Ένα περίπου 24ωρο μετά την εξαγορά του Twitter, ο Elon Musk βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε θέση αναμονής, περιμένοντας να δει τις προθέσεις του να γίνονται πράξεις. Κι όχι μόνο, αφού μπορεί στις ΗΠΑ τα πράγματα να είναι πιο ελεύθερα για το όραμά του, αλλά στην Ευρώπη θα πρέπει να λογοδοτήσει σε μια πιο αυστηρή αρχή που έχει ήδη στο παρελθόν επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα στη Google και στο Facebook. Οι Βρυξέλλες έκαναν ήδη την πρώτη κίνηση-υπενθύμιση.
Εδώ και μια τριετία περίπου, έχει τεθεί σε εφαρμογή το Digital Services Act, δηλαδή μια νομοθεσία που ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται σε επίπεδο διαφήμισης και κανόνων οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley.
Ο Thierry Breton, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αγοράς για λογαριασμό της Ε.Ε., δήλωσε στους Financial Times ότι ο Elon Musk θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ψηφιακούς κανόνες, ειδάλλως θα έρθει αντιμέτωπος με τεράστια πρόστιμα και με αποκλεισμό. Αυτή η προειδοποίηση-απειλή μπορεί να είναι μια ένδειξη για ένα μέλλον διαμάχης της Ε.Ε. με τις πλατφόρμες των social media.
«Καλωσορίζουμε τους πάντες. Είμαστε ανοιχτοί, αλλά με τους δικούς μας όρους. Ξέρουμε τι θα του πούμε: “Elon, υπάρχουν κανόνες. Είσαι ευπρόσδεκτος αλλά αυτοί είναι οι κανόνες. Δεν θα εφαρμόσεις δικούς σου κανόνες εδώ”». Ο Musk θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο έκφρασης και στις επιτρεπτές αναρτήσεις στο Twitter, δίνοντας πρόσφορο έδαφος στη ρητορική μίσους για να εξαπλωθεί και πάλι. «Η ελευθερία του λόγου είναι ο βράχος της λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter θα είναι το ψηφιακό τετράγωνο όπου θα συζητιούνται τα πιο ζωτικά θέματα για το μέλλον της ανθρωπότητας», έγραψε χαρακτηριστικά στην πλατφόρμα του.
Στο στόχαστρο Google και Facebook: Τους επιβλήθηκαν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων για τα cookies
Αυτή η δήλωση του Breton έρχεται σε συνέχεια μιας νέας προσθήκης στην υπάρχουσα νομοθεσία που υπεγράφη στις Βρυξέλλες πριν λίγες ημέρες και θα αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να μπουν σε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, ασκώντας μια πιο επιθετική πολιτική στο περιεχόμενο που έχουν.
Στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι περιμένουν πώς και πώς να αλλάξουν τα πράγματα στο Twitter, ο Musk περιμένει να το κεφαλαιοποιήσει, αλλά στην Ευρώπη δεν θα είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Ο Breton ήταν ξεκάθαρος πως θα υπάρχει διαρκής επιτήρηση στον Musk και θα γίνεται moderation στις συνθήκες online λειτουργίας του Twitter, ειδάλλως το μέσο θα μπλοκαριστεί από την Ευρώπη. Κάποιες φράσεις του πάντως δεν απείχαν από τα όσα θέλει να κάνει ο Musk.
«Όποιος θέλει να επωφεληθεί από την αγορά μας, θα πρέπει να ικανοποιήσει τους κανόνες μας. Το Δ.Σ. του Twitter θα πρέπει να σιγουρέψει πως αν λειτουργεί στην Ευρώπη, θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις στις οποίες περιλαμβάνεται το moderation, οι ανοιχτοί αλγόριθμοι, η ελευθερία του λόγου, η διαφάνεια στους κανόνες, όλα αυτά πρέπει να εναρμονίζονται με τους κανόνες μας για τη ρητορική μίσους, το revenge porn και την παρενόχληση. Αν το Twitter δεν συμπορευτεί, υπάρχουν κυρώσεις όπως πρόστιμο στο 6% των κερδών και αν συνεχίσει, θα το αποκλείσουμε από την Ευρώπη».
Το Digital Services Act που τέθηκε σε ισχύ, υποχρεώνει τους ρυθμιστές της τεχνολογίας στην Ευρώπη να παρεμποδίζουν περιεχόμενο που είναι παραπληροφόρηση ή πολεμική προπαγάνδα, κάτι που τίθεται σε αντίθεση με την ελευθερία του λόγου που θέλει ο Musk. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες έχουν θεσπίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται μια πλατφόρμα να προωθεί τις υπηρεσίες της εις βάρος του ανταγωνισμού και η Google το κατάλαβε καλά αυτό με το πρόστιμο που δέχτηκε.
Πηγή: Financial Times
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Το θετικό και το αρνητικό της εξαγοράς του Twitter από τον Musk: Ποιο μπορεί να επικρατήσει;
Elon Musk: Τι κρύβεται πίσω από την επιθυμία του να είναι ανοιχτός προς όλους ο κώδικας του Twitter
Elon Musk: Κι όμως, ο πλουσιότερος άνδρας του κόσμου δεν έχει σπίτι δικό του – Μένει σε φίλους του