Μια εβδομάδα, η 4η της ρωσικής εισβολής, ξεκίνησε την Πέμπτη και περιελάμβανε βομβαρδισμό σε καταφύγιο στη Μαριούπολη. Έτσι συνεχίζεται το επιχειρησιακό έργο των ρωσικών στρατευμάτων που και το ξημέρωμα της Κυριακής επιτέθηκαν σε ένα άλλο καταφύγιο. Πρόκειται για την καλλιτεχνική σχολή στη Μαριούπολη, όπου 400 πολίτες έχουν κρυφτεί από την πρώτη ημέρα της εισβολής των Ρώσων στο επίνειο της Ουκρανίας που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, στα σύνορα με το Ντόνετσκ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο επίσημο μέσο πληροφόρησης που έχει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στο Telegram, αλλά και από τους Verkhovna Rada, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα της κατεστραμμένης καλλιτεχνικής σχολής G12 στην περιοχή της Αριστερής Όχθης στην Μαριούπολη και προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί απώλειες.
Ο δήμαρχος Denis Prokopenko, που είναι μέλος του Τάγματος Αζόφ, δήλωσε στο CNN ότι η Μαριούπολη είναι επί 4 εβδομάδες σε κατάσταση βομβαρδισμού όλη μέρα και όλη νύχτα. «Κάποιες φορές θα υπάρξουν 30 λεπτά σιωπής, αλλά μετά η πόλη είναι και πάλι υπό επίθεση από τανκς, πυρομαχικά, πολλαπλές ρουκέτες και αεροσκάφη με βόμβες και ελικόπτερα».
Στο μήνυμα που αναρτήθηκε, το συμβούλιο έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου, συνεχίζοντας στην πεπατημένη του Volodymyr Zelensky, ο οποίος στο τελευταίο του μήνυμα το Σάββατο, τόνισε πως «η κατάληψη της Μαριούπολης θα μείνει στην Ιστορία ως υπευθύνη για εγκλήματα πολέμου. Το να κάνεις κάτι τέτοιο σε μια ειρηνική πόλη, είναι τρομοκρατία που θα τη θυμούνται όλοι στους αιώνες που θα έρθουν». Ο Zelensky πάντως εξακολουθεί να θεωρεί αναγκαίες τις διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, παρόλο που είναι «δύσκολες και δυσάρεστες».
Ουκρανοί μεταφέρονται παράνομα από τη Μαριούπολη στη Ρωσία και κρατούνται ουσιαστικά αιχμάλωτοι
Και τα ρώσικα στρατευμάτα δεν μένουν μόνο στις βομβιστικές επιθέσεις προς αμάχους, κάνοντας ξεκάθαρη την πρόθεσή τους να κρατήσουν ανθρώπους αιχμαλώτους για να τους χρησιμοποιήσουν ως πάτημα στις επόμενες διαπραγματεύσεις. Η Kyiv Independent αναφέρει ότι ένα κονβόι λεωφορείων που κατευθυνόταν στη Μαριούπολη για να παραλάβει αμάχους και να τους μεταφέρει στην ασφάλεια, παρεμποδίστηκε από τον ρώσικο στρατό.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Μπερντιάνσκ αναφέρει ότι το κονβόι σταμάτησε μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη και του αρνήθηκαν την είσοδο, ενώ απαγορεύτηκε στους οδηγούς να περάσουν εκεί τη νύχτα. Έτσι, υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω.
Σχεδόν 400.000 άνθρωποι παραμένουν όμηροι στη Μαριούπολη εδώ και δύο εβδομάδες, ζώντας σε μια πόλη κατεστραμμένη, αφού έχουν βομβαρδιστεί όλες οι βασικές δομές, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, θέρμανση και νερό, όπως μεταδίδουν οι τοπικές αρχές.
Στον έτερο βομβαρδισμό καταφυγίου, στο θέατρο της Μαριούπολης, οι τοπικές αρχές μεταδίδου πως έχει ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς από αέρος των Ρώσων, οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται πως χτύπησαν το θέατρο ή ότι στόχευσαν σε αμάχους.
Το CNN αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του ότι αρκετοί από τους ανθρώπους της Μαριούπολης που επιχειρούν να διαφύγουν, μεταφέρονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία και από εκεί σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Την τελευταία εβδομάδα, μερικές χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τη Μαριούπολη σε ρωσικό έδαφος. Οι καταληψίες τους πήραν παράνομα από την περιοχή Λιβομπερέζνι και από το καταφύγιο στο αθλητικό κτήριο, όπου κρύβονται πάνω από 1.000 άτομα», υποστηρίζει το δημοτικό συμβούλιο.
* Με πληροφορίες από Guardian
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Τα 4 σενάρια για το που θα καταλήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Κίνα: Οι 4 τρόποι που επιλέγει να «δυσκολέψει» τη Ρωσία ενόψει των δυτικών κυρώσεων