Έτοιμος να δεχτεί στάτους ουδετερότητας για την Ουκρανία είναι ο Volodymyr Zelensky, όπως δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη με ανεξάρτητους Ρώσους δημοσιογράφους. Λίγο πριν η Τουρκία ανακοινώσει πως την Τρίτη θα υπάρξει πέμπτος γύρος διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα γίνει στην Πόλη, ο Ουκρανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα κάτσει να συζητήσει για το καθεστώς ουδετερότητας που θέλει η Ρωσία, αλλά μόνο αν τεθούν εκτός οι όροι αποστρατιωτικοποίησης και αποναζικοποίησης.

«Δικλείδες ασφαλείας και το ουδέτερο, μη πυρηνικό καθεστώς της χώρας μας, είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο. Αυτό είναι, αν θυμάμαι σωστά, η βασική αρχή της Ρωσίας. Και απ΄όσο θυμάμαι, ξεκίνησαν τον πόλεμο εξαιτίας αυτού», δήλωσε ο Volodymyr Zelensky στους Ρώσους δημοσιογράφους Mikhail Zygar και Tikhon Dzyadko από το TV Rain.

Φυσικά, ακόμα κι αν ο ίδιος συμφωνήσει με τη ρωσική πλευρά, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ένα δημοψήφισμα και να πάρει την απόφαση ο λαός. «Αυτός ο όρος είναι μια δικλείδα ασφαλείας για την Ουκρανία. Κι από τη στιγμή που λένε ότι ισχύει το ίδιο και για εκείνους, γίνεται κατανοητό σε μένα και θα συζητηθεί. Είναι κάτι πολύ βαθύ, αλλά θέλω να εξασφαλίσω πως δεν πρόκειται για ακόμα ένα κομμάτι χαρτί. Θέλουμε αυτό το χαρτί να γίνει μια σοβαρή Συνθήκη που θα υπογραφεί. Πρέπει επίσης να λυθούν τα ζητήματα του Ντόνμπας και της Κριμαίας στους ειρηνευτικούς όρους».

Η Ρωσία πάντως δεν έδειξε να πείθεται από τη συνέντευξη του Zelensky και έδωσε εντολή απαγόρευσης σε όλα τα media από το να προβάλλουν αποσπάσματα. Ο λόγος προφανής. Να μην χαλάσουν το αφήγημά τους στους Ρώσους και να συνεχίσουν ακάθεκτοι τον πόλεμο. «Στη Μόσχα φοβούνται τους δημοσιογράφους που λένε την αλήθεια. Φοβήθηκαν στη Μόσχα από τη συνέντευξή μου σε Ρώσους δημοσιογράφους. Δυνατοί άνθρωποι μιας δυνατής χώρας, σήμρα είναι η μέρα που κατανοώ όλο και περισσότερο πόσο μακριά είμαστε από τη Ρωσία», είπε ο Zelensky στο διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς.

«Διέλυσαν την ελευθερία του λόγου στη χώρα τους και επιχειρούν να το κάνουν και σε εμάς. Παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως παγκόσμιους παίκτες. Και είναι οι ίδιοι που φοβούνται μια σχετικά σύντομη συζήτησή μου με μερικούς δημοσιογράφους. Αν λοιπόν είναι αυτή η αντίδρασή τους, τότε κάτι κάνουμε πολύ σωστά. Σημαίνει ότι τους έχουμε εκνευρίσει», συμπλήρωσε ο Zelensky.

Στην Πόλη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, ο Zelensky επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία

Η Τρίτη ίσως είναι μια ημέρα που θα γίνει το πρώτο βήμα για το τέλος του πολέμου, με τις δύο χώρες να τα λένε στην Κωνσταντινούπολη, με την Τουρκία ως μεσάζοντα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου της τουρκικής προεδρίας, ο Erdogan και ο Putin είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν για να γίνει εκεί ο πέμπτος γύρος διαπραγματεύσεων των δύο αντιπροσωπειών.

«Ο Πρόεδρος Erdogan υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει κατάπαυση πυρός και ειρήνη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία το συντομότερο δυνατόν και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη διαδικασία συνθηκολόγησης».

Από την πλευρά της Ουκρανίας, από τον διαπραγματευτή David Arakhamia, βγαίνει προς τα έξω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και όχι την Τρίτη.

Στην Ουκρανία έχουν να ασχοληθούν τα τελευταία 24ωρα με ένα βίντεο που δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να σκοτώνουν Ρώσους κρατούμενους που είναι στα γόνατα. Επικεφαλής της κυβέρνησης δηλώνουν πως θα γίνει έρευνα και πως η Ουκρανία ως ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν πρόκειται να δεχτεί τέτοιες συμπεριφορές.

* Με πληροφορίες από το CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Olena Kurilo: Που είναι σήμερα η γυναίκα σύμβολο της Ουκρανίας;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν την πόλη Λβιβ – Ο Zelensky ζητά από τη Δύση όπλα

Boris Nemtsov: Νέα στοιχεία στη δολοφονία του πολιτικού αντιπάλου του Putin – Μέλος της FSB τον πυροβόλησε