Στη Ρωσία έχουν τον Lavrov, στην Ουκρανία έχουν πλέον τον λάβρο Volodymyr Zelensky. Συγχωρήστε μας το άθλιο λογοπαίγνιο, αλλά μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ο Ουκρανός Πρόεδρος μετά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, των G7 και της Ε.Ε. που γίνεται στις Βρυξέλλες. Εκεί ο Zelensky βροντοφώναξε στους ηγέτες της Δύσης ότι πρέπει επιτέλους να του δώσουν τα μέσα για να τελειώσει μια και καλή την επίθεση της Ρωσίας.

«Είδατε τι μπορούμε να κάνουμε. Δώστε μας μόνο το 1% της βοήθειας και θα αντισταθούμε περισσότερο». Αυτό είναι το επιμύθιο του Zelensky που έχει στα χέρια του απτά στοιχεία για να πείσει τη Δύση ότι το στράτευμα του είναι πολύ καλύτερο απ΄αυτό που περίμεναν και μέσα απ΄αυτόν τον πόλεμο παίρνει πολλούς πόντους για να δείξει στο ΝΑΤΟ ότι είναι ικανό να προστατεύσει τα σύνορα της συμμαχίας.

«Έχετε χιλιάδες μαχητικά αεροσκάφη, αλλά δε μας έχετε δώσει τίποτα. Ζητήσαμε τανκς για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε τις πόλεις μας που τώρα πεθαίνουν. Μαριούπολη, Μπερντιάνσκ, Μελιτόπολη και άλλες…Έχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς. Το χειρότερο πράγματα στον πόλεμο είναι να μην έχεις ξεκάθαρες απαντήσεις σε αιτήματα για βοήθεια.

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να σταματήσει στην Ουκρανία. Κάποια στιγμή θα απειλήσει τα ανατολικά σας μέλη, τις Βαλτικές χώρες, την Πολωνία…Αυτό είναι σίγουρο.

Μετά από έναν τέτοιο πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, σας ζητώ το εξής: ποτέ, σας παρακαλώ, ποτέ ξανά μη μας πείτε ότι ο στρατός μας δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρ του ΝΑΤΟ. Έχουμε δείξει ότι τα στάνταρ μας είναι ικανά και πόσα μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινή ασφάλεια της Ευρώπης και στον κόσμο. (Δείξαμε) πόσα μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε από την επίθεση όσα αγαπάμε, όσα εσείς αγαπάτε».

Putin: Τα πυρηνικά μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ στηρίζει Zelensky και προετοιμάζεται για χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ ακόμα δεν δείχνει διάθεση να ανταποκριθεί στα αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια της Ουκρανίας, αλλά δεσμεύτηκε μέσω του Jens Stoltenberg ότι θα ενισχύσει τα αμυντικά συστήματα σε χημικό, βιολογικό και πυρηνικό επίπεδο, έχοντας πλέον γνώση πως η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κάτι από αυτά κατά της Ουκρανίας.

«Ο επικεφαλής στρατιωτικός διοικητής μας, General Walters, έχει ενεργοποιήσει τα χημικά, βιολογικά, ραδιενεργά και πυρηνικά αμυντικά στοιχεία και οι σύμμαχοι μας παρατάσουν επιπλέον χημική, βιολογική και πυρηνική άμυνα για να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες και τις νέες ομάδες στήριξης», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Stoltenberg.

Ο Stoltenberg επανέλαβε τη ρητορική του Biden πως η Ρωσία έχει μια τακτική να κατηγορεί άλλους για πράγματα που η ίδια σχεδιάζει να κάνει. «Έχουμε δει και πριν ότι αυτό που κάνει να κατηγορεί άλλους, είναι στην ουσία ένας τρόπος να δημιουργήσει το έδαφος για να τα κάνει η ίδια».

Πριν τον Stoltenberg, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία δεσμεύονται να ενισχύσουν την ετοιμότητα απέναντι σε οποιουδήποτε είδους απειλή, παίρνοντας περαιτέρω αποφάσεις για κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποκλειστεί από το τραπέζι των συζητήσεων των G20.

«Οιαδήποτε χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία, θα είναι απαράδεκτη και θα έχει ως αποτέλεσμα τρομακτικές για εκείνη συνέπειες», τόνιζε η ανακοίνωση.

Το πράσινο T-shirt του Zelensky: Ένα σύμβολο του ουκρανικού αγώνα

Ο Joe Biden από τη μεριά του επανέλαβε την ισχύρη, ενωτική διάθεση που έχουν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. «Είμαστε πιο δυνατοί και ενωμένοι από ποτέ. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα στη συμπλήρωση ενός μήνα από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να επαναλάβουμε την ισχυρή στήριξή μας στους Ουκρανούς και την αποφασιστικότητα μας να διατηρήσουμε τη Ρωσία υπόλογη για τον βάναυσο πόλεμο της, ενώ δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη Συμμαχία.

Θα στηρίξουμε τον Volodymyr Zelensky και την κυβέρνησή του με σημαντική και αυξανόμενη ποσότητα βοήθειας σε επίπεδο ασφάλειας για να αντιμετωπίσουν τη ρώσικη επιθετικότητα και να διατηρήσουν το δικαίωμα της αυτοπροστασίας».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ουκρανία: Σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς η αντι-καθεστωτική Ρωσίδα ρεπόρτερ Oksana Baulina

Συναυλία κατά του πολέμου αλλά όχι κατά του εισβολέα ΔΕ γίνεται

ΗΠΑ: Ο Putin απειλεί με πυρηνικά και ο Λευκός Οίκος με την «Ομάδα Τίγρη» – Τι είναι και πότε δημιουργήθηκε