Από τη δεύτερη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία, όλες οι πλευρές καταμέτρησης των απωλειών, με εξαίρεση τη Ρωσία προφανώς, κάνουν λόγο για μια απώλεια στρατιωτών για τους Ρώσους, που υπερβαίνει την απώλεια των Αμερικάνων στην 8ετή παρουσία τους στο Ιράκ. Είναι κάτι απίστευτο αν το σκεφτεί κανείς. Οι Ρώσοι έχουν χάσει μέσα σε 23 ημέρες περισσότερους στρατιώτες απ΄αυτούς που έχασαν οι ΗΠΑ σε 2.920 ημέρες!

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από τον ουκρανικό στρατό, σε αυτό το διάστημα έχουν πεθάνει 14.200 Ρώσοι στρατιώτες, ανάμεσα στους οποίους και τουλάχιστον 5 σημαντικοί ανώτατοι αξιωματικοί. Επιπρόσθετα, 450 ρωσικά τανκς, 1.450 πολεμικά οχήματα, 93 πολεμικά αεροσκάφη και 112 ελικόπτερα έχουν προστεθεί στις υλικές απώλειες των Ρώσων. Κι αυτά είναι μόνο τα υλικά στα οποία επιτέθηκαν οι Ουκρανοί.

Υπάρχει και ο εξοπλισμός που εκτοξεύτηκε εναντίον τους και τον απενεργοποίησαν ή τον κατέστρεψαν. Πρόκειται για 205 συστήματα πυρομαχικών, 72 πυραυλικά συστήματα και 43 αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα. Αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, αλλά η αλήθεια δεν απέχει ιδιαίτερα από τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Ουκρανοί. Ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών φαίνεται εκθετικά μεγαλύτερος σε σχέση με τους 498 που είχαν πεθάνει ως τις 2 Μαρτίου, αλλά από την άλλη, οι Ρώσοι προχώρησαν πιο βαθιά στην Ουκρανία και ενεπλάκησαν σε περισσότερες συγκρούσεις σε αυτό το διάστημα.

Οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ τοποθετούν τους νεκρούς Ρώσους ανάμεσα στις 3.000 και τις 10.000. Από την Ουκρανία περιμένουν την ευκαιρία για να κάνουν ένα χτύπημα αφήγησης, κι αυτό αφορά στους νεκρούς. Περιμένουν από τη Ρωσία να αποστείλει αίτημα για να επαναπατριστούν τα άψυχα σώματα των νεκρών, ώστε να δει και ο ρωσικός λαός την αλήθεια, ότι δηλαδή οι γιοι τους στάλθηκαν σε έναν ματαιόδοξο πόλεμο για να πεθάνουν.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουκρανίας αναφέρει πως η περισυλλογή και αναγνώριση των νεκρών έχει συζητηθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Denys Shmyhal και στον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Peter Maurer.

Οι απώλειες που προαναφέρθηκαν, δεν είναι οι μόνες. Υπάρχουν και τα πλήγματα από τις διεθνείς κυρώσεις. Οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν στις επόμενες ημέρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία νωρίτερα μες στην εβδομάδα, οι οποίες αφορούν κατά βάση τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, την εξαγωγή προϊόντων πολυτελείας προς τη Μόσχα και την εισαγωγή προϊόντων από ατσάλι από τη Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, μετά από συζητήσεις του με τον Josep Borell, Ευρωπαίο Επίτροπο, θα υπάρξουν και νέα βήματα κυρώσεων προς τις ρωσικές τράπεζες, με τον αποκλεισμό της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, αλλά και τραπεζών της Λευκορωσίας, από το SWIFT, ενώ θα παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Putin και του Lavrov.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ρωσία: Τα 10 μειονεκτήματα του στρατού της απέναντι στην Ουκρανία

Vladimir Putin: Το παλάτι του στη Μαύρη Θάλασσα και τα αμύθητα ποσά σε offshore

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις εκρήξεις κοντά στη πόλη Lviv-130 άνθρωποι διασώθηκαν στη Μαριούπολη