Αν οι Ρώσοι ήθελαν να εισβάλουν ολοκληρωτικά στην Ουκρανία ή να δημιουργήσουν χάος σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορέσουν να κατακτήσουν ολοκληρωτικά την περιοχή του Ντονμπάς, ενόσω οι άμυνες της χώρας θα είχαν διασκορπιστεί, ίσως και να μην το μάθουμε. Ή μπορεί και να το μάθουμε, εφόσον η κατάληξη αυτής της εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου είναι μια προσάρτηση του Ντόνμπας στη ρωσική επικράτεια.

Το πιο πιθανό όμως, σύμφωνα και με έμμεσες παραδοχές από τη ρωσική πλευρά, είναι η Ρωσία να έχει ως απώτερο στόχο την πλήρη κατάληψη της νότιας Ουκρανίας και του Ντόνμπας, ώστε να δημιουργήσει μια γέφυρα σύνδεσης της Ρωσίας με την Κριμαία, περιοχή που προσάρτησε το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, δύο μήνες μετά την εισβολή, βρισκόμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης σε σχέση με όσα συνέβαιναν στη Ρωσία όλο τον Μάρτιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι Ρώσοι δεν επιχειρούν εγκληματικές επιθέσεις σε Ντόνμπας και Μαριούπολη.

Ο Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε πως θα έχει συνάντησει με ανώτατα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη της Αμερικής την Κυριακή του Πάσχα, ημέρα που όλη η Ουκρανία προσπαθεί να γιορτάσει με φόβο. Ο Zelensky αναμένει στο Κίεβο τον Anthony Blinken, Αμερικανό Υπουργό Εσωτερικών, και τον Lloyd Austin, Υπουργό Άμυνας. Εκτός από τους εν λόγω κυρίους, ο Zelensky αναμένει και συγκεκριμένο οπλισμό από την πλευρά της Αμερικής και της Δύσης εν γένει μαζί με την επίσκεψη των αξιωματούχων.

Την ίδια στιγμή, στην Οδησσό σημειώνονται επιθέσεις και το Σάββατο ο Zelensky ανακοίνωσε πως 8 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, ανάμεσα τους και ένα μωρό 3 μηνών, ύστερα από βομβαρδισμούς των Ρώσων.

Στη Μαριούπολη το μονοπάτι διαφυγής που είχε συμφωνηθεί, καταπατήθηκε για ακόμα μια φορά από τις ρωσικές δυνάμεις. Ουκρανοί επιτελάρχες σημειώνουν πως πάνω από 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη βομβαρδισμένη πόλη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Το επίκεντρο της μάχης εκεί είναι στην αποθήκη με ατσάλι στο Αζοφστάλ, προπύργιο του Τάγματος Αζόφ, όπου πολίτες έχουν βρει καταφύγιο και παλεύουν να επιβιώσουν με λιγοστές προμήθειες.

Περίπου 45.000 άνθρωποι έχουν επί της ουσίας απαχθεί από τη Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις και μεταφέρονται σε σημεία εκτός Ουκρανίας, στην ρώσικη επικράτεια, όπως στο Πριμόρσκι Κράι, που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την Ουκρανία. Ίδια είναι η κατάσταση και στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Όλα τα παραπάνω είναι μάλλον μικρές νίκες για τους Ρώσους που παραμένουν οι μεγάλοι ηττημένοι στην Ουκρανία. Την εβδομάδα που πέρασε σημείωσαν ελάχιστη πρόοδο, ενώ οι Ουκρανοί έχουν αναχαιτίσει πολλές επιθέσεις στο Ντόνμπας και μόνο το Σάββατο κατέστρεψαν 17 εναέρια οχήματα και πυραυλικά συστήματα.

«Παρά το ότι η Ρωσία κερδίζει έδαφος, η ουκρανική αντίσταση είναι σθεναρή σε όλο τον άξονα και έχει επιφέρει μεγάλες απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις. Το χαμηλό ηθικό των Ρώσων και ο περιορισμένος χρόνος να αναπροσαρμοστούν, να ενισχυθούν με εξοπλισμό και αναδιοργανώσουν τις δυνάμεις τους μετά από προηγούμενες επιθέσεις, έχουν μειώσει την μαχητική αποτελεσματικότητα τους», τονίζει αναφορά του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.

Η τραγική κατάληξη μιας οικογένειας στην Ουκρανία: «Έπρεπε να μαζέψω τους γονείς μου ή το πτώμα του γιού μου»

Στην Ουκρανία γιόρτασαν το Πάσχα με φόβο, αλλά και θάρρος

Σε αυτούς τους δύο μήνες από την εισβολή, οι Ουκρανοί έχουν ζήσει μάλλον τα χειρότερα. Τώρα πια γνωρίζουν πώς κινούνται οι Ρώσοι, γνωρίζουν τι επιδιώκουν και κάποιες περιοχές έχουν γλιτώσει από την πολιορκία τους. Η Μεγάλη Εβδομάδα ήταν για τον ουκρανικό λαό μια ευκαιρία να ξεφύγει και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου το πληγωμένο έθνος γιόρτασε με θάρρος και σίγουρα λιγότερο φόβο την Ανάσταση.

«Σήμερα ήταν το Μεγάλο Σάββατο για τους Χριστιανούς της Ανατολικής Ευρώπης. Η μέρα ανάμεσα στη Σταύρωση και την Ανάσταση. Η Ρωσία φαίνεται πως έχει κολλήσει σε αυτό το μεταίχμιο, στην ημέρα που ο θάνατος θριαμβεύει και ο Θεός υποτίθεται ότι πεθαίνει. Όμως θα υπάρξει Ανάσταση. Η ζωή θα κερδίσει τον θάνατο. Η αλήθεια θα νικήσει το ψέμα και το κακό θα τιμωρηθεί», δήλωσε ο Zelensky που καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις ακόμα και σε μια τέτοια ιερή μέρα για τα ορθόδοξα έθνη.

«Οι άνθρωποι που προστατεύουν τη χώρα, έχουν διασφαλίσει την ασφάλεια μας το βράδυ πριν το Πάσχα, αλλά και κάθε μέρα. Είναι θέμα χρόνου πριν οι Ρώσοι δολοφόνοι βιώσουν την δίκαιη απάντηση στα εγκλήματα τους. Είναι θέμα χρόνου πριν φέρουμε όλους τους ξεριζωμένους Ουκρανούς στο σπίτι τους. Είναι θέμα χρόνου να νιώσουν όλοι οι Ουκρανοί τι θα πει ισχυρή ειρήνη», ολοκλήρωσε ο Zelensky.

Οι ξεριζωμένοι Ουκρανοί έχουν καταφύγει προς την Πολωνία κατά κύριο λόγο, όπου πολλοί επανενώνονται με τις οικογένειες τους μετά από εβδομάδες παραμονής στα χαρακώματα και το πεδίο της μάχης. «Δεν έχω υπάρξει πιο χαρούμενη στη ζωή μου. Όταν είδα ξανά τον άντρα μου, την πρώτη νύχτα μου εδώ, ένιωσα σαν να είμαι σε όνειρο», δήλωσε η 25χρονη Anna-Mariia Nykyforchyn στο CNN, που έφυγε από το Λβιβ για να πάει στην Πολωνία, ούσα 9 μηνών έγκυος και έχοντας γεννήσει σε αυτό το διάστημα την κόρη τους Marharyta.

Η Anna επέστρεψε πριν από δύο ημέρες στο Λβιβ και σύστησε στους γονείς της και του άντρα της το νέο μέλος της οικογένειας. «Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να γυρίσω σπίτι πριν το Πάσχα. Ήθελα να είμαστε μαζί. Είναι μια αχτίδα ελπίδας ότι όλα θα πάνε καλά», ανέφερε

* Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μαριούπολη: Νέο ομαδικό τάφο αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες – Νέες εξελίξεις στην Ουκρανία

Vladimir Putin: Τι συμβαίνει με την υγεία του; Το βίντεο που πυροδοτεί τις ανησυχίες

Ρωσία: Θέλει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς – Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος στην Ουκρανία