Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει το ξεκίνημα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής και επισιτιστικής κρίσης, που αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε μια καταστροφική περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επισιτισμού έχει ήδη κρούσει καμπανάκι, όμως οι δωρεές και χορηγίες από διακρατικούς οργανισμούς δεν θα είναι αρκετές. Θα χρειαστεί ιδιωτική πρωτοβουλία. Ήδη, ο Aliko Dangote, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αφρική, έκανε το πρώτο βήμα.
Ο Aliko Dangote έχει περιουσία 13.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένας από τους πλουσιότερους στον πλανήτη και ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη Νιγηρία μετά το ίδιο το κράτος. Έχει προχωρήσει από καιρό στην διαδικασία κατασκευής ενός εργοστασίου λιπάσματος, το οποίο άνοιξε μάλιστα αυτή την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν η αιτία για να γίνει, αλλά η αφορμή που ώθησε το άνοιγμα του νωρίτερα.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ανατέθηκε στον Dangote από τον Πρόεδρο της Νιγηρίας, τον Muhammadu Buhari και το κόστος του ανέρχεται στα 2.5 δισ. δολάρια. Το εργοστάσιο που θα επεξεργάζεται ουρία και αμμωνία, βρίσκεται στο Λάγκος, όπου ο Aliko Dangote, επιχειρηματίας πετρελαίου, θα αρχίσει να απελευθερώνει 650.000 βαρέλια την ημέρα στους επόμενους μήνες.
«Η αγορά της ουρίας έχει πιάσει ταβάνι. Οι άνθρωποι μας ικετεύουν να πουλήσουμε. Εμείς είμαστε πολύ επιλεκτικοί για τους πελάτες μας. Γεμίζουμε ένα πλοίο που πάει προς ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Ινδία…Η Ε.Ε. προσπαθεί να αγοράσει επίσης από εμάς πλέον».
Το εργοστάσιο αυτό είναι σε μια έκταση 500 εκταρίων στα προάστια του Λάγκος και μπορεί να παράγει ως και 3 εκατομμύρια τόνους ουρίας κάθε χρόνο, κάτι που το καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο στον τομέα του. Το πρώτο φυσικά και βρίσκεται στη Ρωσία, η οποία μαζί με την Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σε ουρία, ποτάσα, φωσφατίνη, δηλαδή συστατικά απαραίτητα για το λίπασμα. Ειδικά χωρίς την ουρία και την αμμωνία, οι γεωργοί δε μπορούν να έχουν καλλιέργειες και τις τελευταίες εβδομάδες η πρόσβασή τους στην αγορά λιπάσματος είναι περιορισμένη και πολύ αυξημένο κόστος.
«Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε αυτό το εργοστάσιο. Ανοίγει την πιο κατάλληλη στιγμή, με τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, δύο χωρών που ελέγχουν σημαντικές ποσότητες των εισαγόμενων γεωργικών προϊόντων. Θα βοηθήσει πάρα πολλές χώρες της Αφρικής και θα γίνουμε μια τεράστια αγορά εξαγωγών».
Το εργοστάσιο του Aliko Dangote μπορεί να οδηγήσει την Αφρική στη Γη της Επαγγελίας
Σύμφωνα με το World Food Programme, στα 2 χρόνια της πανδημίας και στον ένα μήνα πολέμου, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς λιμού, εκτοξεύτηκε από τα 27 στα 44 εκατομμύρια. Στην Αφρική οι αριθμοί μπορούν να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι, αν συνεχιστεί για καιρό ο πόλεμος. Ο Wandile Sihlobo, επικεφαλής οικονομολόγος του Συλλόγου Αγροτικών Επιχειρήσεων της Νοτίου Αφρικής, εκτιμά ότι «μέσα σε λίγο διάστημα, από τώρα ως τρεις μήνες μετά, η σύγκρουση θα επηρεάσει την προμηθευτική αλυσίδα κυρίως σε επίπεδο τιμών».
Η Νιγηρία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να πάρει την οικονομία της μακριά από το πετρέλαιο και ο Dangote, που έχτισε την τεράστια περιουσία του πάνω σε αυτό, βλέπει τα εργοστάσια λιπάσματος ως το μέλλον και της Αφρικής και της δικής του περιουσίας. Οι εκτιμήσεις του δείχνουν κέρδος ως και 5 δισ. δολάρια κάθε χρόνο από τις εξαγωγές. «Είναι τεράστιο το impact. Είναι πολύ ζωτικό για την οικονομία της Νιγηρίας», δήλωσε στο CNN.
«Τα τελευταία 5 χρόνια, πάνω από 35 εκατομμύρια σακούλες μείγματος λιπάσματος έχει παραχθεί στη Νιγηρία. Αυτό είχε ως επακόλουθο τα έξοδα από τις εισαγωγές να πέσουν σημαντικά και είμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης επένδυσης στη βιομηχανία λιπάσματος, όπως αυτή που γίνεται σήμερα από τον Όμιλο Dangote», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Godwin Emefiele για την μεταστροφή της Νιγηρίας που οδεύει προς την αυτάρκεια.
«Σήμερα, η Νιγηρία είναι αυτάρκης στην παραγωγή ουρίας και είμαστε πρώτοι σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Το εργοστάσιο δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες σε θέσεις εργασίας, σε αποθηκευτικούς χώρους, στις μεταφορές και στα logistics. Θα δημιουργήσει ευημερία, θα μειώσει τη φτώχεια και θα βοηθήσει στο να διασφαλίσουμε το μέλλον του έθνους μας», υποστηρίζει ο Πρόεδρος Buhari.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η Αφρική μπορεί να κάνει την Ευρώπη και την Αμερική να εξαρτώνται από εκείνη και να πετύχει την ανατροπή ενός καθεστώτος αιώνων. Θα ήταν σίγουρα μια ευχάριστη κατάληξη και θα έδειχνε στη Δύση ότι ίσως υπάρχει κι άλλο μονοπάτι πέραν της καταπίεσης μιας ολόκληρης ηπείρου για να έχει αυτή κέρδος και ευμάρεια.
Πηγή: CNN
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Το πράσινο T-shirt του Zelensky: Ένα σύμβολο του ουκρανικού αγώνα
Πόλεμος στο Metaverse: Θα γίνει ο Γ΄ Παγκόσμιος στον ψηφιακό κόσμο;