Τα έργα και ημέρες της Ρωσίας στη Συρία και στον 10ετή πλέον εμφύλιο, είναι γνωστά. Κι αν δεν είναι, θα έπρεπε, αφού μιλάμε για τη χώρα που όπλισε τις μεγαλύτερες θηριωδίες κατά του απελευθερωτικού αγώνα και του Syrian Liberation Army, στηρίζοντας τον Assad και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις που χρησιμοποίησε για να διαλύσει το έθνος. Όλα είναι δανεικά, το έχει τραγουδήσει η Μαντώ, και δικαιώνεται ξανά, γιατί αυτή η στήριξη που παρείχε η Ρωσία, επιστρέφεται.

Ρεπορτάζ διεθνών ιστοσελίδων θέλουν μια ομάδα παραστρατιωτικών από τη Συρία να ετοιμάζονται να εκστρατεύσουν στην Ουκρανία, για να πολεμήσουν στο πλευρό του συμμάχου τους, της Ρωσίας. Δύο ηγέτες τους συγκεκριμένα, δήλωσαν στο Reuters πως περιμένουν οδηγίες από τη Ρωσία για το πού να κατευθυνθούν.

Ο Nabil Abdallah, διοικητής του National Defence Forces (NDF), παραστρατιωτικής οργάνωσης, μίλησε στο Reuters από τη βάση της οργάνωσης στην πόλη Σουκεϊλαμπιγιά και τόνισε ότι μετά από τόσα χρόνια είναι πια ειδικοί στις μάχες εδάφους μέσα στις πόλεις και σκοπεύουν να διαθέσουν αυτή την ικανότητα στα ρωσικά στρατεύματα και πολεμώντας και εκπαιδεύοντας τα.

«Από τη στιγμή που θα πάρουμε οδηγίες από την ηγεσία της Συρίας και της Ρωσίας, θα πολεμήσουμε σε αυτόν τον δίκαιοαγώνα», απάντησε ο Abdallah στις 14 Μαρτίου, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα. Και αυτή η απάντηση ήταν ένας προπομπός, καθώς την Παρασκευή ο Vladimir Putin δήλωνε στην ομιλία που έδωσε στο στάδιο Λουζνίκι ότι θα μεταφερθούν 16.000 εθελοντές από τη Μέση Ανατολή στην Ουκρανία για να στηρίξουν τη Ρωσία.

Η Ρωσία βοήθησε τον Assad και τον NDF στον εμφύλιο

Αυτός ο αριθμός δεν είναι τυχαίος. Είναι λίγο παραπάνω από τις απώλειες που έχουν τα ρωσικά στρατευμάτα και μέχρι να πάνε στην Ουκρανία οι παραστρατιωτικοί, ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο κοντά στις 16.000 οι νεκροί.

«Δε φοβόμαστε τον πόλεμο και είμαστε έτοιμοι για να ανταποκριθούμε στις οδηγίες και να συμμετέχουμε. Θα τους δείξουμε κάτι που δεν έχουν ξαναδεί. Θα σύρουμε τον πόλεμο στους δρόμους και θα εφαρμόσουμε τακτικές που μάθαμε στις μάχες μας ενάντια στους τρομοκράτες στη Συρία», πρόσθεσε ο Abdallah.

Από τη Ρωσία και το Κρεμλίνο δεν επιβεβαιώνεται τίποτα σχετικά με τους μισθοφόρους από τη Μέση Ανατολή, ιδίως το NDF, ως προς το πότε θα γίνει η στρατιωτική κίνηση, ενώ σιγήν ιχθύος τηρεί και το υπουργείο πληροφοριών της Συρίας και ο στρατός του συριακού κράτους.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Συρίας έχουν γίνει πλέον άρρηκτες, μετά την ρωσική παρέμβαση στον εμφύλιο, κυρίως από το 2015, όταν και άρχισε το τέλος της επανάστασης και ο Bashar al-Assad πήρε ξανά τα ηνία της χώρας, σκοτώνοντας ή αιχμαλωτίζοντας πολλούς από τους αντιστασιακούς.

Ο NDF πιο συγκεκριμένα, αποτέλεσε ένα παραστρατιωτικό όπλο στα χέρια του από τις πρώτες στιγμές του εμφυλίου και με την αεροπορική συνδρομή των Ρώσων, μπόρεσε να καταπνίξει την επανάσταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δυναμικό του NDF αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες μισθοφόρων.

* Πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τα 4 σενάρια για το που θα καταλήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ρωσία: Ποιο είναι το «κρυμμένο» χαρτί της – Πώς μπορεί να εμπλέκεται η Κίνα

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι έριξαν ξανά βόμβα σε καταφύγιο – 400 πολίτες κρύβονται εκεί