Από το πρωί η Ευρώπη και η Ελλάδα πανηγυρίζουν γιατί ξεκινά η διαδικασία έναρξης λειτουργίας του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, μια κίνηση που ήρθε επιτακτικά μετά και τα απότοκα του πολέμου στην Ουκρανία. Τι είναι όμως το LNG και γιατί αποτελεί μια τόσο σημαντική αλλαγή στον ευρωπαϊκό χάρτη;

Η ελληνική του ονομασία είναι Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, οπότε θεωρητικά η ονομασία του θα έπρεπε να τα λέει όλα. Χρειάζεται όμως μια περαιτέρω εξήγηση για το κοινό. Το φυσικό αέριο έρχεται στην πρωτογενή του, την ακατέργαστη μορφή και μεταφέρεται μέσα από αγωγούς φυσικού αερίου από χώρα σε χώρα, εφόσον συνδέονται από στεριά. Όταν όμως υπάρχει θάλασσα που να χωρίζει τις χώρες, τότε η μεταφορά του αερίου πρέπει να γίνει με ειδικά τάνκερ.

Όμως, το φυσικό αέριο έχει τέτοια πίεση που δεν θα άντεχε να κλειστεί σε κάποιο μεταφορικό μέσο και το πιο πιθανό είναι να το κατέστρεφε. Επομένως, για να μπορέσει να μεταφερθεί, πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε υγρό, με την πίεση του να μειώνεται ραγδαία. Κι αφού γίνει η μεταφορά του και φτάσει στον τελικό του προορισμό, εκεί πάλι θερμαίνεται για να γίνει ξανά αέριο.

Η λειτουργία του τερματικού στην Αλεξανδρούπολη γίνεται για να μπορεί να υποδέχεται φυσικό αέριο σε υγρή μορφή και να το μεταβιβάζει στην Ευρώπη, αλλά και να αποτελεί μια αποθήκη σε τέτοιες περιόδους ενεργειακής κρίσης. Το ερώτημα είναι γιατί η Ευρώπη δεν έκανε το ίδιο τόσα χρόνια με την Ισπανία και την Πορτογαλία που διαθέτουν συνολικά 7 τέτοια εργοστάσια LNG, με της Βαρκελώνης μάλιστα να είναι το μεγαλύτερο στην Γηραία Ήπειρο.

Ισπανία και Πορτογαλία απομονώθηκαν από την Ε.Ε. αλλά το LNG τις κράτησε

Μαζί, οι δύο ιβηρικές χώρες έχουν το 33% των επιχειρήσεων μετατροπής του LNG στην Ευρώπη. «Προφανώς αυτές οι υποδομές μας δίνουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και δυναμώνουν το σύστημα διανομής αερίου σε σχέση με το σύστημα που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από αγωγούς», είχε δηλώσει τον Μάρτιο σε ειδική εκδήλωση στη Βαρκελώνη ο Κλαούντιο Ροδρίγκεζ, εκπρόσωπος της Enagás, εταιρείας που ηγείται σε αυτό το δίκτυο διαμοιρασμού του LNG.

Ο λόγος; Ο γερμανικός και γαλλικός εγωισμός και τα συμφέροντα. Όλα αυτά τα χρόνια ήθελαν να συνεργάζονται με τον Putin και να παίρνουν από κει φυσικό αέριο, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να αντιτίθενται και να προειδοποιούν διαρκώς πως θα έρθει η στιγμή που η Ευρώπη θα βρεθεί έκθετη.

Αυτό είχε οδηγήσει τις δύο χώρες της Ιβηρικής σε μια άτυπη ενεργειακή απομόνωση. Τώρα όμως που έχει γυρίσει ο τροχός, οι δύο χώρες έχουν την Ευρώπη στα πόδια τους και με τις ΗΠΑ να δεσμεύονται για αποστολή LNG, βγαίνουν απ΄αυτή την απομόνωση. Πλέον όμως, αυτές βαράνε το ντέφι. Ισπανία και Πορτογαλία μάλιστα φαίνεται κάπως να την σκαπούλαραν στην αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με τους δείκτες τους να είναι καθοδικοί τις τελευταίες εβδομάδες και να είναι σταθερά κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ο Putin συνδέθηκε με τον κόσμο από Internet Explorer: Στις 9 Μαΐου θα κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ρώσοι απέσπασαν χρυσά αρχαία κειμήλια ανεκτίμητης αξίας από μουσείο της Μελιτόπολης

Τι είναι το Jack-in-the-box που «καταστρέφει» τα ρωσικά τανκς στην Ουκρανία;