευτυχία σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Πιθανότατα αυτή η έρευνα να έδειχνε πολύ διαφορετικά πράγματα αν γινόταν τώρα, αφού η Φινλανδία είναι μια χώρα που εμπλέκεται αρκετά λόγω εγγύτητας στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Όπως επίσης, η ευτυχία έχει αλλάξει ως έννοια τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας.

Πώς ορίζεται η ευτυχία; Το Gallup World Poll που συνέλεξε τα στοιχεία, είχε τρία κριτήρια και σύμφωνα με αυτά υπήρξε μεγάλη άνοδος στους δείκτες ευτυχίας παγκόσμια, παρά την πανδημία. Η προσφορά σε φιλανθρωπίες, η βοήθεια προς έναν άγνωστο και ο εθελοντισμός είναι δείκτες ευτυχίας και είχαν ανοδικές τάσεις το 2020 και το 2021.

Η Φινλανδία βρέθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας, ενώ μέσα στη δεκάδα είναι η Δανία (2η), η Ισλανδία (3η), η Νορβηγία (7η) και η Σουηδία (8η). Στις θέσεις 4-6 θα συναντήσει κανείς την Ελβετία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην μόλι 67η θέση της λίστας, έχοντας μάλιστα από πάνω της χώρες όπως η Μολδαβία, το Περού, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Ελ Σαλβαδόρ, το Κουβέιτ και οι Ονδούρες, για τις οποίες υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι είναι χαμηλότερα σε πολλά ζητήματα σε σχέση με την Ελλάδα.

Πώς επιδρά ο πόλεμος στο αίσθημα ευτυχίας

Από την έρευνα που έγινε, φαίνεται ότι στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας μειώθηκαν το άγχος και η ανησυχία. Το 2020 είχε υπάρξει άνοδος 8% σε σχέση με το 2019, το 2021 η άνοδος ήταν στο 4% σε σχέση με το 2019. «Νομίζω ότι εν μέρει αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι ήξεραν περισσότερα πράγματα για την πανδημία στο δεύτερο χρόνο της και δεν υπήρχαν πολλές εκπλήξεις», εξηγεί μια από τους επικεφαλής της έρευνας.

Αυτό που χρήζει ανάλυσης, αφορά στο ότι οι νεότερες γενιές έχουν μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ αυτοί που είναι πάνω από τα 60 έτη, έχουν περισσότερη ικανοποίηση. Ένα σημαντικό στοιχείο για την άνοδο της αισιοδοξίας και κατ΄επέκταση της ευτυχίας, είναι ότι οι άνθρωποι ακολουθούν το γνωμικό του Καζαντζάκη. Είναι καχύποπτοί προς τις κυβερνήσεις, χαμηλώνουν τις προσδοκίες τους και ξαφνιάζονται περισσότερο όταν βλέπουν άλλους ανθρώπους να προσφέρουν βοήθεια σε αυτές τις παράξενες εποχές. Έτσι, αναπτύσσεται μια πιο στέρεη εμπιστοσύνη και οι αξίες της ζωής έχουν ισχυρότερο πάτημα σε χαλεπούς καιρούς.

Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένα παράδειγμα. Ένας πόλεμος δε μπορεί να δημιουργεί χαρά. Όμως αυτή η ένωση των ανθρώπων, αυτή η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια που προσφέρονται από άλλους λαούς στους Ουκρανούς, αλλά και από τους ίδιους τους Ουκρανούς προς τη χώρα, δίνουν έναν λόγο να χαμογελά κανείς για το μέλλον, για το μετά.

Η Ρωσία που για τη λίστα του 2021 βρίσκεται στην 74η θέση, έχει ήδη πέσει στην αξιολόγηση στην 80η θέση, ενώ η Ουκρανία από την 108η θέση ανέβηκε στην 98η θέση. Ένας πόλεμος επίσης, αυξάνει σε αυτούς που δεν μετέχουν, την αίσθηση της ευγνωμοσύνης. «Θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα», θα σκεφτεί κάποιος βλέποντας την Ουκρανία και θα εκτιμήσει διαφορετικά όσα έχει ως δεδομένα στη δική του χώρα.

Αναλυτικά η λίστα με τις 20 πρώτες χώρες στον δείκτη ευτυχίας

1. Φινλανδία
2. Δανία
3. Ισλανδία
4. Ελβετία
5. Ολλανδία
6. Λουξεμβούργο
7. Σουηδία
8. Νορβηγία
9. Ισραήλ
10. Νέα Ζηλανδία
11. Αυστρία
12. Αυστραλία
13. Ιρλανδία
14. Γερμανία
15. Καναδάς
16. ΗΠΑ
17. Ηνωμένο Βασίλειο
18. Τσεχία
19. Βέλγιο
20. Γαλλία

Δείτε αναλυτικά τη λίστα εδώ.

Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

Justin Bieber: «Λύγισε» σε συναυλία του μετά την περιπέτεια υγείας της Hailey – «Ήταν πραγματικά τρομακτικό»

Vladimir Putin: Το παλάτι του στη Μαύρη Θάλασσα και τα αμύθητα ποσά σε offshore

Ολυμπιακός: Το στοιχείο της φετινής πορείας που δεν έχει πετύχει καμία ομάδα στην Ευρωλίγκα