Κάθε φορά που η Ρωσία λέει κάτι για τις ΗΠΑ, τον Biden ή τη Δύση εν γένει, αποδεικνύεται ότι προσπαθούσε να ρίξει στάχτη στα μάτια και έκανε μια έμμεση ομολογία. Έτσι, όταν ο Vladimir Putin λέει ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι ο ίδιος έχει στη διάθεση του ένα βιολογικό οπλοστάσιο και δεν είναι απίθανο να το χρησιμοποιήσει. Για την ακρίβεια, αν βάλουμε σε μια σειρά τα στάδια πολέμου και συμφωνήσουμε πως ο πυρηνικός πόλεμος είναι η τελευταία πίστα, τότε από κάτω είναι ο βιολογικός και από κάτω ο χημικός.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Joe Biden, ο Putin ρίχνει όλη αυτή τη λάσπη προς τις ΗΠΑ γιατί έχει αποφασίσει να πάει τον πόλεμο όπλων στο επόμενο επίπεδο, δηλαδή στα χημικά. «Είναι με την πλάτη στον τοίχο και λέει ψεύδη γιατί στήνει ένα σκηνικό στο οποίο υποτίθεται η Αμερική έχει βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία αλήθεια. Σας το εγγυώμαι αυτό.

Επιπρόσθετα, υπονοούν ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα στο έδαφος της. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει και τα δύο. Έχει ήδη χρησιμοποιήσει στο παρελθόν χημικά όπλα και πρέπει να προσέχουμε για αυτά που θα κάνει από δω και πέρα. Γνωρίζει πως θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις απέναντι στο ενωμένο μέτωπο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Biden σε εκδήλωση τη Δευτέρα, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί με αυτό. Η λογική όμως λέει πως αν ο Putin προβεί σε χημικό πόλεμο, τότε μια γενικευμένη σύρραξη θα έρθει πιο κοντά.

Αυτές οι δηλώσεις του Biden ήρθαν λίγο μετά τη φράση του για «εγκληματία πολέμου και έναν δικτάτορα-δολοφόνο» που αφορούσε στον Putin. Το Κρεμλίνο μάλιστα διεμήνυσε χθες στον Αμερικανό πρέσβη πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν καταρρεύσει και πως θα πρέπει να αποχωρήσει από τη χώρα.

Ο Putin αυτή τη στιγμή έχει μπει πολύ βαθιά σε μια κατάσταση δίχως επιστροφή. Και γι΄αυτό οι Αμερικάνοι πιστεύουν, βασισμένοι και σε αναλύσεις επιστημόνων που γνωρίζουν από πυρηνικά και ατομικές βόμβες, ότι οι Ρώσοι δε θα πάνε σε έναν εκτεταμμένο πυρηνικό πόλεμο, αλλά θα αναπτύξουν μικρά, τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία δεν θα υπερβούν τις κόκκινες γραμμές και θεωρούνται αποδεκτό δόγμα.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία, μέσω του Zelensky, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν τι θα χρειαστεί για να σταματήσει η Ρωσία την εισβολή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα υποκύψουν σε τελεσίγραφα και σε εκβιασμούς που θα περιλαμβάνουν τις πόλεις που πολιορκούνται, όπως τη Μαριούπολη. Κάθε πρόταση του Putin θα τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο Zelensky.

Οι ουκρανικές αρχές πάντως, έχουν στα χέρια τους στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι προμήθειες των Ρώσων έχουν ορίζοντα τριών ακόμα ημερών και μετά θα πρέπει να γίνει νέα εισαγωγή από τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει πως μέχρι να φτάσει φαγητό στους στρατιώτες που έχουν στρατοπεδεύσει έξω από το Κίεβο και το Χάρκοβο ή από τη νότια διαδρομή, στη Μαριούπολη και την Οδησσό, θα περάσει σίγουρα μια μέρα ασιτίας για τα ρωσικά στρατεύματα. Αν δεν έχουν καταφέρει οι Ουκρανοί να επιτεθούν με κάποιο drone.

Ρωσία – Ουκρανία: Το ρίσκο που παίρνει η Δύση πιέζοντας για συμφωνία

Ο Biden φοβάται πως ο Putin θα διεξάγει κυβερνοπόλεμο στις ΗΠΑ

Εκτός από τον φόβο των χημικών στην Ουκρανία, ο Joe Biden έχει και μια δεύτερη ανησυχία ως προς τα σχέδια του Putin. Ο Αμερικανός Πρόεδρος πιστεύει ότι η Ρωσία αναπτύσσει μια επιχείρηση επίθεσης προς τις ΗΠΑ σε ψηφιακό επίπεδο, με fake news, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2016, ώστε να πλήξει τον Biden. Κι όχι μόνο αυτό.

Ο Putin θα μπορούσε να στρέψει τις cyber δυνάμεις του προς τις ιστοσελίδες των υπουργείων, σε συστήματα νοσοκομείων και σε καίριες υποδομές. Άλλωστε, το παρελθόν έχει δείξει ότι ο Putin απλώνει όλα του τα όπλα και τα χρησιμοποιεί είτε κανονικά είτε ως απειλή. Έχει χρησιμοποιήσει την εισβολή, τους υπερηχητικούς πυραύλους, έχει ανοίξει πυρ σε αμάχους και αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο χημικού, βιολογικού, πυρηνικού και ψηφιακού πολέμου.

Το κρίσιμο ερώτημα εδώ είναι το εξής: είναι ο Putin έτοιμος να πάει σε έναν τέτοιο πολυδαίδαλο πόλεμο, που θα στρέψει τις ΗΠΑ για τα καλά εναντίον του και θα προκαλέσει αντίποινα; Γιατί μπορεί ο ίδιος να έχει το δίκτυο για να επιτεθεί ψηφιακά στις ΗΠΑ, αλλά και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν μέσα σε λίγα 24ωρα να τον διαλύσουν ψηφιακά, σε βαθμό που θα έφερνε όλεθρο στα στρατεύματα που επιχειρούν στην Ουκρανία.

Anti-tank: Το βρετανικό υπερόπλο που αποτελειώνει τα ρώσικα τανκς

Ο Biden έγινε σαφής απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και ζήτησε να θωρακίσουν τις ψηφιακές τους άμυνες, ενώ σε ένα μίτινγκ με επιχειρηματίες στην Ουάσινγκτον, είπε ότι «το μέγεθος της ψηφιακής ικανότητας της Ρωσίας θα έχει μεγάλες επιπτώσεις και ειναι καθ΄οδόν. Δεν το έχει χρησιμοποιήσει ακόμα, αλλά βρίσκεται στο σχέδιο του».

Στη διάθεση του Putin βρίσκεται μια ομάδα ονόματι DarkSide, η οποία συνεργάζεται με την Υπηρεσία Ξένης Κατασκοπείας της Ρωσίας και θεωρείται υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση του 2020 στη SolarWinds και στον παναμερικανικό αγωγό το 2021.

Η αναπληρωτής επικεφαλής στην επιτροπή εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τον κυβερνοχώρο, Anne Neuberger, δήλωσε στο ίδιο μίτινγκ ότι έχει ανιχνεύσει προπαρασκευαστική δραστηριότητα από τη Ρωσία που μπορεί να κλιμακώσει κυβερνοεπίθεση. Παρέδωσε μάλιστα μια λίστα με ευάλωτες επιχειρήσεις και τομείς που θα μπορούσαν να «πέσουν» πρώτα.

Πάντως, μέχρι στιγμής, ο Putin δεν δείχνει να έχει κανέναν φόβο των Ιουδαίων. Αντιθέτως, θέλει να απαντήσει σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία είναι η μεγάλη χαμένη της εισβολής και πως έχει φανερώσει πολλές αδυναμίες. Αφού δεν έχει πετύχει το αρχικό του blitzkrieg στην αναλογική πραγματικότητα, θα επιχειρήσει να το κάνει ψηφιακά. Το κίνητρό του είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν σκεφτεί κανείς πως η Αμερική και άλλες 12 χώρες της Δύσης έχουν προσφέρει αντιπυραυλικά και αντιαρματικά συστήματα στην Ουκρανία, που έχουν εξουδετερώσει ρωσικά τανκς και πυραύλους.

Το περασμένο καλοκαίρι στη Γενεύη, ο Biden δεν δίστασε να πει ανοιχτά στον Putin πως όταν διεξάγει κυβερνοπόλεμο, θα πρέπει να αφήνει εκτός συγκεκριμένες δομές που είναι καίριες και συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε 16 οργανισμούς που περιλαμβάνουν την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση. Λίγο καιρό αργότερα, το US Intelligence είχε δημοσιεύσει την ετήσια αναφορά Διαχείρισης Απειλών και εκεί προειδοποιούσε για αυξημένη δραστηριότητα της Ρωσίας σε ψηφιακό επίπεδο, με επιθέσεις σε υποθαλάσσια καλώσια και σε βιομηχανικά συστήματα ελέγχου στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Αυτές οι κινήσεις θεωρούνται τώρα ως μια υπενθύμιση από πλευράς Putin πως ακόμα και σε τέτοια κρίση, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να αναπτύξει το σχέδιο του.

Μια έρευνα του CNN δείχνει ότι έχουν ήδη υπάρξει μικρές επιθέσεις σε ψηφιακό επίπεδο από τη Ρωσία, τόσο σε ουκρανικές τράπεζες και υπουργεία, αλλά και σε μονάδες ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και προμηθευτικές αλυσίδες στις ΗΠΑ και την Ουκρανία. Οι 20 ειδικοί του CNN πάντως θεωρούν ότι παρόλο που η Ρωσία είναι σε θέση ετοιμότητας, δεν πρόκειται να διεξάγει καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ, γιατί ο Putin γνωρίζει πως οι ΗΠΑ υπερβαίνουν τις ρωσικές ψηφιακές δυνάμεις.

* Με πληροφορίες από Guardian και CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ουκρανία: Τα οπλικά «σκουπίδια» των Ρώσων, είναι ο θησαυρός των Ουκρανών

Aliia Roza: Η κατάσκοπος που εκπαιδεύτηκε στο ίδιο στρατιωτικό πρόγραμμα με τον Putin – «Μου έμαθαν πώς να αποπλανώ»

Borys Romanchenko: Ο Ουκρανός που επιβίωσε από 4 στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, πέθανε από Ρώσους