Ο Borys Romanchenko κατάφερε να φτάσει αρτιμελής και πνευματικά σώος στην ηλικία των 96 ετών, παρά το γεγονός ότι ήταν παρών στις πιο σκληρές και μαύρες εποχές του κόσμου, στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και σε τόσο μικρή ηλικία βρέθηκε να στοχοποιείται για την εβραϊκή του καταγωγή. Ένας επιζήσαντας Ολοκαυτώματος είναι ο Romanchenko που πέρασε από τέσσερα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και η μοίρα του φυλούσε τον θάνατο σε έναν πόλεμο που ξεκίνησαν οι Ρώσοι με στόχο να «αποναζικοποιήσουν» την Ουκρανία.

Μετά τη βομβιστική επίθεση στο ξεκίνηημα του πολέμου στο Μνημείο Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στο Κίεβο, οι Ρώσοι έδειξαν τι εννοούν με την αποναζικοποίηση, αφού εν τέλει τα περισσότερα θύματά τους δεν είναι Ναζί, αλλά το ακριβώς αντίθετο: θύματα και των Ναζί.

Ο Borys Romanchenko έζησε όλη την ελεύθερη ζωή του στο Χάρκοβο και την Παρασκευή ήταν μεταξύ των νεκρών που προκάλεσε ο βομβαρδισμός των Ρώσων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Ο Romanchenko είχε περάσει από τα στρατόπεζα συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ, στο Πινεμίντε, στο Ντορά και το Μπέργκεν-Μπέλσεν στη διάρκεια της επέλεσης του Γ΄Ράιχ. Ο θάνατος του επιβεβαιώθηκε από το Ινστιτούτο Μνήμης του στρατοπέδου Μπούχενβαλντ.

Μάλιστα, ο Borys Romanchenko δεν ήταν απλά ένας survivor των Ναζί, αλλά και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπύς Μπούχενβαλντ-Ντορά και αποτέλεσε έναν από τους θεμελιωτές της διατήρησης της μνήμης από τις φρίκες των Ναζί στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Μπούχενβαλντ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και στις 11 Απριλίου του 1945 ήταν ένα από τα πρώτα που απελευθέρωσαν τους αιχμαλώτους. Συνολικά 21.000 άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί από το στρατόπεδο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά αρχεία το Μπούχενβαλντ ήταν ένας τόπος βασανιστηρίων και δολοφονιών κυρίως παιδιών από το ναζιστικό κράτος. «Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι πέθαναν από την πείνα, άλλοι κάηκαν, χτυπήθηκαν βάναυσα, κρεμάστηκαν και τους εκτέλεσαν».

Borys Romanchenko

Borys Romanchenko

Κάηκε μες στο σπίτι του ο Borys Romanchenko

Η εγγονή του Yulia Romanchencko ανέφερε στο CNN ότι «έμαθα για τον βομβαρδισμό στην κατοικημένη περιοχή Σαλτίβκα στις 18 Μαρτίου, από τα social media. Ρώτησα ντόπιους αν γνώριζαν κάτι για το σπίτι του παππού μου και μου έστειλαν ένα βίντεο που καιγόταν. Το έμαθα σε μια στιγμή που είχε αρχίσει η απαγόρευση κυκλοφορίας και δε μπόρσα να πάω εκεί άμεσα. Όταν τελικά έφτασα, το σπίτι είχε γίνει στάχτη. Δεν υπήρχαν παράθυρα, ούτε μπαλκόνι, τίποτα στο διαμέρισμα του».

Το 2012, ο Borys Romanchenko είχε βρεθεί σε μια εκδήλωση μνήμης της απελευθέρωσης του Μπούχενβαλντ και εκεί είχε διαβάσει έναν όρκο: «Ορκίζομαι να δημιουργήσω έναν κόσμο όπου θα βασιλεύουν η ειρήνη και η ελευθερία». Δυστυχώς, οι Ρώσοι είχαν διαφορετική άποψη.

Πίσω στο 2018, ο Romanchenko είχε επισκεφτεί ξανά το στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ στην 73η επέτειο της απελευθέρωσης από τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο Romanchenko ήταν ο ένας από τους τρεις τελευταίους επιζώντες από τους κρατούμενους με καταγωγή από Ουκρανία και Λευκορωσία. Οι άλλοι δυο ήταν ο Oleksandr Bychok από το Κίεβο και ο Andriy Moiseenko από το Μινσκ. Δύο Ουκρανοί και ένας Λευκορώσος έζησαν την ίδια φρίκη και τώρα οι χώρες τους είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου της Ουκρανίας, Andriy Yermak έγραψε στο Telegram ότι «Αυτό είναι που λένε “επιχείρηση αποναζικοποίησης”», καταδεικνύοντας την υποκρισία πάνω στην οποία έχει βασιστεί η ρωσική εισβολή.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal – Γιατί τους χρησιμοποιεί η Ρωσία

Aliia Roza: Η κατάσκοπος που εκπαιδεύτηκε στο ίδιο στρατιωτικό πρόγραμμα με τον Putin – «Μου έμαθαν πώς να αποπλανώ»

Ουκρανία: Τα οπλικά «σκουπίδια» των Ρώσων, είναι ο θησαυρός των Ουκρανών