Στις 27 Φεβρουαρίου του 2015, ο Boris Nemtsov έπεφτε νεκρός από σφαίρα, σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές εκκαθάρισης πολιτικών αντιπάλων του Putin στα 22 χρόνια της παρουσίας του στην εξουσία της Ρωσίας. 7 χρόνια μετά, μια έρευνα του BBC, του Insider, και του Bellingcat, φέρνει στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Nemtsov είχε μια σκιά που τον ακολουθούσε σε κάθε του ταξίδι για 1 χρόνο πριν τον δολοφονήσουν και αυτή η σκιά ήταν που τον σκότωσε.

Ο Boris Nemtsov υπηρετούσε την πολιτική από τη δεκαετία του ’90, όντας αναπληρωτής πρωθυπουργός του Boris Yeltsin. Για πολλούς ήταν ο επίγονός του. Όμως τότε εμφανίστηκε ο Putin και ο Nemtsov κατέληξε στο πολιτικό περιθώριο. Από το 2000 ως το 2014 ο Boris Nemtsov ασκούσε αντιπολίτευση, αλλά όχι τέτοια που να ενοχλεί τον Putin. Όταν όμως αποφάσισε να γίνει πιο επιθετικός και να διεκδικήσει την προεδρία της Ρωσίας, αλλά και να ηγηθεί ενός αντιπολεμικού ρεύματος στη Μόσχα κατά της εισβολής στην Κριμαία, ο Putin κατάλαβε ότι θα πρέπει να τον ξεφορτωθεί.

Παρά το ότι το ρωσικό κράτος έχει κατ΄εξακολούθηση αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Nemtsov, τα στοιχεία δείχνουν πως άνθρωπος της FSB (δες περισσότερα εδώ) είχε στρατολογηθεί για να τον ακολουθεί. Σε τουλάχιστον 13 ταξίδια του Nemtsov, υπήρχε ένα σταθερό όνομα που πήγαινε όπου και εκείνος. Το όνομά του: Valery Sukharev.

Μετά την δολοφονία του Boris Nemtsov, είχαν συλληφθεί 5 Τσετσένοι που καταδικάστηκαν σε ισόβια για δολοφονία. Υπήρχε όμως ένα αναπάντητο ερώτημα: ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός; Ποιος διέταξε τη δολοφονία; Ήταν ο Sukharev, ένας πράκτορας της FSB, στενά συνδεδεμένος με το κράτος και μάλιστα πιστός εκτελεστής. Θα εξηγηθεί στην πορεία το γιατί.

Στις 17 Φεβρουαρίου, 10 ημέρες πριν πυροβολήσουν τον Nemtsov, ο Sukharev είχε εντοπιστεί στο ίδιο ακριβώς μέρος. Και καθώς η αποστολή της FSB είναι να διαχειρίζεται τις πολιτικές απειλές για χάρη του Κρεμλίνου, καταγράφοντας κάθε κίνηση των αντιπάλων στη Ρωσία, μπορεί να καταλάβει κανείς πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Κάθε αεροπορική κράτηση ή εισιτήριο τρένου καταγράφεται σε ένα αρχείο της FSB που ονομάζεται Magistral.  Εκεί καταγράφονται όμως και οι κινήσεις που κάνουν οι πράκτορες της FSB παρακολουθώντας τα πρόσωπα του ενδιαφέροντος. Πληροφορίες από αυτό το αρχείο συνήθως διαρρέουν μετά από χρόνια και πουλιούνται στη μαύρη αγορά για να καταλήξουν στα χέρια δημοσιογράφων. Το Bellingcat είναι ένα ολλανδικό μέσο που ίδρυσε ένας Βρετανός και εκεί είναι διευθυντής ο Ρώσος Christo Grozev.

Έτσι δρα ο Putin: Πώς ο πόλεμος του προς τη Δύση ξεκίνησε το 2012

Η δολοφονία του Boris Nemtsov και οι απόπειρες δολοφονίας του Kara-Murza και του Navalny

Αυτός εξηγεί στο BBC ότι το Magistral είναι «ένα δίκοπο μαχαίρι σε μια διεφθαρμένη κοινωνία όπως η Ρωσία. Και επιτρέπει σε ανθρώπους σαν εμάς να πάμε και να ιχνηλατήσουμε τους κατασκόπους της FSB».

Μια ομάδα μεσαζόντων ήρθε σε επαφή με διεφθαρμένους αξιωματούχους που τους έδωσαν την πρόσβαση στο Magistral και οι μεσάζοντες φρόντισαν να τους φέρουν σε επαφή με το Bellingcat για να γίνει η συναλλαγή. Από την έρευνα του μέσου, προέυψε ότι η FSB έχει μια ειδική ομάδα εκτελεστών που στο παρελθόν έχει στοχεύσει αντιπάλους του Κρεμλίνου.

Σε αυτά τα αρχεία λοιπόν αποδεικνύεται ένα αλάνθαστο μοτίβο. Ο Valery Sukharev είχε κάνει κράτηση εισιτηρίου σε όλα τα ταξίδια του Boris Nemtsov και κάποιες φορές μάλιστα ταξίδευε με τρένο για να μη δώσει στόχο. Τα περισσότερα ταξίδι του δολοφονηθέντος πολιτικού ήταν από τη Μόσχα στο Γιάροσλαβλ, περίπου 272 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται το περιφερειακό κοινοβούλιο. Ο Sukharev μάλιστα έφτανε κάποιες φορές λεπτά ή και ώρες νωρίτερα από τον Nemtsov, δείγμα του ότι γνώριζε το ακριβές πρόγραμμά του.

Στις 2 Ιουλίου ο Boris Nemtsov είχε κλείσει την πτήση του λίγο μετά τα μεσάνυχτα και 10 λεπτά αργότερα, ο Sukharev αγόρασε εισιτήριο για τον ίδιο προορισμό, το Νοβοσιμπίρσκ. «Αν είσαι πράκτορας της FSB μπορείς πολύ εύκολα να μπεις στη βάση δεδομένων του Magistral και να δεις για κάποιον άνθρωπο όλα τα εισιτήρια που αγοράζουν εκείνη τη στιγμή ή που έχουν αγοράσει».

Στη Ρωσία είναι μια παραδεδεγμένη αλήθεια πως διατηρούν αρχεία οι κρατικές υπηρεσίες για τους πολιτικούς αντιπάλους. Αλλά ο Sukharev δεν ήταν απλά ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος της FSB που μάζευε αρχεία. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο Sukharev είχε βάλει στο στόχαστρο και τον Vladimir Kara-Murza, πολιτικό της αντιπολίτευσης, που κατηγορούσε ανοιχτά τον Putin και το Κρεμλίνο πως δολοφόνησαν τον Nemtsov.

Τον Μάιο του 2015 ο Sukharev είχε πάει με ειδική ομάδα στο Καζάν, λίγες ώρες μετά την εκεί άφιξη του Murza. Δύο μέρες πριν την επιστροφή του στη Μόσχα, ο Murza είχε πέσει αναίσθητος. Κατέληξε σε κώμα και τα όργανα του είχαν παραλύσει. Τελικά είχε αναρρώσει. Αποδείχτηκε πως είχε δηλητηριαστεί. Το 2017 τον δηλητηρίασαν ξανά και πάλι επιβίωσε.

Επόμενος στόχος του Sukharev ήταν ο Alexei Navalny, που προσφάτως καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης για προδοσία και επίθεση στο κράτος. Το 2020 ο Navalny είχε επίσης δηλητηριαστεί με το Novichok, ένα δηλητήριο που παραλύει τα νεύρα που έχει κατασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση και απαγορευτεί με διεθνή νόμο.

Ο Sukharev δεν ήταν μέλος της ομάδας που επιχείρησε τη δηλητηρίαση, αλλά ήταν αυτός που διέταξε την δολοφονία. Τα αρχεία δείχνουν πως στο διάστημα πριν δηλητηριαστεί ο Navalny, ο Sukharev είχε κάνει 145 τηλεφωνικές επαφές με κλήσεις ή μηνύματα σε 4 μέλη της επιχειρησιακής ομάδας, καθώς και με ανώτερα στελέχη της FSB. Αυτά τα μέλη ήταν μεταξύ των 7 πρακτόρων της FSB που τους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για απόπειρα δολοφονίας.

Η απάντηση του Κρεμλίνου, διά στόματος Dmitry Peskov, παραμένει απαράλλακτη: «Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη με τον Boris Nemtsov. Μου φαίνεται ότι έχουμε μια ακόμα περίπτωση δολοπλοκίας εις βάρος του Κρεμλίνου».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπορεί η επισιτιστική κρίση να επηρεάσει την Ελλάδα;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν την πόλη Λβιβ – Ο Zelensky ζητά από τη Δύση όπλα

Olena Kurilo: Που είναι σήμερα η γυναίκα σύμβολο της Ουκρανίας;